NACIONALNI JE DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Prije 22 godine na Općinskom sudu u Zagrebu počinitelj je ubio suprugu, odvjetnicu i sutkinju te ranio zapisničarku

REAGIRAJMO NA NASILJE! U prvih osam mjeseci ove godine u Zagorju 240 prekršaja i 51 kazneno djelo nasilja u obitelji, u RH porast ozlijeđenih ženskih žrtava za 22,9 posto

Objavljeno: 22.09.2021. zagorjeinternational

Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske doznajemo kako je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 240 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 51 kazneno djelo nasilja u obitelji. To je, što se tiče prekršaja, povećanje od 25 posto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine, kada su zabilježena 192 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Što se tiče kaznenih djela, njih je zabilježeno tek jedno manje (50), u prvih osam mjeseci 2020. godine.

To su zabrinjavajući statistički podaci koji se objavljuju povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se svake godine obilježava 22. rujna, kada se prisjećamo 1999. godine, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri i ranjena jedna žena.

Najčešći počinitelji

Tijekom brakorazvodne parnice živote su izgubile supruga počinitelja Mate Oraškića, Gordana Oraškić, odvjetnica Hajra Prohić, sutkinja Ljiljana Hvalec, a ranjena je zapisničarka Stana Cvetković.  Ovaj dan se obilježava  od 2004. godine, nakon prijedloga Vlade RH, u kojem je, između ostalog, stajalo da se u Hrvatskoj nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sigurno okruženje.  Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili sin.

– Nasilje nad ženama događa se možda upravo sada, preko puta ulice, u tvojoj zgradi. Ono  uključuje vikanje, vrijeđanje, prijetnje, silovanje, udaranje, guranje, čupanje, uhođenje, uskraćivanje raspolaganja vlastitim novcem, zabrane druženja s obitelji ili prijateljima, zaključavanje i slične nezakonite radnje. Nasilje nad ženama se nažalost događa svuda – doma, na poslu, u uredu, u tramvaju i drugim mjestima – ističu iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Dodaju da smo kao pojedinci i društvo u cjelini, odgovorni prijaviti nasilje kao i sumnju na to. Nasilje se može prijaviti policiji, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu ili zdravstvenim ustanovama.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe kako je u prvih pet mjeseci 2021. godine, u slučajevima vezanim uz nasilje u obitelji i nasilje prema bliskim osobama, došlo do porasta žena žrtava nasilja. Primjerice, kod kaznenog djela tjelesne ozljede, bilježi se porast žena žrtava od 22,9 posto.

Nedovoljno glasno

– Nasilje nad ženama u Hrvatskoj tema je o kojoj se priča, ali nedovoljno glasno i nedovoljno često. Potrebne su neprestane edukacije, preventivni programi, medijske kampanje te javni prostor u kojem će se moći razgovarati, ali i djelovati i boriti se protiv rodno uvjetovanog nasilja – navode iz Centra, podsjećajući da u Krapinsko – zagorskoj županiji djeluje SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja od 2012. godine.

Linija 049/639-281 otvorena je utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati, a 091/639-2810 radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 sati. SOS telefon i savjetovalište djeluje iz ureda u Zaboku, Trg Svete Jelene 6.

– Iznimno je važan rad svih nas na osvještavanju u borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, njegovoj prisutnosti u svim slojevima društva te promoviranju nulte stope tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Reagirajmo na nasilje! Kao što stanemo na semaforu kad je upaljeno crveno svjetlo. Prijavimo nasilje kada saznamo za njega. Automatizmom. Nasilje je problem cijelog društva i tiče se svih nas – upozoravaju iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba