DRAMA IPAK JOŠ TRAJE: Učenik Nikola s ocem i dalje svakog dana dolazi pred OŠ Krapinske Toplice i pokušava ući bez maske. Nekoliko puta se uspio pored zaštitara probiti do učionice, ali generalno, on još uvijek ne ide u školu

GAĆINA: Škola je obavezna, maske nisu! CZSS: Pratimo situaciju. Ako se uskoro ne smiri, morat ćemo poduzeti strože mjere

Objavljeno: 29.09.2021. Alen Brodar

Iako su prije devet dana svi mediji izvijestili da je konačno postignut dogovor u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama te da je učenik Nikola ipak ušao u školu s maskom na licu, situacija je, čini se, još uvijek daleko od rješenja.

Tada se, podsjetimo, članica tima odvjetničkog ureda Milka Križanovića obratila novinarima pred školom i rekla kako je postignut dogovor oko nošenja maske, no dodala je da ne može reći detalje slučaja, s obzirom na cjelokupnu situaciju. Toga su jutra Nikolini roditelji u prisutnosti odvjetnika razgovarali i s djelatnicama zabočkog Centra za socijalnu skrb, nakon čega su se otac Kristijan, odvjetnici i djelatnici CZSS- a i uputili prema školi, na razgovor s ravnateljem Samsonom Štiboharom. Tamo je, činilo se tada, konačno došlo do dogovora. No da li je stvarno pao dogovor?

Nije na nastavi

Provjerili smo u ponedjeljak što se događa pred školom i Nikola je bio unutra, no neslužbeno smo doznali da se uspio ‘provući’ pored zaštitara i bez maske došao do učionice, gdje je ne mora nositi, a navodno je isto napravio i u petak. Ovog utorka nikog nije bilo pred školom osim zaštitara, no jutros smo na parkiralištu škole ponovno zatekli Kristijana Gaćinu i njegova sina, kako su razgovarali s još nekoliko ljudi. Policija je opet bila prisutna. Kristijan Gaćina je potom pred svima nazvao školu i razgovor stavio na zvučnik: “Kristijan ovdje. Pustite maloga u školu, ne ide u školu već dva tjedna!“, kazao je Gaćina, nakon čega je prekinuta veza. Upitali smo ga potom što se događa.

– Danas se događa isto što se događa sve ove dane. Sina ne puštaju u školu bez maske. Zvao sam i školu. Škola je dužna osigurati nastavu na bilo koji način. Ako ne na jedan, može na drugi ili na treći. Uglavnom, škola je to dužna napraviti. Škola je obavezna, maska nije obavezna. Sve stane u jednoj jedinoj rečenici. Škola radi kazneno djelo – uporno tvrdi Gaćina.

Upitali smo ga da li je ponovo razgovarao s ravnateljem Štiboharom.

– Jesam, ali on se i dalje drži toga da sin mora staviti masku. Istina, piše na školi da treba staviti masku, ali to je tako napisano samo na papiru, a to znači da mogu i ja na papir napisati da on ne mora imati masku, pa onda tako možemo pokazivati jedan drugome svaki svoj papir u nedogled. To je besmisleno. Točno se zna je li maska obavezna ili nije i točno se može utvrditi tko radi kazneno djelo – inzistira Gaćina, kojeg smo upitali do kada misli dolaziti pred školu.

– Pa dok se ne riješi u korist pravde. Znači, da moj sin konačno krene u školu i da završi ovaj osmi razred. Situacija se treba riješiti u tu korist, a situacija između ravnatelja i mene, to više-manje – objašnjava Gaćina, otkrivši da, kako bio ostali u toku s gradivom, učiteljima šalju pitanja što se toga dana radilo u školi, pa onda neki učitelji odgovore, a neki, kaže, ne.

– Neki učitelji su odgovorili da to nije njihova dužnost, jer se nastava odvija u školi – zaključio je Gaćina, pa još jednom sa sinom otišao pred ulaz škole. Međutim, Nikolu ponovno nisu pustili unutra, nakon čega su on i otac sjeli u auto i otišli.

Sve je to sa strane promatrala i Kristijanova rođakinja, koja nam nije željela otkriti ime, ali je otkrila kako je zaprimila prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, jer je 10. rujna nešto vikala pred školom, odnosno bila je među prosvjednicima. Dok smo mi pričali s Kristijanom Gaćinom, ona je objašnjavala prisutnom policajcu što se dogodilo toga dana, a onda smo je zamolili da ponovi i nama. Prvo je odbila, ali onda se predomislila.  

– Zaprimila sam prekršajni nalog ili nešto tako, da sam 10. rujna ispred Osnovne škole Krapinske Toplice navodno uznemiravala ravnatelja škole riječima “sotono“ i “Hitler“, pa je on podnio prekršajnu prijavu protiv mene jer su ga te riječi uznemirile, kao i djecu koja su se nalazila u školi. To sad ide na sud, a ja ću se braniti istinom. Dokazi postoje, jer je i sam ravnatelj taj petak snimao cijeli događaj. On govori kako sam to vikala baš ja, iako on mene ne poznaje. Ja tvrdim da nisam – kazala je naša sugovornica. Upitali smo je tko je onda to vikao, ako nije ona.

– Mislim da te riječi nije nitko upotrebljavao, ne. Mi smo došli isključivo kao podrška djetetu jer se nad njim vrši nasilje u školi. Ove riječi mislim da nije nitko upotrebljavao. Više je ravnatelj mene, nije me uznemirio, ali je pogrdnije riječi rekao, ‘što će mi ta glava, ako je šuplja’. Na moje pitanje njemu zašto je sankcionirao dječaka, ako je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla da, bez obzira na maske, niti jedno dijete ne smije biti sankcionirano. Ja sam to sasvim pristojno upitala ravnatelja, on mi je tako odgovorio. Nikakav argument mi nije rekao, ništa – kazala nam je.

Što prije riješiti

Ravnatelj Štibohar više ne želi davati izjave, kazao je samo da bi volio da se sve riješi u tišini koliko je moguće, bez medijske pompe koja nikome ne koristi, a institucije rade ono za što su zadužene.

Kako gledaju na tu priču u jednoj od relevantnih institucija, upitali smo ravnateljicu Centra za socijalnu skrb u Zaboku, Tanju Cujzek.

– Centar je prikupio sve relevantne informacije te dokumentaciju i sada pratimo situaciju u suradnji sa školom. Dosad smo poduzeli mjere koje su u našoj nadležnosti i trudimo se da se što prije ova situacija okonča, ponajprije zbog ovog djeteta koje se našlo usred nečeg takvog i to ne svojom krivicom, a onda i zbog ostale djece koja pohađaju tu školu, kao i njihovih roditelja – rekla nam je u telefonskom razgovoru Tanja Cujzek.

Otkrila nam je da su utvrdili neke propuste što se tiče roditeljske skrbi kod obitelji Gaćina i da su im dali smjernice koje moraju slijediti.

– Nažalost, ako se situacija ne smiri, morat ćemo poduzeti strože mjere, ja se iskreno nadam da će se to uskoro popraviti i da nećemo morati – zaključila je Cujzek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba