Kakve veze imaju nogomet i fizika i zašto je Dinamova momčad danas stigla u Gornju Stubicu? Doznajte na 10. "Znanstvenom pikniku" u perivoju Dvorca Oršić!

“Jako smo ponosni! Ovo je znanstveni centar bez krova gdje imate hrpu zadovoljnih klinaca, profesora i posjetitelja koji uživaju u znanosti”

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

U perivoju Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici otvoren je jubilarni deseti “Znanstveni piknik”. Radi se o manifestacija koja je strukturirana kao neformalno druženje, piknik sa znanošću, kulturom i umjetnošću, a okosnicu događanja čine interaktivni znanstveno – edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije, edukativne radionice, a sve to uz umjetničko – zabavni program. Događanje za cilj ima popularizirati znanost među širom populacijom, s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere.


Organizator manifestacije je Udruga “Profesor Baltazar”, a partneri su Krapinsko – zagorska županija, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut “Ruđer Bošković”, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i udruga Virtualci.

40 škola

– Ponosni smo jer ovo je 10. “Znanstveni piknik“. Ovdje smo u Gornjoj Stubici jer je naš Dvorac Stubički Golubovec, za koji smo u finalizaciji izrade dokumentacije za povlačenje novca iz EU fondova, stradao u potresu. Nadamo se da ćemo u sljedeće tri godine biti ovdje sa “Znanstvenim piknikom“, a negdje oko 2023., 2024. godine možemo pričati o otvorenju prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj, u prostoru Dvorca Stubički Golubovec. Ali zato mi već danas ovdje imamo znanstveni centar bez krova, gdje imate hrpu zadovoljnih klinaca, profesora i posjetitelja koji uživaju u znanosti. Tako će biti i tamo. Imamo stotinjak izlagačkih punktova, a najviše smo ponosni što imamo 40 škola, osnovnih i srednjih, koje su izlagači. Danas je dan kada zapravo dolazi najviše škola. Carnet to odlično vodi jer dolazi pedesetak škola iz cijele Hrvatske, dakle, 50 autobusa iz cijele Hrvatske danas dolazi ovamo. Najviše sam sretan što okupljamo klince, koji prenose znanje na svoje vršnjake, ali i one starije. To je nešto najljepše što može biti. S druge strane, oni su na istom terenu zajedno s ljudima s Ruđer Boškovića – Instituta za fiziku, znanost i tehničku kulturu. Taj jedan spoj mladosti i iskustva je genijalan za njih, a isto tako i za nas. Nemojmo zaboraviti da se danas znanje zapravo prenosi s mlađih generacija na starije, jer znate i sami da klinci bolje razumiju svu tu modernu tehnologiju. Posebno bih izdvojio jedan punkt koji se zove “Deset najboljih stvari koje su se dogodile na pikniku u ovih 10 godina“. Ako već nešto moram izdvojiti, onda bih rekao da je posebnost ovog događaja to što se svake godine trudimo raditi nekakve čudne kombinacije. Mnoge je iznenadilo što je danas ovamo došao Dinamo. Dinamo i Institut za fiziku predstavljaju jednu fenomenalnu sinergiju, što zapravo cijelo vrijeme ovdje radimo. Nogomet je prepun fizike. Imat ćete čovjeka iz Instituta za fiziku i igrača Dinama koji će tehnicirati, a kad lopta padne, bit će pitanje što se dogodilo. Dogodila se sila teža. Dakle, netko će na jedan drugačiji način shvatiti zašto se sve to dogodilo. Imate i priču o silini udarca Mislava Oršića, jer smo danas u Oršićevom dvorcu. Našli smo milijun načina kako ćemo približiti fiziku i nogomet. Dakle, danas su ovdje s nama dečki iz druge momčadi Dinama i oni su oduševljeni. Njima je to veliki događaj i prekrasno iskustvo. Evo, to je jedna snaga “Znanstvenog piknika“- zaključuje Davor Komerički iz Udruge Baltazar, idejni začetnik projekta.


Podršku projektu dao je i predsjednik RH Zoran Milanović, a otvorenju je prisustvovala njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje, Jadranka Žarković.


– Smatram da je izuzetno vrijedno promovirati znanost, a ujedno i kreativnost, te podržati darovite učenike i njihove mentore, a ovaj piknik to doista uspješno, na izvrsnim lokacijama, radi već desetu godinu. Istovremeno promovira kulturnu baštinu jer uvijek smo na nekoj lijepoj lokaciji i mislim da je ovo dobar način da se djeci približi znanost – istaknula je Žarković, pa dodala da njihovu snažnu podršku ima i inicijativa za otvaranje znanstvenog centra u Dvorcu Stubički Golubovec.

 
– Mislim da je bitno da postoje takvi centri diljem Republike Hrvatske i svakako da je to za učenike izuzetno vrijedno. Kao zemlja, moramo identificirati, a nakon toga kvalitetno obrazovati i raditi s djecom koja su darovita, ali i svoj drugoj djeci omogućiti da razvijaju vlastitu kreativnost, a ujedno se i zabavljaju – poručila je savjetnica predsjednika.


Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja Instituta “Ruđer Bošković” dodala je da se radi o fantastičnom događaju, dok je Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja odjela za korisničku podršku u CARNET-u, rekao da na “Znanstvenom pikniku” sudjeluju sedmi puta, a njihova je glavna zadaća biti spona prema srednjim školama, koje se uključuju ne samo kao posjetitelji, već i kao izlagači i moderatori.

Sloboda i kreativnost

“Znanstveni piknik” protekle je dvije godine bio održan kraj Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, no, oštećen je u potresu pa je pronađena nova lokacija za ovogodišnju manifestaciju.


– Javili smo se na natječaj za protupotresnu obnovu, dobili smo određena sredstva i s obzirom na kratke rokove koji su bili stavljeni pred nas, imali smo ideju da ćemo krenuti s radovima i da će dvorac biti gradilište, no sve malo kasni, tako da smo s obzirom na to da je dvorac stradao u potresu, tražili novu opciju, ali da ostanemo u Gupčevu kraju i evo nas u susjednoj Gornjoj Stubici. Zahvaljujemo Muzejima Hrvatskog zagorja i načelniku Krizmaniću što nam je privremeno dao dom za naš “Znanstveni piknik”. Mislim da je to još jedan dobar pokazatelj da nam Znanstveni centar treba, da je ideja znanstveno – edukacijskog centra u Dvorcu Stubički Golubovec neophodna za Republiku Hrvatsku i nadam se kroz dvije – tri godine da ćemo imati i fiksni znanstveno – edukacijski centar te “Znanstveni piknik” kod Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici – poručio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da bi vijest o “Znanstvenom pikniku” trebala odjeknuti po čitavoj Hrvatskoj.

 
– Ovaj “Znanstveni piknik“, koji je sada već treću godinu zaredom na području naše županije, piknik je za djecu iz čitave Hrvatske. Program koji je pripremljen je fantastičan i iskače iz okvira školskog obrazovanja. Ovdje je sve slobodno, znanost je u prvom planu i djeci se omogućuju i poziva ih se da budu kreativni, da budu slobodni, da slušaju, predlažu i propitkuju i to je upravo ono što smo željeli ovim “Znanstvenim piknikom“ da se i dogodi na području Krapinsko – zagorske županije. To je ujedno i još jedan dokaz, kao i projekt “Baltazar“, vezan uz osiguravanje pomoćnika u nastavi, zašto je naša županija prijatelj djece. Prepoznali smo Udrugu Baltazar, prepoznali smo njihov rad s nadarenom djecom, prepoznali smo da žele nešto više od onoga što sustav omogućuje, mi smo im se priključili i uz našu skromnu pomoć došli smo do jedne ovakve sjajne manifestacije – rekao je Kolar, istaknuvši da ih je potres vratio dva koraka unatrag, ali je osigurano 12,6 milijuna kuna za obnovu dijela dvorca koji je stradao, a nakon toga slijedi osiguravanje europskih sredstava za provedbu kompletnog projekta.


Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić rekao je da mu je drago što je njegova općina mogla ugostiti ovakav događaj.


– Ovdje sada dolaze djeca iz cijele Hrvatske i tako upoznaju ovaj kraj, upoznaju Gornju Stubicu i njenu povijest i sve prirodne ljepote koje nas okružuju. To je za nas jako važno jer nam je uvijek stalo do toga da promoviramo i Gornju Stubicu i gornjostubički kraj – zaključio je Krizmanić.


“Znanstveni piknik” možete posjetiti još sutra od 10 do 17 sati, a osiguran je i besplatni prijevoz na relaciji Zagreb – Gornja Stubica – Zagreb s polascima iz Zagreba ispred gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1, u 9, 11 i 13 sati, a povratak je organiziran u 14, 16 i 18 sati. (kr, vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba