POLICIJSKA STATISTIKA: Brzina i dalje najčešći uzrok nesreća, a od 598 sudionika u njima, 73 osobe bile su pod utjecajem alkohola

U prvih pet mjeseci ove godine, na zagorskim cestama u 269 nesreća stradalo 110 osoba, od toga dvije smrtno

Objavljeno: 11.06.2017. Alen Brodar

Policijski službenici krapinsko – zagorske Policijske uprave su tijekom pet mjeseci ove godine obavili očevid kod 269 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 0,7 posto. U tom su periodu evidentirane dvije prometne nesreće s poginulim osobama, u 80 nesreća s ozlijeđenim osobama 19 osoba je teže, a 89 osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 187 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
Kako kažu u policiji, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 33,3 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 5,9 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta više za 4,5 posto.

Dob od 20 do 40 godina

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba manji je za 50 posto, teže ozlijeđenih osoba manje je za 26,9 posto, a lakše ozlijeđenih osoba za 18,3 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 110 osoba, što je u odnosu na pet mjeseci 2016. godine manje za 20,9 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina te je u toj dobnoj skupini nastradalo 49 sudionika, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, tri osobe teže, a 45 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina, njih 272 sudionika.
Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća – njih 65 ili 24,2 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene ili neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 57 slučaja.
Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je subota, s 56 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je ponedjeljak s 23 obavljena očevida, dok je kritično vrijeme u toku dana između 15 i 17 sati s po 21 obavljenim očevidom, a najsigurnije razdoblje je od 2 do 3 sata kada su obavljena četiri očevida.

Ukupno 5918 prekršaja

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 598 sudionika, od kojih je 73 ili 12,2 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 267 prometnih nesreća sudjelovala 578 sudionika od kojih je 67 ili 11,6 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom pet mjeseci ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 20 osoba ili 3,5 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,6 posto.
Inače, policajci su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u pet mjeseci evidentirali i 5918 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu, njih 2234, što iznosi 37,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (462) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (216). Od ostalih prekršaja, bilo je i 147 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 68 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava za to, 59 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 39 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 25 prekršaja odbijanja alkotestiranja te 20 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.



U svibnju 52 nesreće, kritični dan subota

Samo u svibnju, zagorski policijski službenici obavili su očevid kod 52 prometne nesreće, što je za 14,8 posto manje nego u svibnju prošle godine. Srećom, nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 23 nesreće s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 21 osoba lakše ozlijede, dok je u 29 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 24 osobe što je za 38,5 posto manje nego u svibnju 2016. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je devet sudionika od kojih je jedna osoba zadobila teške, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. I u svibnju je brzina bila najčešći uzrok nesreća, gotovo 20 posto bilo ih je upravo zbog nepropisne ili neprimjerene brzine. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova i bočnih sudara, oboje po 8 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota, s osam obavljenih očevida, a najsigurniji bio je ponedjeljak s tri obavljena očevida. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 117 sudionika od kojih je njih 20, ili 17,1 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tako je u svibnju ove godine došlo do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 34 osobe ili 22,5 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 7,2 posto.
Tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, policijski službenici su u svibnju evidentirali i 844 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba