KONAČNA POBJEDA - UPRAVNO VIJEĆE HZZO-a POTVRDILO: Spasonosni lijekovi za oboljele od cistične fibroze uvrstit će se na osnovnu listu, odluka stupa na snagu 15. listopada

“Presretni smo što će preko 150 oboljelih u Hrvatskoj konačno mirnije živjeti i moći udahnuti punim plućima”

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

U četvrtak je održana sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na kojoj je potvrđeno uvrštavanje spasonosnih lijekova za preko 150 oboljelih u Hrvatskoj od cistične fibroze, Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, na osnovnu listu HZZO-a.
Odluka bi na snagu trebala stupiti 15. listopada, a kako ističu iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, do tada bi im trebala biti poznata i informacija o načinu njihove distribucije.
– Sada možemo s lakoćom reći da smo presretni što će preko 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj konačno mirnije živjeti te moći udahnuti punim plućima. Ovim putem zahvaljujemo svima vama koji ste nam, kroz uključenje u našu višemjesečnu kampanju #kaftrioudahživota, pomogli da dođemo do cilja koji za nas život znači – poručili su iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.
Podsjetimo, na početku mjeseca Povjerenstvo za lijekove HZZO-a je nakon tri održane sjednice bez donesene odluke o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu HZZO-a, napokon donijelo pozitivnu odluku o njihovu uvrštavanju, a kako bi oboljeli od cistične fibroze mogli konačno odahnuti, bila je potrebna potvrda Upravnog vijeća.
Ovom odlukom odahnuli su i roditelji malene Marle Malogorski (2) iz Jesenja, kojoj je ova bolest dijagnosticirana nedugo nakon rođenja. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba