Sljedeće godine počinje izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama te radovi na centrima kompetentnosti

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu iznosi 290,6 milijuna kuna, što je 2,1 posto više od prošlogodišnjeg

Objavljeno: 09.12.2020. JJ

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu iznosi 290,6 milijuna kuna, što je 2,1 posto više od prošlogodišnjeg. Konsolidirani proračun za sljedeću godinu, u koji su uključeni svi proračunski korisnici, iznosi pak 1,5 milijarde kuna, što je na razini ovogodišnjeg.

Temeljni financijski dokument prihvatili su većinom glasova vijećnici Županijske skupštine u utorak, na sjednici koja je prvi puta održana virtualno. 
– Proračun je svake godine ključna točka dnevnog reda, pri čemu moram posebno istaknuti odgovornost i ozbiljnost županijskih vijećnika. Od 35 prisutnih vijećnika, njih 29 je podržalo proračun jer su potpuno svjesni situacije u kojoj se nalazimo, dok je svega njih sedmero bilo protiv, jedan nezavisni i šest iz redova HNS-a. Izradili smo konzervativni proračun u iznosu od 290,6 milijuna kuna, što je 2,1 posto više u odnosu na kriznu i tešku 2020. godinu. Porez na dohodak kao glavni prihod Županije, koji čini 85 posto izvornih prihoda, planirali smo opreznije, u iznosu od 67,3 milijuna kuna. To je povećanje od 3,9 posto, dok država za iduću godinu predviđa rast BDP-a od 5 posto. Kod decentraliziranih sredstva planiramo rast od 4,7 posto zbog dodatno odobrenih pet milijuna kuna za potrebe financiranja funkcija zdravstva, a prema dogovoru s Vladom – rekao je župan Radimir Čačić.

Svi projekti iz protekle 3,5 godine su realizirani ili pred završetkom, a vrijedni su više od 900 milijuna kuna, što je daleko najviše od svih županija u povlačenju EU novca, podsjetio je.
– Početkom sljedeće godine počinje izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, za koji smo već potpisali ugovor o izvođenju radova, a očekuje se i početak radova na centrima kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu koji su vrijedni 180 milijuna kuna. Za pripremu dokumentacije za ogroman projekt izgradnje centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin planiramo 17 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta više od 400 milijuna kuna, a ta sredstva očekujemo iz novog proračuna Europske unije – istaknuo je župan Čačić.

U 2021. godini se planira se uređenje Respiracijskog centra u Klenovniku, nastavlja se rekonstrukcija OŠ Martijanec za potrebe uvođenja jednosmjenske nastave, a u planu je i uvođenje građanskog odgoja u škole.

Uz to, očekuje se da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uplatiti 26,1 milijun kuna duga za škole i dvorane izgrađene po modelu javno – privatnog partnerstva, a ta sredstva će se u sljedeće tri godine koristiti i za financiranje projekta Bukotermal, regionalnih centara kompetentnosti, centralnog operacijskog bloka, uređenje Jedinice za liječenje moždanog udara i druge investicije.

Vijećnici Županijske skupštine su većinom glasova odobrili sklapanje sudske ili izvansudske nagodbe radi isplate duga za najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po JPP-u. 

– Po pravomoćnoj presudi je država Županiji već isplatila pet milijuna kuna zateznih kamata, a upravo tim sredstvima financiramo projekte u kulturi, među kojima je natkrivanje atrija Županijske palače koji će time postati novi prostor za održavanje koncerata, izložbi i drugih događanja. Preostali dug države za JPP iznosi 31,5 milijuna kuna, od čega se 26,1 milijun odnosi na glavnicu, a ostatak na zatezne kamate kojih ćemo se odreći ako Vlada odmah uplati preostali dug, odnosno prije donošenja pravomoćnih presuda. U ovom trenutku, kad Vlada ne bi platila preostali dug, bili bismo prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba za nesavjesno raspolaganje javnim novcem. Međutim, odgovorna osoba bio bi sadašnji ministar Fuchs koji s ovim dugom nema nikakve veze. Upravo zato je naš prijedlog bio da prihvatimo isplatu preostalih sredstava bez zateznih kamata, s čime su se složili i županijski vijećnici – naveo je župan.

U 2021. godini počinje realizacija dvaju centara kompetentnosti, u poljoprivredi i zdravstvu, koji su vrijedni više od 180 milijuna kuna, od čega je čak 160 milijuna osigurano iz EU. Vijećnici su na sjednici sada i formalno prihvatili uspostavu centara pri Srednjoj školi Arboretum Opeka i Medicinskoj školi Varaždin.

– Ogromni su to projekti, za koje očekujemo da će postupci javne nabave završiti između ožujka i svibnja, dok će sama realizacija trajati oko 2,5 godine. Uz to što će u potpunosti biti rekonstruiran i opremljen dvorac Opeka te dograđena i opremljena Medicinska škola, posebno je važno da se značajan iznos, po 50 milijuna kuna ulaže u edukaciju i opremu, što je jedinstveno u hrvatskoj praksi općenito. Poruka novog EU proračuna je “digitalno i zeleno”, tako da ćemo za financiranje iz EU fondova kandirati i kompletnu revitalizaciju arboretuma, što će biti dodatnih 40 milijuna ulaganja – rekao je župan Čačić.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o prestanku rada trgovačkog društva Agencija za razvoj Varaždinske županije. Županija je tu tvrtku osnovala 2005. godine za privlačenje sredstava iz EU fondova i investicija, no 2018. godine je, sukladno novim zakonskim propisima, morala osnovati Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja je preuzela poslove pripreme i provedbe EU projekata. Riječ je o završetku procesa čišćenja naslijeđenih dubioza AZRA-e koje su se kumulirale do 2017. godine, dok je u zadnje 2,5 godine učinjeno sve moguće da bi se naplatila potraživanja i  smanjile obveze. Broj zaposlenih je s 24 smanjen na pet, dok su neplaćena potraživanja s 1,7 milijuna kuna smanjena na 767.000 kuna. 

Vijećnici su prihvatili i zaključak o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka u Županijskoj skupštini Varaždinske županije za prva dva tromjesečja 2021. godine, odluku o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području Varaždinske županije za 2022. godinu, kao i odluku o produljenju važenja Odluke o potporama poljoprivredi za razdoblje od 2016. do 2020. godine, za naredno razdoblje od 2021. do 2027. te Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Varaždinske  županije za 2021. godinu. Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama Procjene rizika od velikih nesreća za područje Varaždinske županije te odluka o izmjenama Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Varaždinske županije. Prihvaćena je informacija o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2019. i prvo polugodište 2020. godine, a dana je i suglasnost na izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a za ovu godinu te na financijski plan za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. godinu.

Uz to što su prihvatili Program zaštite zraka Varaždinske županije za razdoblje od 2020. do 2025. godine, vijećnici su usvojili i Program kontrole populacije napuštenih pasa Varaždinske županije za razdoblje od 2020. do 2025. godine, kao i ostale točke s dnevnog reda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba