U Zaboku počelo uređenje nerazvrstanih cesta i to novom tehnologijom kakva se primjenjuje u SAD-u i zapadnoj Europi

“Ovako ćemo puno jednostavnije riješiti puteve u našim naseljima i ljudima omogućiti da imaju stabilnu podlogu, da se više ne praši i da nemaju blato pred svojim kućama”

Objavljeno: 22.09.2021. zagorjeinternational

Započelo je uređenje nerazvrstanih cesta na području grada Zaboka, a, zanimljivo, po prvi puta će se one uređivati novom tehnologijom – površinskom obradom šljunčanih prometnica.
Tehnologija je to kojom se ugradnja sipine obavlja u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen zajedno s bitumenskom emulzijom, koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu. Nakon 14 dana slijedi završno čišćenje (četkanje) prometnica od viška kamena. Sve je to brže i jeftinije od asfalta, a garancija je deset godina, kažu iz Grada Zaboka.
– Riječ je o novoj tehnologiji koja je tek stigla u Hrvatsku, a naša procjena je bila da na ovaj način možemo puno jednostavnije riješiti puteve u našim naseljima i tako ljudima omogućiti da imaju stabilnu podlogu, da se više ne praši i da nemaju blato pred svojim kućama. Takva se tehnologija već desetljećima primjenjuje u SAD-u i zapadnoj Europi – kažu iz Grada.
Radove izvodi poduzeće STM, Podružnica Virje. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba