POPIS STANOVNIŠTVA 2021.: Do sada se kroz sustav e-Građani popisalo 17.559 Zagoraca i Zagorki, od 27. rujna na teren izlazi više od 200 popisivača – evo kako ćete ih prepoznati

“Još se stignete popisati sami, a od ponedjeljka molimo da budete kooperativni i olakšate ovaj ozbiljan posao”

Objavljeno: 21.09.2021. zagorjeinternational

Dosadašnji rezultati Popisa stanovništva, njegovog digitalnog dijela, pokazali su da se samostalno popisalo više od 17.559 Zagoraca i Zagorki, rečeno je na sastanku krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i ravnateljice Državnog zavoda za statistiku, Lidije Brković.

Podsjetimo, prva, digitalna faza Popisa stanovništva, kućanstva i stanova u Hrvatskoj započela je 13., a završava 26. rujna.

– To je faza u kojoj svi građani koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu popisati sebe i sve članove svoga kućanstva. Ono što mogu reći je da smo do sada iznimno zadovoljni odazivom jer je više od 730.000 osoba upisano preko sustava e-Građani, a zadovoljni smo i odazivom i na području Županije – rekla je ravnateljica DZS-a Brković.

Do 250 kućanstava

U drugoj fazi popisivanja, koja će krenuti u ponedjeljak, 27. rujna, na teren će na razini države izaći gotovo osam tisuća popisivača koji više neće imati papirnate obrasce nego će imati računala.

– Svaki popisivač zadužuje određeni broj kućanstava, od 200 do 250 i on je dužan obići sve adrese. Naravno, ukoliko ne nađe nekoga u stanu, dužan je ostaviti poruku i kontakt na koji se osoba koja nije zatečena u kućanstvu može javiti i dogovoriti kada će popisivač doći obaviti popis. Oni pak koji se samopopišu u prvoj fazi, dobivaju potvrdu, odnosno kontrolnu šifru da su se samopopisali. Nama ta kontrolna šifra služi kao kontrola obuhvata popisa i treba je predati popisivaču u drugoj fazi kada će biti terensko popisivanje. Međutim, ukoliko mislite da taj dan nećete biti kod kuće kad bi popisivač trebao biti u vašem području, dovoljno je šifru ostaviti na vratima. Ako ste u stambenoj zgradi, možete šifru ostaviti kod susjeda. Uglavnom, bitno je da popisivač dobije tu šifru – pojasnila je Brković te dodala kako vremena za samopopisivanje još uvijek ima, pa je tako pozvala sve građane koji se još nisu, da se u što većem broju popišu samostalno, a pozivu se priključio i župan Kolar.

Covid putovnice

– Treba nam da mediji dobro prenesu informaciju ljudima, prije svega da iskoriste još nekoliko dana i da se sami popišu putem sustava e-Građani, a nakon toga da od ponedjeljka budu kooperativni i da olakšaju taj ozbiljan posao našim popisivačima, kojih će u Zagorju više od 200 izaći na teren popisivati – rekao je.

S obzirom na pandemijsku situaciju, propisane su i određene mjere.

– Nažalost, i sada nas Covid malo sprečava da budemo slobodniji u kontaktu s ljudima, međutim, donijeta je odluka da svi popisivači moraju imati Covid putovnice, a oni koji je neće imati, će se testirati svaka dva do tri dana brzim testovima, što ćemo mi osigurati na 18 lokacija diljem županije u sklopu ordinacija Doma zdravlja KZŽ. Za prvi tjedan je Županija testove već osigurala, a nadam se da će Nacionalni stožer, odnosno nadležno ministarstvo osigurati testove za čitavu Hrvatsku, kako bi se popisivači koji nisu cijepljeni mogli testirati i normalno odraditi svoj posao – rekao je Kolar.

Zbog nekoliko prijavljenih slučajeva lažnih popisivača, građani se pozivaju na oprez. Građani tako moraju paziti da popisivači na teren ne izlaze prije 27. rujna, a prepoznati ih mogu po akreditaciji s imenom i prezimenom. Na akreditacijama mora stajati logo zavoda i popisa, imat će prijenosna računala, a isto, tako nosit će maske i majice s logom i sloganom – popis.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba