Mnoge obitelji i dalje su smještene u Kampu Jezerčica

U Slanom Potoku srušena prva kuća oštećena u potresu, ali ne zna se kada će se rušiti i ostali objekti s crvenom oznakom na području Zagorja

Objavljeno: 23.09.2021. zagorjeinternational

Na stubičkom području, koje je pretrpjelo znatna materijalna oštećenja u ‘zagrebačkom potresu’, srušena je prva oštećena kuća, piše Radio Stubica.
Radi se o kući obitelji Ruk iz Slanog Potoka, a hoće li se i kada nastaviti rušenje drugih oštećenih kuća, zasad nije poznato. Naime, gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić za Radio Stubicu je otkrio da je ta informacija zatražena od strane Fonda za obnovu i Krapinsko – zagorske županije. Općina je dopis o rušenju kuće obitelji Ruk zaprimila od Fonda dan prije njenog rušenja.

-Do danas zaprimili smo 29 upravnih akata za zgrade na području Krapinsko-zagorske županije. Od toga samo je jedna Odluka i to Odluka o uklanjanju kuće Slani potok 93, Gornja Stubica (radovi u tijeku). Ostali zaprimljeni upravni akti su slijedeći: 10 upravnih akata vezanih na uklanjanje obiteljskih kuća (3 Privremene odluke, te 7 Zaključaka), 14 upravnih akata vezanih na obnovu potresom oštećenih obiteljskih kuća (5 Privremenih odluka i 9 Zaključaka) 4 Zahtjeva (tehničko-financijska kontrola kod obnova zgrada javne namjene). Za tri privremene odluke vezane ne uklanjanje obiteljskih kuća, Fond za obnovu postupio je po istima, te je naručena usluga ovlaštenog inženjera građevinarstva za utvrđivanje građevinske bruto površine te stručne ocjene inženjera je li kuća doista u potpunosti izgubila mehaničku otpornost i stabilnost, odnosno da je za uklanjanje. Inženjer je dostavio svoje izvještaje te su isti poslani u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 07.07.2021. godine. Do danas nismo zaprimili Odluke o uklanjanju (kao konačni upravni akt). Prema ostalim upravnim aktima poduzimamo aktivnosti kako nam je naloženo: ugovorene su usluge ovlaštenog inženjera, ugovorene su ili je u tijeku nabava ostalih usluga: projektiranje, tehničko-financijska kontrola projekta, operativni koordinator – stoji u odgovoru Damira Vanđelića, ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije 

Obitelj Ruk je, kao i mnoge druge obitelji, i dalje smještena u Kampu Jezerčica u Donjoj Stubici.

-Prevelika bi bila investicija da sami idemo graditi kuću ispočetka. Predali smo zahtjev za zamjensku obiteljsku kuću, no tek kad se ova ukloni, potpišu papiri, Fond dalje rješava. Nakon godinu dana, još ništa ne znamo – kazao je Ivan Ruk za RTL direkt, a njegova supruga Suzana dodala kako smještaj u kampu Jezerčica nije loš, da im ništa ne nedostaje, no to ipak nije njihov dom.

-Osjećamo se zaboravljeno i zapostavljeno. Da se barem nešto rješava na papiru, ako se ne rješava konkretno. Ne znamo ništa, što će biti iz svega toga – rekla je Ruk.


Podsjetimo, na području Gornje Stubice oštećena su 283 objekta, a 69 ih je za potpunu obnovu. Na području Donje Stubice stradao je 151 objekt, šest ih je potpuno uništeno, a 19 je pretrpjelo velika oštećenja. Značajna oštećenja pretrpjelo je i područje Marija Bistrice, gdje je oštećeno 113 objekta, a 12 ih nosi crvenu oznaku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba