Svečano obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Hrvatske brigade sa Sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske – budite ponosni na to

Objavljeno: 26.09.2021. zagorjeinternational

U Varaždinu je u subotu bilo izuzetno svečano, a razlog tome je obilježavanje Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Središnja svečanost održana je  na Kapucinskom trgu, uz postrojavanje postrojbi, prigodna obraćanja, te izložbu opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva, a prije toga je kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode održano polaganje vijenaca, koje su u spomen poginulim braniteljima položili te svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, Damir Habijan, izaslanik predsjednika Sabora, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, izaslanik  predsjednika Vlade RH u pratnji glavnog tajnika Ministarstva branitelja Ivice Akmadže te načelnika PU varaždinske Predraga Benčića, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića,  župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u čijoj su pratnji bili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan te saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević kao i zastupnik u EU parlamentu Ladislav Ilčić. Svečanosti je nazočio i varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

-Prije punih 30 godina, u Varaždinu je zarobljen cjelokupni 32. korpus JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne “narodna”. Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada. Moramo istaknuti kako je 1995. godine cilj bio osloboditi okupirana područja i završiti rat, dok je 1991. godine cilj bio da se naoružamo i zaustavimo agresiju, a to se najprije dogodilo ovdje u Varaždinu. Prvo slobodno područje bilo je na području današnje Međimurske i Varaždinske županije. Tada je to bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda, koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snage stvoriti i to u ratnim uvjetima samostalnu i suverenu RH. Sve to se odvijalo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana – rekao je Stričak te nabrojio koja vrsta oružja je zarobljena u oslobađanju Varaždina.

Vrste oružja

– U akciji oslobođenja zarobljena su 84 tenka, 71 oklopni transporter, 12 komada samohodnih PZO oruđa 90 mm, sedam komada haubica 122 mm gvozdik, četiri komada VBR-a Plamen, četiri komada VBR-a Oganj, šeset komada borbeno oklopnih vozila 1, 11 komada borbenih oklopnih vozila 3, 18 haubica 152 mm, 18 haubica 155 mm, nekoliko desetaka tisuća komada pješačkog naoružanja koje je bilo dostatno za 10 pješačkih brigada i 250 raznovrsnih vozila i inženjerijskih strojeva – zaključio je župan.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović istaknuo je kako je ’91. godine, ovaj narod umjesto u berbu otišao u borbu.

-Međutim jedna druga nam je berba promakla. Umjesto da punim plućima, otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju kao što su krenuli naši susjedi, mi smo morali platiti vrlo visoku i svima opravdanu cijenu da bismo imali ovo što danas imamo. Te godine mnogi od nas gledali su prema Europi, prema nečemu što nam je dato i nečemu što samo treba uzeti. Hrvatske brigade sa Sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske i na tome im od srca čestitam. Budite ponosni na taj doprinos- poručio je Milanović te dodao kako se uspjeh Hrvatske ne mjeri velikim riječima, parolama, borbama za prava ovih ili onih, već samo borbom za prava hrvatskog čovjeka za pristojan, sređen i predvidljiv život bez straha onog egzistencijalnog, materijalnog, onog dubokog ljudskog.

 Ratišta diljem Hrvatske

U ime svih branitelja, prisutnima se obratio predsjednik Udruge Specijalne jedinice PU varaždinske “Rode” Dražen Vitez.

-Varaždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos dali su na ratištima diljem Hrvatske. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom hrvatske Oružane snage ojačale su oružjem i vojnom opremom iz Varaždina – kazao je Vitez.

Izaslanik predsjednika Sabora Damir Habijan, u svom obraćanju rekao je kako se s vremenskim odmakom od 30 godina od oslobođenja grada Varaždina, jasno vidi veličina pobjede i zalog koji je  primljen kao vječni dar.

-Pred nama su nove bitke i na nama je da izazove koji su ispred nas prihvatimo kao nove prilike u stvaranju države otvorene za sve dobronamjerne, radišne i poštene ljude- rekao je Habijan.

 Državni tajnik Zdravko Jakop čestitao je svim braniteljima ovaj dan te naglasio važnost očuvanja i poštivanja slavne hrvatske povijesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba