Šetnja i upoznavanje lika i djela Ksavera Šandora Gjalskog

Književnica Jasna Balaško organizirala još jedno “Hodanje Ksaverovom stazom“, a pridružilo joj se 15-ak Zabočana

Objavljeno: 22.09.2021. zagorjeinternational

Zaljubljenica u Hrvatsko zagorje, književnica Jasna Balaško, prošle je subote organizirala hodanje “Ksaverovom stazom“, koja se u dužini od četiri kilometra proteže od Zaboky sela do Piclja.
Sudjelovalo je 15-ak Zabočana i Zabočanki, a na mjestu okupljanja dočekao ih je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je Jasni Balaško u znak zahvale za sve šetnje koje je organizirala i za sve anegdote i priče o Gjalskom koje je ispričala onima koji su joj se kroz godine pridružili, uručio poklon. Naime, zbog zdravstvenih razloga Balaško više neće moći organizirati hodačke ture istim intenzitetom, štoviše, ovo je bila njena posljednja hodačka tura u ovom obujmu.
Bez oglašavanja i reklamiranja, zahvaljujući priči koju je napisala i objavila u knjizi “Plava jabuka“ te njenoj iznimnoj volji za pripovijedanje, interes za “Ksaverovu stazu“ pokazao je velik broj njenih prijatelja, školskih i fakultetskih kolega te članova udruga u kojima se angažira, ali i sve više Zabočana.
– Posebno sam ponosna što su ove godine interes pokazale i srednje škole pa ću tako ovog petka održati predavanje o stazi u gimnaziji te parcijalno provesti učenike dijelom staze zvanom Balaškovo, a sljedeći ponedjeljak, učenici Srednje škole Zabok doći će na to isto Balaškovo, gdje ću im pričati o stazi. I jedni i drugi će proći stazom. Upravo kroz prezentaciju mladim naraštajima vidim najveći potencijal staze koja se uz vođenje, koje uključuje stajanje, pričanje te pitanja sudionika, može prohodati za oko tri sata, dok se planinarskim hodom prođe za oko sat vremena. Staza se sastoji od nekoliko točaka: Zaboky selo, odnosno Gredica, točka s pogledom na Oroslavje, Trgovišće, Klanječko Jezero, Zvezdar, Balaškovo, Tilčikina hiža, Vražja peć i sloarev grob te Picelj. U samoj stazi, uz ulaganje i dobru promidžbu, vidim veliki potencijal. Nekad sam na turama imala samo jednog gosta kojeg sam autom provezla stazom i sve mu objasnila, nekad dvoje ili troje, a nekad 30 ljudi. Stazom je sigurno prošlo više od 300 osoba– kazala je Balaško. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba