Korona kriza ima i neke pozitivne učinke

Zagorska policija u travnju evidentirala 60 posto manje prometnih nesreća nego lani

Objavljeno: 09.05.2020. JJ

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u travnju su obavili očevid kod 20 prometnih nesreća, što je za 60 posto manje nego u travnju prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u šest nesreća s ozlijeđenim osobama jedna osoba je zadobila teške, a šest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede, dok je u 13 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu prometnu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 71,4 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta također su u padu za 55,2 posto.

Od 20 do 40

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je veći za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba manje je za 66,7 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje za 73,9 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo osam osoba, što je za 69,2 posto manje nego u travnju 2019. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradala su četiri sudionika, od kojih su svi zadobili lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (17 sudionika).

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. Sedam nesreća ili 35 posto nesreća izazvano je zbog upravljanja vozilom brzinom neprimjernom uvjetima na cesti i tom je prilikom jedna osoba smrtno stradala, a jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – također sedam prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak, s pet obavljenih očevida, a najsigurniji su bili ponedjeljak i četvrtak, s po jednim obavljenim očevidom. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 16 i 17 sati, s četiri obavljena očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između ponoći i 1 sat, između 1 i 2 sata, između 2 i 3 sata, između 3 i 4 sata, između 4 i 5 sati, između 7 i 8 sati, između 8 i 9 sati, između 9 i 10 sati, između 10 i 11 sati, između 17 i 18 sati, između 19 i 20 sati, između 20 i 21 sat i između 23 i 24 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

Dva alkoholizirana

U prometnim nesrećama sudjelovala su 34 sudionika, od kojih su dva sudionika ili 5,9 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 50 prometnih nesreća sudjelovao 101 sudionik, od kojih je 19 ili 18,8 posto bilo pod utjecajem alkohola. U travnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 67 osoba ili 66,3 posto, kao i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 12,9 posto.

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske, tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u travnju su evidentirali 1127 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 701 prekršaj, što iznosi 62,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (58) i prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa (46). Utvrđeno je i 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 23 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja, te jedan prekršaj upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba