Mislite da znate ponešto o biljci koja zbog svoje 'opojne sestre' još uvijek zna biti tabu tema? Evo još nekoliko zanimljivosti:

Doznajte sve o blagotvornoj biljci koja je pomogla pobijediti Hitlera te što ima zajedničko s majčinim mlijekom

Objavljeno: 25.09.2021. zagorjeinternational

Živimo u svijetu koji sve više traži održiva i ekološki prihvatljiva rješenja za svakodnevne probleme. Upravo bi biljka industrijske konoplje mogla biti rješenje za rastuće potrošačko društvo. Ako želite znati zašto, pročitajte nekoliko zaista zanimljivih činjenica o toj neobičnoj biljci.

1. Konoplja obnavlja okoliš

Jeste li znali da konoplja može uklanjati toksine i radioaktivni materijal? Znanstvenici su posadili konoplju u Černobilu i otkrili da konoplja provodi proces fitoremedijacije, što znači da za vrijeme rasta, čisti zrak i tlo oko sebe, razrađujući kemikalije iz tla i liječeći zemlju. Konoplja je podmladila tisuće hektara pustare u istočnoj Europi nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, čineći je tako ponovno obradivom za poljoprivredu, kako piše The Hemp Blog.

2. Konoplja je pomogla pobijediti Hitlera

Konoplju je američka vlada zabranila 1937. godine prema Zakonu o marihuani, predstavljajući na taj način kao lošu karakteristiku njezinu bliskost sa srodnom psihoaktivnom biljkom marihuanom. Međutim, tijekom Drugog svjetskog rata Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država ukinulo je ovaj zakon, potičući poljoprivrednike da uzgajaju konoplju kako bi pomogli u ratnim naporima. Do toga je došlo zbog nedostatka ključne uvozne robe konoplje iz mjesta poput Indonezije koja je bila bitna za opskrbu trupa stvarima poput užeta, šatora, torbi i jedara. Američka je vlada shvatila veliku učinkovitost s kojom se konoplja mogla uzgajati za proizvodnju potrebne robe za savezničku stranu. Američka je vlada zapravo proizvela jedanaestominutni promotivni video koji se prikazivao u kinima diljem zemlje, potičući poljoprivrednike da ulože i ujedine svoj angažman u uzgoj konoplje, kako bi pomogli ratnim naporima.

3. Konoplja je idealna za odjeću namijenjenu otvorenim prostorima

Konoplja ima protugljivična i antimikrobna svojstva te ne zadržava bakterije koje izazivaju miris poput sintetičkih ili pamučnih vlakana, a njezine šuplje stabljike čine ju super upijajućim i odličnim izborom za aktivnosti na otvorenom.

4. Konoplja i majčino mlijeko dijele bitan nutrijent

Sjemenke konoplje jedna su od nutritivno najkorisnijih namirnica koje postoje. Obiluju esencijalnim masnim kiselinama uključujući gama-linolensku kiselinu (GLA) koja je zapravo tvar koja se nalazi u majčinom mlijeku. Osim što je izvrstan izvor prehrane za novorođenčad i bebe, GLA je odličan i za osobe s artritisom, upalom mišića i kožnim stanjima poput ekcema i psorijaze. Sjemenke konoplje također su prirodni izvor vitamina poput kalcija, kalija, magnezija, vlakana i željeza. Izvrsno za uravnoteženu prehranu, ali i kao zamjena za mesne proizvode.

5. Konoplja može proizvesti četiri puta više papira nego drveće

Konoplja iskoristi četvrtinu količine zemlje naspram drveća, za proizvodnju iste količine papira. Biljke konoplje bogate su celulozom pa plastika od konoplje čini fantastičnu alternativu ugljikom pozitivnim sintetičkim materijalima za jednokratnu uporabu. Isto se može reći i za papir. Drveće se sastoji od 30 posto celuloze u odnosu na konoplju koja ima do 85 posto prirodne celuloze. Ova celuloza se pretvara u pulpu, pri čemu je pulpa konoplje prirodno puno kvalitetnija od drva i kao takva proizvodi jači i kvalitetniji papir. Potrebno je 20 do 80 godina da naraste stablo spremno za proizvodnju papira, u odnosu na četiri mjeseca za konoplju, što je uistinu velika razlika. Budući da konoplja regenerira tlo u kojem raste, čim je ubrana, spremna je za ponovni rast, u usporedbi s drvećem kojemu će trebati godine da tlu obnovi sve vitamine potrebne za uspješnu novu berbu. Isto tako, za proizvodnju papira, jedan jutar konoplje može proizvesti toliko papira kao četiri do deset jutara stabala u razdoblju od 20 godina.

6. Konoplja se izvorno koristila za izradu platna

Iako je većina današnjeg platna izrađena od mješavine pamuka, lana i mješavine sintetičke tkanine, u početku je izrađivano od konoplje. Koristila se u stvaranju jedara, šatora, ruksaka za šatore pa čak i prva umjetnička platna su izrađena od konoplje. Korištena je u nebrojene svrhe stotinama godina zbog svoje svestranosti i lakoće uzgoja, sve do pada korištenja sredinom 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća.

Postoji još jedna super zanimljiva činjenica. Riječ platno (eng. canvas)  izvedena je iz riječi kanabis (eng. cannabis). To je stara engleska riječ preuzeta od još starije  sjeverno francuske riječi Canevas, temeljena na latinskoj riječi cannabis koja je nastala u staroj Grčkoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba