ONI SU PONOS SVETOG KRIŽA ZAČRETJA: Prijatelji Ivan Martinjak (13) i Karlo Kučko (14) u dva su navrata slučajno pronašli veću svotu novca i oba puta vratili ga vlasnicima

“Ne bismo mogli spavati da nismo vratili novac, pekla bi nas savjest. Možda nekome on život znači”

Objavljeno: 19.09.2021. zagorjeinternational

Da se dobrota i poštenje uvijek cijene i isplate, dokazuju Ivan Martinjak (13) i Karlo Kučko (14), inače dobri prijatelji, nogometaši i strastveni ribolovci.


Ovi učenici sedmog razreda Osnovne škole Sveti Križ Začretje su u čak dva navrata zajedno pronašli veću količinu novca i poduzeli sve što je potrebno da ga vrate vlasnicima. Jednom su novac pronašli na hodniku osnovne škole koju zajedno pohađaju, a drugi su puta novac u kuverti slučajno pronašli na cesti.


– Išli smo iz škole na nogometni trening i kako smo hodali nogostupom, vidjeli smo sanduk mineralne vode i unutra je bila kuverta. Pogledali smo u kuvertu i vidjeli novac. S obzirom na to da nismo znali čije je to, htjeli smo ostaviti sve kako smo i našli, ali je onda došao jedan gospodin koji nam je pomogao. Otvorili smo kuvertu i unutra je pisalo ime djeda jednog našeg prijatelja koji je s nama trenirao nogomet. To u kuverti bila je djedova mirovina pa smo je odnijeli do njega doma – rekao nam je Karlo.


Druga situacija dogodila se u prostorima škole.


– Bili smo u školi, išli smo iz jedne učionice u drugu i dok smo prolazili hodnikom, vidjeli smo kuvertu i u njoj novac. Odmah smo je uzeli i išli na portu predati učiteljima. Zatim su oni pronašli onoga tko je to izgubio i vratili novac toj osobi – ispričao nam je Ivan.

Ponosne mame

S obzirom na to da se ovakve situacije ne događaju baš tako često, mnogi se u takvim slučajevima ne bi znali ni snaći. Međutim, ovi dječaci u oba su navrata dokazali i svima pokazali kako i što treba učiniti.


– Karlo je nazvao tatu i pitao ga je što bi sada trebali napraviti. Onda smo mu rekli neka otvore tu kuvertu i neka pogledaju na koga je naslovljena, i neka je vrate ako poznaju tu osobu, a ako ne, onda ćemo kuvertu odnijeti na policiju. Međutim, dječaci su shvatili čiji je novac i vratili ga vlasniku. Naravno, prvo su bili izbezumljeni, jer opet, velik je to novac i to nasred ceste – kaže nam Karlova majka Slađana.


I ona, kao i Ivanova majka Jagoda, kažu nam da su, kada su prvi puta čule za situaciju u kojoj su se našli njihovi sinovi, bile pomalo u nevjerici, ali kada su doznale kako su dječaci postupili, zavladao je ponos.


– Moj sin je došao veseo iz škole i odmah mi ispričao što se dogodilo. Bio je uzbuđen, ipak je to bilo nešto što se ne dogodi svaki dan. Bila sam ponosna jer je dobro postupio i, naravno, pohvalila sam ga – kaže nam Ivanova majka Jagoda, a na nju se nadovezuje Slađana Kučko:
– Pa bila sam sretna. Prvo zato što je nazvao i što se savjetovao s nama, a naposljetku i zato što su postupili kako su postupili. Jer malo je djece koja bi tako postupila, zapravo malo ljudi općenito – kaže Karlova mama, pa dodaje da joj je najveća želja da dječaci i dalje u životu budu takav svijetli primjer društva.

Zasluženo nagrađeni

Na pitanje zašto su odlučili vratiti novac, dječaci skromno odgovaraju kako je to bilo jedino ispravno i da su svjesni da taj novac možda nekome život znači.


– Pekla bi nas savjest i ne bismo mogli spavati da smo uzeli novac – dodaju složno.


Na njihov hvalevrijedan postupak reagirala je i Općina Sveti Križ Začretje, koja je na svečanom obilježavanju Dana općine i župe ovaj tjedan dječacima dodijelila zahvalnicu Općine, a Osnovna škola njihovo je poštenje i dobrotu nagradila knjigom i pohvalnicom. (Vanja Hozmec) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba