VIDEO: Jeste čuli za jabukovanje? Mlada ekipa iz Pregrade oživjela je zanimljivu igru iz svoga djetinjstva, o kojoj su snimili i film

Kako najbrže očistiti dvorište od jabuka koje su pale na tlo? Nađite dva bacača, jednog ‘šljemara’ i dobro se zabavite!

Objavljeno: 19.09.2021. zagorjeinternational

Jeste li ikada čuli za jabukovanje? Ovu tradicijsku igru oživjela je mlada ekipa iz Pregrade – Dora Kolar sa svojom braćom Bornom i Rokom Blažem te prijateljem Andrijom Potočkim.
Štoviše, snimili su i zabavan video u kojem su detaljno pojasnili o kakvoj se igri radi, a predlažu i da se jabukovanje uvede kao nova disciplina na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
Igra zahtjeva tri igrača: dva na poziciji bacača i jednog ‘šljemara’. Poanta igre jest da se jabukom pogodi šljemar te se tako sakupljaju bodovi.
Braća Kolar sjećaju se da su tu igru prvi puta zaigrali u djetinjstvu, no, tada je oblik bio nešto drugačiji.

Zabavno i korisno

Na kreiranje ove ‘nove’ igre potaknulo nas je sjećanje iz djetinjstva, kada smo jabuke uz pomoć štapova bacali u dalj. To je bila metoda koju je izmislio naš otac. Tako nas je poticao da očistimo dvorište od jabuka koje su u kasno ljeto padale po dvorištu i činile nered. Tko bi rekao da će ta ideja godinama kasnije ne samo činiti red u dvorištu, već i uroditi plodom! Osobno mi se sviđa pozicija bacača i ne bih se mijenjao za šljemara – kaže Borna, a na njega se nadovezuje njegov brat Roko Blaž.

– Bilo je to jedno ugodnog ljetnog poslijepodneva u Pregradi. Sjedili smo nas četvero, Andrija, Dora, Borna i ja, u otvorenoj garaži, gledajući jednim okom na neuredne jabuke u dvorištu, a drugim u daljinu. Otišao sam obaviti nuždu, a kad sam se vratio, Borna i Andrija su bacali popadale jabuke štapom u dalj. Pomislio sam: “Zabavno, a i korisno.” Pridružio sam im se da bismo vidjeli tko najdalje baca jabuke. No, odjednom je Andriji sinula ideja da dok mi bacamo jabuke u dalj, on s druge strane polja, sa šljemom na glavi, lovi jabuke koje putuju velikom brzinom. Tako je nastao “Šljemar”, “Braća BRB” i “Jabukovanje” – opisuje ovaj mladić.

Za sve uzraste

Jabukovanje kao sport prilagođen je svim uzrastima. Ipak, treba paziti pri odabiru šljemara. Kao što je i istaknuto u dokumentarnom filmu, šljemar igra ključnu ulogu. On na glavi nosi šljem koji je ujedno i meta. Šljemar je od bacača udaljen minimalno 20 metara, stalno se kreće po terenu i pokušava šljemom uhvatiti bačenu jabuku. Ako je malen, teže će ga se pogoditi, što dodatno otežava situaciju bacačima.

– Dosada i dokolica su majka filozofije. Mi smo otišli korak dalje. Ovo je možda mala jabuka za čovjeka, ali velika za čovječanstvo. Vidimo se na Olimpijadi! – kaže mladi šljemar Andrija.

Za nastanak video najzaslužnija je Dora, jedina žena ‘na terenu’.

– Sušila sam veš kada sam primijetila da se iza mene odvija nešto veliko. Kada su mi momci objasnili o čemu je riječ, znala sam što trebam učiniti. Snimiti te trenutke i napraviti film o tome. U filmu su zabilježeni svi bitni trenuci pionirske partije jabukovanja. Smatram da je bitna stvar dokumentirati ovakve trenutke, ključna za boljitak nadolazećih naraštaja. Nadamo se da će ljudi prepoznati potencijal ove igre i da ćemo na još dvorišta diljem Lijepe Naše svjedočiti jabukovanju – zaključuje Dora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba