Varaždinski županijski vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSU najavili da će podržati najavljeni rebalans županijskog proračuna

“Podržavamo rebalans proračuna jer se njime sredstva za obrazovanje povećavaju za 2,75 milijuna, a za zdravstvo više od dva milijuna kuna”

Objavljeno: 21.09.2021. zagorjeinternational

Vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSU podržat će najavljeni rebalans proračuna Varaždinske županije jer se njime značajno povećavaju sredstva za područje obrazovanja i zdravstva, istaknuto je na konferenciji za novinare.


Predsjednik Kluba Goran Kaniški rekao je kako se sredstava za obrazovanje povećavaju za 2,75 milijuna te za zdravstvo više od dva milijuna kuna.


– Predloženim rebalansom omogućuje se priprema brojnih projekata kroz projektiranje, primjerice, škola i školskih dvorana te provedba projekata u zdravstvu. Što se tiče obrazovanja, između ostaloga, kroz socijalni program osiguranja obrazovnog sustava jednakih šansi došlo je do povećanja od 1,2 milijuna kuna, a odnosi se na programe “Asistenti u nastavi” i “Integracija Roma u obrazovni sustav” – pojasnio je Kaniški i dodao da je ukupni financijski iznos osiguran za socijalni dio programa stvaranja obrazovnog sustava jednakih šansi 34 milijuna kuna.

Obrazovni sustav

Povećana su i sredstva za osiguranje prostornih uvjeta te nabavu opreme radi stvaranja obrazovnog sustava jednakih šansi za dodatnih 6,14 milijuna, te sada iznose 30,04 milijuna kuna. Iz tih sredstava završen je i projekt dogradnje OŠ Martijanec, a završava se i rekonstrukcija OŠ Veliki Bukovec.


Uz to, do kraja studenoga završit će se projekt izgradnje nove škole i dvorane OŠ Sveti Ilija, a oprema se nekoliko srednjih škola. Projektira se dogradnja praktikuma SŠ Ludbreg te praktikuma za Gospodarsku i Strukovnu školu, kao dio budućih strukovnih Centara izvrsnosti iz turizma, odnosno tekstila i kože.
Pokreće se i izrada projektnih dokumentacija za dogradnje škola koje još rade u dvije smjene, a to su OŠ Ivanec, PŠ Nova Ves i PŠ Strmec te za  izgradnju sportskih dvorana i to u OŠ Vinica, OŠ Varaždinske Toplice, PŠ Završje, OŠ Bisag i OŠ Kamenica, koje imaju idejna rješenja, dok PŠ Remetinec, OŠ Donja Voća, PŠ Črešnjevo i PŠ Druškovec imaju glavne projekte.


Na području zdravstva, Kaniški je istaknuo da se kroz predloženo povećanje sredstava osigurava  iznos od 225 tisuća kuna  za izradu glavnog projekta, “Rekonstrukcija i opremanje zgrade dnevnog boravka za starije osobe – Novi Marof”.
– Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju dobit će dodatnih 773.000 kuna radi sufinanciranja nabave bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima, Opća bolnica Varaždin dodatnih 453 tisuće za rekonstrukciju Jedinice za liječenje moždanog udara, a Dom zdravlja 455 tisuća za sufinanciranje nabave medicinsko-dijagnostičke opreme. Zavod za Hitnu medicinu dobit će 72,5 tisuće kuna za nabavku sanitetskog prijevoza – pojasnio je Kaniški i podsjetio da će na sjednici Skupštine biti riječi i o prijenosu vlasništva nad objektom Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, vrijednosti 68,4 milijuna kuna, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Varaždinsku županiju.

Dodatna sredstva

– Dvadesetak godina nakon prijenosa osnivačkih prava na županije, konačno se našla Vlada Republike Hrvatske koja je dozvolila i prijenos vlasništva nad navedenim nekretninama na Županiju – rekao je Kaniški i dodao kako se ovime omogućavaju daljnja ulaganja te povećanje kapaciteta, ali i povećanje kvalitete usluge za umirovljenike, korisnike tog doma.

Pojašnjavajući na koji su se način pronašla dodatna sredstva za obrazovanje  i zdravstvo, naveo je da se odustalo od natkrivanja atrija Županijske palače u iznosu od šest milijuna kuna, a tu je i ušteda na obnovi Vodotornja od 600.000 kuna.

– Ulaganje u obrazovanje i zdravstvo prioritet su ove županijske vlasti  i to je jedan od razloga povećanja sredstava. Očekujemo jednoglasnu potporu rebalansu proračuna – zaključio je Kaniški.

S njim su se u ocjeni složili i predstavnici koalicijskih partnera Dragica Ratković u ime HSLS-a te Jadranka Bahlen, vijećnica HSU-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba