Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, župan Željko Kolar primio predstavnike zagorskih udruga osoba s invaliditetom

Cilj je uklanjanje prepreka za osobe s invaliditetom na svim javnim površinama i u javnim zgradama

Objavljeno: 02.12.2019. zagorjeinternational

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u svom je uredu u Krapini primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom okupljene u Koordinaciju udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije.

Promicanje prava

Koordinacija udruga osoba s invaliditetom, koja obuhvaća sve aktivne udruge osoba s invaliditetom na području KZŽ, djeluje od 2011. godine kada je 10 udruga osoba s invaliditetom potpisalo Sporazum o partnerstvu i suradnji. Sporazum je potpisan s ciljem jačanja suradnje među udrugama osoba s invaliditetom i ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima. Dužnost predsjednika Koordinacije trenutno obnaša Dragutin Burek iz Udruge invalida Bedekovčina.
Župan Željko Kolar i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug te predstavnici udruga osoba s invaliditetom u Ured župana su se simbolički dovezli u novosagrađenom dizalu. Tema razgovora bila je mogućnost za daljnju suradnju i dodatno poboljšanje položaja osoba s invaliditetom s područja cijele županije, sukladno čemu su definirani konkretni zaključci i zajedničke aktivnosti. Više je puta bila istaknuta važnost primjene univerzalnog dizajna i uklanjanja prepreka za osobe s invaliditetom na svim javnim površinama i u javnim zgradama.

Mobilnost i pristupačnost

KZŽ u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom sutra organizira i zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom mimohodom kroz centar Donje Stubice. Mimohodom se želi podignuti svijest o osobama s invaliditetom te unaprijediti suradnja između lokalne zajednice i osoba s invaliditetom, naročito u dijelu mobilnosti i pristupačnosti. Program započinje u 10 sati ispred Ispostave Doma zdravlja KZŽ u Donjoj Stubici, a završava u Osnovnoj školi Donja Stubica, gdje se planira rasprava i donošenje zaključaka s preporukama u cilju poboljšanja pristupačnosti i omogućavanja veće socijalne uključenosti osoba s invaliditetom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter