Krapinsko - zagorska županija predstavila projekt Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“, vrijedan više od 11 milijuna kuna, koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda

U KZŽ će se izgraditi nova sigurna kuća, a po izlasku, žrtve nasilja će šest mjeseci moći boraviti u stanu koji se također financira iz projekta

Objavljeno: 22.09.2021. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Velikoj galeriji grada Zaboka održana je početna konferencija projekta “Novi početak“. Plod je to suradnje Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, Krapinsko – zagorske županije, Doma za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja Duga – Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zabok i Grada Zaboka.

– Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 11.626.000 kuna, a financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj projekta je Krapinsko – zagorska županija, a partneri su Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“ i Centar za socijalnu skrb Krapina. Ovo je izuzetno vrijedan projekt jer se prvi puta problematici nasilja u obitelji pristupa na jedan ovako sveobuhvatan način. Projekt u sebi ima institucionalnu komponentu koja se odnosi na infrastrukturne radove i uspostave skloništa za žrtve nasilja na novoj trajnoj lokaciji u povećanom kapacitetu u odnosu na sklonište koje u ovom trenutku djeluje, a čiji je kapacitet osam korisnika – rekla je privremena ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“ Martina Gregurović Šanjug te dodala kako su postojeći kapaciteti bili napunjeni nakon svega tri mjeseca rada.

Unutar županije

Kapacitet novog skloništa koje se planira urediti projektom je od 12 do 15 korisnika. Također, predviđeno je i uređenje savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji kao nove usluge koju će pružati Dom “Novi početak“. Dom trenutno nudi uslugu besplatnog smještaja za korisnike, savjetovanje i podršku oko organizacije svakodnevnog života, pomoć oko upisa djece u vrtiće i škole te pomoć pri zadovoljavanju zdravstvenih i drugih potreba korisnika.

– Prije uspostave Doma, žrtve obiteljskog nasilja zbrinjavale su se u sigurnim kućama izvan područja Krapinsko – zagorske županije. To je svakako za dosta njih bilo, na neki način, nešto što im nije odgovaralo i od čega bi odustajali, jer je vrlo teško kasnije nastaviti život u sredini u kojoj su ranije živjeli – kazala je Gregurović Šanjug te dodala da je dom u posljednjih 10 mjeseci već zbrinuo 17 korisnika s područja županije.
A zahvaljujući projektu, korisnici će po izlasku iz skloništa moći šest mjeseci živjeti u stanovima čiji će se najam u potpunosti financirati iz projekta.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek osvrnula se pak na statističke podatke vezane uz nasilje u obitelji na području županije.

– Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 2018. godine bilo je 171 kazneno djelo na štetu djece i obitelji, 2019. godine je bilo već 267 kaznenih djela, dakle 52 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a 2020. godine 338 ili nešto manje od 30 posto više nego prethodne godine – rekla je Petek i dodala kako su evidentirani prekršaji u padu, a što se može povezati s povećanjem broja kaznenih djela.
Tako su 2018. godine zabilježena 422 prekršaja, 2019. ih je bilo 337, a 2020. godine zabilježen je 291 prekršaj.
Inače, Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova 2012. godine iniciralo je pokretanje SOS telefona za žrtve nasilja, 2015. godine KZŽ je, kao prva županija u državi, potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova, a od 2017. godine u sklopu SOS telefona postoji savjetovalište, čime su proširene mogućnosti za pomoć žrtvama s područja županije.

– Mi smo jako uzbuđeni i sretni zbog inicijative Krapinsko – zagorske županije za pokretanjem ovakve usluge u županiji jer smatramo da je ona bila prijeko potrebna. Bilježimo porast poziva žena koje traže našu pomoć i usluge, tako da ovim putem pozdravljam inicijativu Županije. Smatramo da samo zajedničkom i uspješnom suradnjom možemo doprinijeti smanjenju rodno uvjetovanog nasilja – rekla je voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Vendi Keserica.
Okupljenima se potom obratio i župan Željko Kolar.

Financijska sredstva

– Mi ćemo sada napraviti trajno rješenje s novom lokacijom za sigurnu kuću s većim kapacitetima i koja će biti projektirana upravo za tu namjenu i to je ogromna razlika. Ovdje će biti bolji uvjeti i bit će tu još nekih dodatnih sadržaja koje na trenutnoj lokaciji nemamo – rekao je Kolar.

Sama gradnja nove kuće planirana je za proljeće 2022. godine, a trenutno su još uvijek u tijeku natječaji za projektnu dokumentaciju. Procijenjena vrijednost investicije, odnosno same gradnje, iznosi oko šest milijuna kuna, no točan iznos znat će se nakon postupka javne nabave.

– Teško je to u ovom trenutku sa sigurnošću reći, ali s obzirom na veličinu objekta i na specifičnost gradnje, mi planiramo da bi šest milijuna kuna moglo biti dovoljno – kazao je Kolar i dodao kako će upravljanje ustanovom i dalje biti trošak Županije.
Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci, službeno je započeo 9. lipnja, a trajat će do 9. prosinca 2023. godine. (kr, vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba