Page 11 - ZI Broj 117
P. 11
a toplim prešanjem treba od tri do po prvi puta imamo bučino ulje koje
tri i pol kilograma bučinih košticama sa osvojenih 28,94 od mogućih 30
za hladno prešanje treba čak sedam bodova zadovoljava sve kriterije
do osam kilograma za litru. za dodjelu Velike zlatne medalje,
zaključio je Martinec.
Svake godine sve bolji Sljedeća Izložba bučinog ulja Sjevero-
zapadne Hrvatske održat će se u
Srebrnu medalju za bučino ulje Zagrebačkoj županiji, a domaćin
prešano zahtjevnijim, hladnim ovogodišnje, krapinsko - zagorski
postupkom dobili su OPG Tkalec župan Željko Kolar izrazio je zado-
iz Čakovca te Uljara Agroprom - voljstvo rezultatima Zagoraca.
Patričević iz Petrijanca. Broncom
su se okitili Danijel Sinković iz Izvanredni Zagorci
Bedekovčine i Uljara Šenkovec iz
Čakovca. - Ove smo godine imali najviše
Što se tiče nerafiniranih ulja proiz- izlagača do sad, njih 38, a imali smo
vedenih tradicionalnim postupkom i 47 uzoraka. Također, prošle smo go-
uz prženje, zlatnu medalju dobili su i dine imali četiri izlagača iz Krapinsko
OPG Tkalec iz Čakovca, OPG Danijela - zagorske županije, a ove ih godine
Sinkovića iz Bedekovčine te Karmela imamo devet sa čak 20 uzoraka. A
Županić iz Vidovca. Šest proizvođača najveće je priznanje Veliko zlato, Za-
bučina ulja okitilo se srebrnim gorje ima šampiona ovogodišnje
odličjem, dok je broncu dobilo 14 izložbe bučinog ulja. Uz zlato, imamo
proizvođača. i jedno srebro te četiri bronce, što je
- Kvaliteta ulja bila je vrlo dobra. Bilo izvanredan rezultat. Analiza koju je
je i najviše proizvođača do sada, bilo radio Institut iz Čakovca pokazala je
je i dosta novih, pa je srednja ocjena da je kvaliteta bučinog ulja iz Sjevero-
izložbe ipak nešto lošija nego prošle zapadne Hrvatske, pa tako i u Zagorju,
godine, ali ono što veseli je da su svi sve bolja, rekao je župan Kolar. Ob-
prihvatili prošlogodišnjih savjeta, da jasnio je da je uopće do organizacije
se trebaju odmaknuti od drugih vrsta takve izložbe došlo zbog toga jer
ulja u bučinom ulju. Tako da mislim bučino ulje kao izuzetno kvalitetan
da će bučina ulja i ubuduće iz godine proizvod na tržištu nema vrijednost
u godinu biti sve bolja. Ove smo go- kakvu bi trebalo imati, pogotovo ako
dine imali 47 uzoraka, od toga de- se uspoređuje s maslinovim uljem.
vet hladnih i 38 nerafiniranih toplih, - Zaključili smo da našim
a ocjenjivala se senzorika, koja je proizvođačima treba jedan pogura-
nosila 20 bodova od mogućih 30 te nac, da im omogućimo da se pred-
parametri kemijske prirode koji uka- stave tržištu i da im odradimo dio
zuju na kvarenje ulja, rekao je Ne- marketinga. Zato bih iskoristio priliku
nad Martinec, voditelj Laboratorija da se zahvalim Roses Outlet centru
za kemiju hrane iz POU Bioinstituta što su omogućili da u njihovim pros-
Čakovec. Dodao je da veliko zlato od torima imamo izložbu u subotu, kada
ostalih odvaja iskonski okus i dobro njime prolazi više tisuća ljudi. Tako je
posušena te vrhunska sirovina. Kako 15 proizvođača koji su izlagali na pro-
proizvesti dobro bučino ulje, prezen- dajnim štandovima imalo mogućnost
tirali su učenici Poljoprivrednog predstaviti se novim kupcima, koji do
učilišta Srednje škole Bedekovčina. sada nisu znali za njih - zaključio je
- A i to je raritet ovogodišnje izložbe, župan Kolar.

Zagorje International 11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16