Učenika Nikolu (14) iz Krapinskih Toplica, koji već mjesec dana ne ide u školu jer ne želi nositi masku u zajedničkim prostorijama, roditelji preselili u PŠ Dubrovčan

I Nikola i njegov otac Kristijan stavili maske i ušli u školu, otac izašao za nekoliko minuta, Nikola ostao na nastavi

Objavljeno: 06.10.2021. AB

Učenik osmog razreda Nikola G. (14) iz Krapinskih Toplica, koji već mjesec dana ne ide u školu jer ne želi nositi masku u zajedničkim prostorijama, više ne pohađa Osnovnu Školu Krapinske Toplice. 

Kako doznaje 24 sata, roditelji su ga u utorak ispisali iz ove i preselili u drugu školu. Mi doznajemo da se radi o Područnoj školi Dubrovčan, pri OŠ Veliko Trgovišće.

Jutros je sve proteklo mirno – Nikola je s ocem Kristijanom Gaćinom došao pred školu, obojica su stavili maske i ušli. Otac je nakon nekoliko minuta izašao iz škole i otišao automobilom, odbivši dati izjavu kolegi novinaru, dok je njegov sin ostao u školi. Novinari su pokušali doći i do izjave ravnateljice OŠ Veliko Trgovišće, Diane Duk Petek, koja je dočekala učenika i njegova oca, no i ona je odbila, rekavši da je u interesu djeteta da se sve riješi što bezbolnije i bez medijske pompe.

Ravnateljica OŠ Veliko Trgovišće Diana Duk Petek

Podsjetimo, sve je počelo kad je dječak odbio staviti masku koju mora nositi na hodniku škole, a njegov otac je doveo tridesetak simpatizera da ga podrže. U jednom trenu su prosvjednici i upali u školu, a drama koja se odvijala danima rezultirala je zaštitarima na ulazu u školu i policijskim patrolama. Ispisali su nekoliko prekršajnih prijava, na kraju su uključeni Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Krapinsko – zagorska županija, a školu je posjetio i ministar Radovan Fuchs.

U jednom trenu dječak je i stavio masku i ušao u školu. Tada se, podsjetimo, članica tima odvjetničkog ureda Milka Križanovića obratila novinarima pred školom i rekla kako je postignut dogovor oko nošenja maske, no dodala je da ne može reći detalje slučaja, s obzirom na cjelokupnu situaciju. Toga su jutra Nikolini roditelji u prisutnosti odvjetnika razgovarali i s djelatnicama zabočkog Centra za socijalnu skrb, nakon čega su se otac Kristijan, odvjetnici i djelatnici CZSS- a i uputili prema školi, na razgovor s ravnateljem Samsonom Štiboharom. Tamo je, činilo se tada, konačno došlo do dogovora. No, ipak nije.

– Drugi dan je bilo dogovoreno da će ići kod doktora, kod školskog dispanzera, njegovi roditelji u Centar za socijalnu skrb na sastanak. Oni su angažirali i odvjetnike koji su to dogovarali, u utorak su odgodili i jedno i drugo i više se nije pojavio – kazao je novinarima župan Kolar 24. rujna, pozvavši roditelje Kristijana i Lidiju da omoguće djetetu da ide u školu kao što idu svi njegovi vršnjaci, svih 307 učenika škole u Krapinskim Toplicama.

Onda se ponovno počeo pojavljivati, uz odbijanje da stavi masku tih dvije – tri minute koliko mu treba do razreda. Ravnatelj Štibohar je rekao da otac i dalje dovodi dječaka u školu, kad od odbije staviti masku, okrenu se i odu. 

Škola je zbog neopravdanih sati dječaku odredila odgojnu mjeru opomene, a iz Centra su rekli da razmatraju što učiniti dalje, jer su se roditelji oglušili na upozorenje da dječak mora pohađati nastavu. 

Prošli petak smo župana Kolara upitali što zna o preseljenju učenika u drugu zagorsku školu.

– U svim školama na području županije vrijede ista pravila igre. Želim to jasno naglasiti, da se preseljenjem u drugu školu neće promijeniti uvjeti po kojima mali Nikola može ići u školu. To je poruka njegovim roditeljima. Jedino ako želimo preseliti problem na neko drugo mjesto. Pozivam, molim, apeliram na roditelje, gospodina Kristijana i gospođu Lidiju, da puste malog Nikolu u školu, da ide kao i svi ostali njegovi vršnjaci, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, nego u čitavoj Republici Hrvatskoj. Tako će napraviti najveću uslugu upravo njemu – zaključio je župan.    

I tako je Nikola preseljen u drugu školu, u kojoj su ‘ista pravila igre’ kao i u Krapinskim Toplicama. Je li sada sagi konačno došao kraj ili nas čekaju slične scene u Dubrovčanu narednih dana, ostaje za vidjeti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba