Page 9 - ZI Broj 482
P. 9

tako da to treba znati izbalansirati,      FOTO screenshot Spar Hrvatska                                                                  smo prilikom imali inozemne goste koji
pogotovo kada se pojave opreÄŤna                                                                            FOTO screenshot Spar Hrvatska  su se ÄŤudom ÄŤudili kako mi te mlince
mišljenja - iskrena je Ivana, a nas je                                                                                                    polijevamo masnoćom od pečene
zanimalo i bi li voljela da njezina djeca   Ivana GoriÄŤki                                Mirjana GoriÄŤki                                  patke ili pure. Oni svi broje kalorije,
krenu putem roditelja, bake i djeda.                                                                                                      do te mjere da to nisu htjeli jesti.
- Suprug i ja imamo dva sina, a šogor      zagorskih mlinaca treba imati ono           to je priča koja traje već oko 17 godina           Jednostavno, svi smo različiti i teško
ima troje djece, no, klinci su još         nešto, pa Ivana sa smiješkom kaže           - otkriva Ivana.                                   je onda takvim ljudima promovirati
relativno mladi i teško je znati čime će   da ni njoj ne uspiju uvijek onako kako      Inače, od lipnja 2019. godine zagorski             proizvod koji je namijenjen baš tome
se oni baviti u budućnosti. Mi bismo       bi to željela. A jedu ih, kaže, barem       su mlinci novi, 23. po redu hrvatski               da se jede uz patku ili puru. S čime
voljeli da nastave ovaj posao, ali ne      jednom u dva tjedna.                        proizvod upisan u registar zaštićenih              će oni taj proizvod začiniti? - pita se
možemo ih prisiliti. Ja znam da ću se      - Klinci mi znaju reći: “Mama, pa kak’      oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka              Ivana, a to je i razlog, dodaje, zašto se
ovime baviti dok god budem mogla,          si to složila? Niš’ ne valjaju, nisu ko     zemljopisnog podrijetla.                           zagorski mlinci teško mogu probiti na
ali što će moja djeca odlučiti, ne znam    bakini.” Očito baka, kao i sve druge        Zemljopisno područje proizvodnje                   inozemno tržište.
- kaže.                                    bake, ima u sebi onaj štih. Bake uvijek     zagorskih mlinaca obuhvaća područje                - Za izvoz, unatoč trudu, ja nisam našla
U proizvodnji imaju sedmero                kuhaju bolje od mama. Mlinci su             Hrvatskog zagorja, odnosno cijelo                  nikakav kanal. MoĹľda bi postojala
zaposlenih, koji godišnje proizvedu        nezgodni. Možete ih previše “pofuriti”,     područje Krapinsko - zagorske                      mogućnost izvoza mlinaca u Irsku,
stotinjak tona zagorskih mlinaca te        možete ih napraviti “gnjecaste”...          županije, cijelo područje Varaždinske              gdje je iselilo mnogo Hrvata, ali tko
ih pakiraju u različite robne marke.       Namirnica je vrlo jednostavna, ali je       županije i rubne dijelove Zagrebačke               bi to vozio tamo? Naš je proizvod
Najviše brige, baš kao i drugim            treba znati složiti. Meso ili prepečeš ili  županije koji graniče s Krapinsko -                volumenski velik, a vrijednosno mali,
obrtnicima, zadaje im radna snaga          ne ispečeš dovoljno, ali za mlince baš      zagorskom i Varaždinskom županijom.                tako da baš nema računice - ističe.
u budućnosti. Kod njih su uglavnom         treba puno vježbati da bi ispali dobri -    Mlinci se jedu i u nekim pograničnim               Što se tiče mlinaca, Ivana njihovu
zaposlene žene koje se ovime već           otkriva direktorica Mlina Jertovec.         dijelovima Slovenije.                              najveću prednost vidi u tome što u
bave dugi niz godina, a pitanje je hoće    S obzirom na to da se radi o jelu koje                                                         njima nema aditiva i to je ono što bi
li mladi u budućnosti željeti raditi taj   je dio zagorske tradicije, logično je da    Broje kalorije                                     možda moglo zainteresirati čovjeka 21.
posao.                                     su mu naklonjeni uglavnom oni stariji.                                                         stoljeća, koji se trudi živjeti što zdravije
Ĺ to se tiÄŤe proizvodnje mlinaca, Ivana     - Mlinci su specifiÄŤna namirnica koja       - Iako smo sretni zbog ove oznake,                 i konzumirati prirodne namirnice.
kaže kako tu nema neke prevelike           obitelji u ovom našem podneblju             i dalje tvrdim da je teško mlince                  Sve u svemu, iako je budućnost
mudrosti.                                  okuplja za blagdane. Rijetko tko            promovirati na razini Europske unije.              zagorskih mlinaca neizvjesna,
- Stave se brašno, sol i voda u            u Zagorju može zamisliti Božić bez          Ljudi jednostavno ne znaju što je to,              entuzijastični proizvođači, a među
miješalicu, koja to izmijesi. Od te        mlinaca. Smatram da se za dobru             nije to univerzalni proizvod poput                 njima je i obitelj Gorički, se ne daju
velike mase naprave se kuglice koje        robu uvijek čuje, mi nismo od jučer,        čokolade, koja se izvadi iz omota i jede.          te vjeruju da će Europa naposlijetku
moraju odstajati oko pola sata. Nakon      naše nas mušterije znaju i kupuju           Mlince najprije treba pripremiti, da               prepoznati vrijednost zagorske kuhinje
toga se tijesto razvuče te se stavi na     naše mlince. Nemamo maloprodaju,            bi se mogli konzumirati. Da, možete                i zaljubiti se u nju, jer zaista imamo što
velika platna, gdje se rastegne ručno,     već surađujemo s trgovačkim lancima,        ih jesti iz vrećice ko čips, ali to nije           ponuditi.
izreže nožem na manje komade i                                                         njihova prvotna namjena. Jednom                    - Tržište ne pruža nikakvu sigurnost,
stavi na peći gdje se suši i peče. Kao                                                                                                    veliki lanci uvijek uvjetuju manju cijenu,
se osuši, trga se na manje komade,                                                                                                        a sve je otišlo gore - i cijena energenata,
složi na kolica gdje se mlinci suše i                                                                                                     i sirovina, i radne snage. Dakle, sve je
idućeg se dana pakiraju. To je ispravna                                                                                                   to konstantna borba, ali mi se ne damo.
formula kako da se mlinci ne pokvare                                                                                                      Samo da je zdravlja, sve ostalo, kako
- kaže naša sugovornica.                                                                                                                  bude, bit će - zaključuje Ivana Gorički.
Pa ipak, koliko god sve to zvuÄŤi
jednostavno, za pripremu dobrih

                                           Zagorje International                                                                          9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14