Page 9 - ZI Broj 482
P. 9
tako da to treba znati izbalansirati, FOTO screenshot Spar Hrvatska smo prilikom imali inozemne goste koji
pogotovo kada se pojave opreÄŤna FOTO screenshot Spar Hrvatska su se ÄŤudom ÄŤudili kako mi te mlince
mišljenja - iskrena je Ivana, a nas je polijevamo masnoćom od pečene
zanimalo i bi li voljela da njezina djeca Ivana GoriÄŤki Mirjana GoriÄŤki patke ili pure. Oni svi broje kalorije,
krenu putem roditelja, bake i djeda. do te mjere da to nisu htjeli jesti.
- Suprug i ja imamo dva sina, a šogor zagorskih mlinaca treba imati ono to je priča koja traje već oko 17 godina Jednostavno, svi smo različiti i teško
ima troje djece, no, klinci su još nešto, pa Ivana sa smiješkom kaže - otkriva Ivana. je onda takvim ljudima promovirati
relativno mladi i teško je znati čime će da ni njoj ne uspiju uvijek onako kako Inače, od lipnja 2019. godine zagorski proizvod koji je namijenjen baš tome
se oni baviti u budućnosti. Mi bismo bi to željela. A jedu ih, kaže, barem su mlinci novi, 23. po redu hrvatski da se jede uz patku ili puru. S čime
voljeli da nastave ovaj posao, ali ne jednom u dva tjedna. proizvod upisan u registar zaštićenih će oni taj proizvod začiniti? - pita se
možemo ih prisiliti. Ja znam da ću se - Klinci mi znaju reći: “Mama, pa kak’ oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka Ivana, a to je i razlog, dodaje, zašto se
ovime baviti dok god budem mogla, si to složila? Niš’ ne valjaju, nisu ko zemljopisnog podrijetla. zagorski mlinci teško mogu probiti na
ali što će moja djeca odlučiti, ne znam bakini.” Očito baka, kao i sve druge Zemljopisno područje proizvodnje inozemno tržište.
- kaže. bake, ima u sebi onaj štih. Bake uvijek zagorskih mlinaca obuhvaća područje - Za izvoz, unatoč trudu, ja nisam našla
U proizvodnji imaju sedmero kuhaju bolje od mama. Mlinci su Hrvatskog zagorja, odnosno cijelo nikakav kanal. MoĹľda bi postojala
zaposlenih, koji godišnje proizvedu nezgodni. Možete ih previše “pofuriti”, područje Krapinsko - zagorske mogućnost izvoza mlinaca u Irsku,
stotinjak tona zagorskih mlinaca te možete ih napraviti “gnjecaste”... županije, cijelo područje Varaždinske gdje je iselilo mnogo Hrvata, ali tko
ih pakiraju u različite robne marke. Namirnica je vrlo jednostavna, ali je županije i rubne dijelove Zagrebačke bi to vozio tamo? Naš je proizvod
Najviše brige, baš kao i drugim treba znati složiti. Meso ili prepečeš ili županije koji graniče s Krapinsko - volumenski velik, a vrijednosno mali,
obrtnicima, zadaje im radna snaga ne ispečeš dovoljno, ali za mlince baš zagorskom i Varaždinskom županijom. tako da baš nema računice - ističe.
u budućnosti. Kod njih su uglavnom treba puno vježbati da bi ispali dobri - Mlinci se jedu i u nekim pograničnim Što se tiče mlinaca, Ivana njihovu
zaposlene žene koje se ovime već otkriva direktorica Mlina Jertovec. dijelovima Slovenije. najveću prednost vidi u tome što u
bave dugi niz godina, a pitanje je hoće S obzirom na to da se radi o jelu koje njima nema aditiva i to je ono što bi
li mladi u budućnosti željeti raditi taj je dio zagorske tradicije, logično je da Broje kalorije možda moglo zainteresirati čovjeka 21.
posao. su mu naklonjeni uglavnom oni stariji. stoljeća, koji se trudi živjeti što zdravije
Ĺ to se tiÄŤe proizvodnje mlinaca, Ivana - Mlinci su specifiÄŤna namirnica koja - Iako smo sretni zbog ove oznake, i konzumirati prirodne namirnice.
kaže kako tu nema neke prevelike obitelji u ovom našem podneblju i dalje tvrdim da je teško mlince Sve u svemu, iako je budućnost
mudrosti. okuplja za blagdane. Rijetko tko promovirati na razini Europske unije. zagorskih mlinaca neizvjesna,
- Stave se brašno, sol i voda u u Zagorju može zamisliti Božić bez Ljudi jednostavno ne znaju što je to, entuzijastični proizvođači, a među
miješalicu, koja to izmijesi. Od te mlinaca. Smatram da se za dobru nije to univerzalni proizvod poput njima je i obitelj Gorički, se ne daju
velike mase naprave se kuglice koje robu uvijek čuje, mi nismo od jučer, čokolade, koja se izvadi iz omota i jede. te vjeruju da će Europa naposlijetku
moraju odstajati oko pola sata. Nakon naše nas mušterije znaju i kupuju Mlince najprije treba pripremiti, da prepoznati vrijednost zagorske kuhinje
toga se tijesto razvuče te se stavi na naše mlince. Nemamo maloprodaju, bi se mogli konzumirati. Da, možete i zaljubiti se u nju, jer zaista imamo što
velika platna, gdje se rastegne ručno, već surađujemo s trgovačkim lancima, ih jesti iz vrećice ko čips, ali to nije ponuditi.
izreže nožem na manje komade i njihova prvotna namjena. Jednom - Tržište ne pruža nikakvu sigurnost,
stavi na peći gdje se suši i peče. Kao veliki lanci uvijek uvjetuju manju cijenu,
se osuši, trga se na manje komade, a sve je otišlo gore - i cijena energenata,
složi na kolica gdje se mlinci suše i i sirovina, i radne snage. Dakle, sve je
idućeg se dana pakiraju. To je ispravna to konstantna borba, ali mi se ne damo.
formula kako da se mlinci ne pokvare Samo da je zdravlja, sve ostalo, kako
- kaže naša sugovornica. bude, bit će - zaključuje Ivana Gorički.
Pa ipak, koliko god sve to zvuÄŤi
jednostavno, za pripremu dobrih
Zagorje International 9

