HAMAG-BICRO donio odluku o izmjeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata - COVID-19 zajam, Zajmovi za ruralni razvoj i ESIF jamstva

“Poduzetnici se već od utorka mogu prijavljivati po novim, boljim uvjetima“

Objavljeno: 20.09.2021. zagorjeinternational

Upravni odbor Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije je na današnjoj sjednici, temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske, donio odluku o izmjeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: “COVID-19 zajam za obrtna sredstva”, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”. Ovim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.


Određen je novi maksimalni iznos zajma u financijskom instrumentu “COVID-19 zajam za obrtna sredstva” koji sada iznosi 750.000 kuna, a prijaviti se mogu svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda od minimalno 20 posto. Ovom izmjenom želi se omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na “COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca.

Izmjena Sporazuma

U programu “ESIF jamstva”, povećan je maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava s četiri milijuna eura na deset milijuna eura, uz uvjet da se kod jamstava preko četiri milijuna eura jamči do najviše 50 posto glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljnim kod većih investicija, zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili su bile primorane razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bile adekvatno osigurane, a zbog čega su poduzetnici imali veće troškove.


Ministarstvo poljoprivrede je, u skladu s potrebama potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” povećao s dosadašnjih 50.000 eura na 100.000 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Značajan interes

– Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom RH, relaksirali smo uvjete triju financijskih instrumenata za koje se pokazalo kako postoji značajan interes poduzetnika. Proizvodi su jedinstveni na tržištu te se poduzetnici mogu već od sutra prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Isto tako, izmjenom uvjeta COVID-19 zajma s minimalnim padom prihoda od 20 posto, pokazatelj je koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije poslovanje je bilo ugroženo –  rekao je predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec.


Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka u 8 sati. Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba