STO DANA VLASTI NAČELNICE KONJŠČINE ANITE KROK: Općina je uspjela vratiti dug od 1,6 milijuna kuna, ali problemima tu nije kraj

“Zbog sumnji na nezakonite radnje bivše općinske vlasti, u tijeku je sastavljanje kaznene prijave nadležnim institucijama”

Objavljeno: 22.09.2021. zagorjeinternational

Povodom sto dana obnašanja dužnosti načelnice Konjščine, Anita Krok se građanima obratila putem videa koji je objavljen na društvenim mrežama, u kojem ističe kako je odlučila iznijeti najvažnije stvari koje su obilježile njezinih 100 dana vlasti u općini, a koje utječu na financijsku stabilnost i razvoj Konjščine.

– Mojim dolaskom zatekli su me neplaćeni računi za projekte koje je bivši načelnik predstavljao pod svoje pa bez zadrške mogu reći da su to projekti ostvareni u mom mandatu, što me i usporilo u realizaciji planiranih budućih projekata. Vraćen je dug u iznosu od 1.627.698 kuna te su žurno ispravljeni nepotpuni projekti koji su se predstavljali kao riješeni i potpuni – rekonstrukcija vatrogasnog doma DVD-a Galovec, ‘street workout park’ i dovršetak Doma kulture. Iako me dočekalo isključivo saniranje dugova, krenuli smo i s novim pothvatima, pa je tako žurno pripremljena prijava rekonstrukcije sportskih terena i dotrajale zgrade u Sportskoj ulici na mjeru 7.4.1., naravno, u konzultacijama s Nogometnim klubom Sloga i Karate klubom Konjščina, a ne po samovolji nas biranih na izborima. Provedena je i žurna sanacija krova starog restorana kako bismo mogli završiti Dom kulture – istaknula je načelnica Krok pa otkrila i da su utvrđene sumnje na nezakonite radnje bivše općinske vlasti za koje je u procesu sastavljanje kaznene prijave nadležnim institucijama.

Ekološka renta

– Riječ je o sklapanju Ugovora o utvrđivanju međusobnih prava i obveza s trgovačkim društvom Solida d.o.o., točnije, gospodarenju novcem primljenim od strane tog društva, koje je uplatilo ukupan iznos od oko 689.000 kuna, gdje je Općina na sebe preuzela obvezu posrednika koji u ime i račun investitora treba odraditi poslove koji nisu u nadležnosti Općine i izvan su ovlasti Općine. Uslijed takvog, po mišljenju pravnika, nepovoljnog ugovora te neispunjenja dijela ugovornih obveza od strane Općine, imam obvezu poduzeti sve potrebne pravne radnje radi zaštite interesa Općine. Utvrđeno je i da do 2. lipnja 2021. nije uplaćeno ništa od zakonski predviđene ekološke rente te je pokrenut postupak utvrđivanja iznosa, nakon čega slijedi postupak naplate. Renta koja je trebala biti plaćana od 2016. do danas, iznosi oko 300.000 kuna plus nepoznat iznos pripadajućih zateznih kamata, što čini direktno oštećenje općinskog proračuna i riskiranje kazne od strane državne revizije. Svakodnevno u Općini imamo postupak revizije, a trenutno ih najviše zanima pitanje dječjeg vrtića. Utvrdili smo i da su preplaćeni doprinosi za zaposlenike u iznosu od 85.000 kuna te smo pokrenuli postupak za njihovo vraćanje – otkriva Krok.
Dodaje i kako je u proteklim mjesecima uspjela provesti neke aktivnosti za koje prijašnja općinska vlast nije imala sluha, pa je tako, među ostalim, pokrenut spor “Hakom” od kojeg će Općina dobiti 75.000 kuna, a da je bio odrađen 2017. godine, dobili bi oko 300.000 kuna. Pokrenuta je i izmjena statuta i poslovnika s ciljem osiguravanja online sjednica Općinskog vijeća, dogovoren je sastanak s gospodarstvenicima s ciljem osnivanja Savjeta za gospodarstvo i vraćanja poduzetničke zone od tvrtke HIS, pokrenut je proces za produžetak dežurstva u dječjem vrtiću, izrađena je nova internetska stranica Općine te je pojačana komunikacija s udrugama i mjesnim odborima. Načelnica otkriva i da je za proslavu Dana općine potrošeno 10 puta manje sredstava nego ranijih godina, točnije 30.293 kune, dok je 2019. to bilo 158.257 kuna, a 2018. čak 204.317 kuna.

Bolja budućnost

– Željela bih zahvaliti članicama i članovima Općinskog vijeća, predsjednici Općinskog vijeća na konstruktivnim prijedlozima te djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela na suradnji i upornosti pri saniranju nereda koji me zatekao. Najviše hvala svima vama na svakodnevnim porukama podrške i hvala vam na razumijevanju i svjesnosti da stvari ne možemo mijenjati preko noći. Ja se ne želim baviti prošlošću, to neka odrade institucije, jer ako želim da vi imate povjerenje u mene i Općinu, onda i ja moram imati povjerenja u državne institucije kojima ćemo prijaviti nepravilnosti. Bitno je da nastavimo putem kojim smo krenuli u posljednja tri mjeseca i sigurna sam da Konjščinu čeka bolja budućnost! – zaključila je Anita Krok.

Cijeli video pogledajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba