PRESS STOŽERA: Ministar Vili Beroš poručio da je preporuka da se svi cijepe, jer cijepljeni i preboljeli mogu najmanje prenijeti bolest

“Ako se netko ne želi cijepiti i testirati, neće moći raditi, neopravdano će izostati s posla i neće dobiti naknadu”

Objavljeno: 24.09.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske istaknuo je kako u posljednjih pet dana Hrvatska ne bilježi porast zaraze te da dnevna incidencija u posljednja dva tjedna, koja je najniža u Isti, a najviša u Splitsko – dalmatinskoj županiji, iznosi 386,9, pa je otkrio da je u pripremi dokument po kojem će u budućnosti u samoizolaciji završiti samo učenici koji sjede u istoj klupi i na udaljenosti od dva metra, ili oni koji su putovali duže od 15 minuta u blizini oboljelog učenika.

– Dokument prema kojem je istaknuto da ne mora cijeli razred u samoizolaciju ako jedna osoba oboli, već se treba utvrditi bliski kontakt i onda ta osoba ide u samoizolaciju, objavljen je 7. rujna. Često se postavljaju pitanja zašto je toliki broj djece u izolaciji. U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama. Ušli smo u školsku godinu s nešto većim brojem oboljelih i normalno da se to prenosi i na djecu. Ne razmišljamo o COVID potvrdama, no ta je mogućnost uvijek otvorena – rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je sve starije osobe da se cijepe.

– Ovo cjepivo je dizajnirano za ranije varijante i učinkovitost je preko 92 posto, no za deltu varijantu učinkovitost je oko 70 posto. Sreća je da delta soj uopće reagira na ovo cjepivo, da ne reagira, ugroza bi bila enormna. U pojedinim bolnicama, poglavito mislim na Split, opterećenje je veliko, 60 posto krevetnog kapaciteta i 30 posto respiratornog. Bilo je kratkotrajnog odgađanja određenih zahvata u KBC-u Split, i zahvaljujem se jer je to riješeno na vrijeme. Svi koji se ne cijepe i završe u bolnici, ugrožavaju ostalu zdravstvenu zaštitu– kazao je Beroš, koji je komentirao i COVID potvrde u zdravstvu.

2,5 puta

– U prošlom tjednu je povećana cijepljenost u zdravstvenom sustavu 2,5 puta. Mislim da cijepljenost ide dobrim putem i mislim da će adekvatno odgovoriti za izazove koji su pred nama. COVID potvrde nisu stopostotni način osiguravanja sigurnosti, ali najbolje su što imamo. Oni cijepljeni u malom postotku mogu prenijeti bolest, no kod testiranih nema garancije. Mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji, a ne imati virus na sluznici. Preporuka je da se svi cijepe, jer cijepljeni i preboljeli mogu najmanje prenijeti bolest. Da ne bi nekog diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja, ne može dovijeka biti besplatno. Imamo cjepivo, ako se netko ne želi cijepiti i testirati, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati radu. Napravit će sustavu problem, ali i sebi jer će neopravdano izostati s posla i neće dobiti naknadu za to. Nadam se da takvih pojedinaca neće biti puno. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, no sve će biti u skladu sa zakonima – istaknuo je Beroš, a Capak dodao kako bilježe pojačan interes za cijepljenjem te da su u zadnje vrijeme cijepili broj osoba kakav nije bio još od prije ljeta, a kazao je i da će svi oni koji ulaze bolnički krug, morati imati potvrdu.

Okupljanje u zatvorenom

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davor Božinović rekao je kako pokušavaju napraviti sve da se smanji zaraza u zatvorenim prostorima.

– Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, no ponavljam, mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju – kazao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić upozorava:

– Ako imamo nekog ranjivog pored sebe, imamo veliku šansu, ako oboli, da to završi smrću. Imamo nekoliko mehanizama, jedno je cijepljenje, jedno je držanje distance, treba imati masku. Bitno je koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu, koliko je netko poslao virusa prema van, bitno je da li netko kašlje ili govori prema vama normalno. Nema ništa sto posto, ali može pomoći – pojasnila je Markotić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba