Uz Dan neovisnosti u Krapini

“Izglasavanje države bio nam je veliki poticaj, jer smo tada znali zašto se borimo”

Objavljeno: 07.10.2016. mladenmandic

Uz Dan neovisnosti, danas su na krapinskom Gradskom groblju položili vijence i zapalili svijeće župan sa svojim zamjenicima, predstavnici Županijske skupštine, čelnici grada Krapine, predstavnici Ureda državne uprave i MORH-a, zagorskih braniteljskih udruga i PU krapinsko – zagorske. Zagorski župan Željko Kolar, nakon polaganja vijenca, podsjetio je kako se Dan neovisnosti slavi u spomen na 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Na ratištu 11.500 Zagoraca

– Svi ti dani koji su vezani uz bližu hrvatsku povijest su trenuci kada se moramo sjetiti svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, no i civilnih žrtava koje su stradale u ratu. Uskoro ćemo obilježiti i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije i svakako treba istaknuti kako je u Domovinskom ratu na svim ratištima i svim hrvatskim postrojbama sudjelovalo više od 11.500 zagorskih branitelja – rekao je župan Kolar.
Žarko Miholić, nekadašnji zapovjednik 103. zagorske brigade, rekao je kako je Dan neovisnosti vrlo značajan u povijesti hrvatske države i svih hrvatskih branitelja, ali i 7. listopada, kada su raketirani Banski dvori.
– Došli smo se pokloniti svima koji su dali život za nesamostalnu i neovisnu Hrvatsku i nešto što nas emocijama podsjeća na Hrvatsku, koja će stasati u državu za kakvu smo se borili – rekao je.

Teška vremena

Radmil Pavalić – Paraga iz Udruge veterana Specijalne policije “Barun” rekao je kako je ovo dan kada se treba prisjetiti teških vremena.
– Nije nas tada bilo puno, bili smo slabo naoružani, a nakon što je izglasana neovisnost od Jugoslavije, nama braniteljima to je bio veliki poticaj, jer smo tada znali zašto se borimo. Na polaganju vijenaca bio je i kapelan PU krapinsko – zagorske Zrinko Nikolić, koji je predvodio molitvu za poginule.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba