POČELA JE MANIFESTACIJA "100% ZAGORSKO" U ZAGREBU: Na Trgu bana Jelačića predstavlja se 70-ak izlagača

“Ako mi Zagorci nećemo podržati jedan ovakav prekrasan događaj, tko hoće? Moramo sami sebe podržati da bi nas i drugi cijenili”

Objavljeno: 17.09.2021. zagorjeinternational

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića započela je dvanaesta po redu manifestacija “100% zagorsko” u Zagrebu, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije.


Događaj je to prodajno–izložbenog karaktera čiji je krajnji cilj promovirati Hrvatsko zagorje kao poželjnu turističku destinaciju s iznimno bogatom kulturnom baštinom i gastronomskom ponudom.


Ove godine na manifestaciji sudjeluje 70 izlagača koji na glavnom zagrebačkom trgu predstavljaju zagorsku tradiciju, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, ali i proizvode raznih tradicijskih obrta s područja KZŽ.

Cvijeće, hrana, suveniri

Na štandovima se tako može pronaći širok asortiman proizvoda, od hrane i pića, preko cvijeća, pa sve do licitara i tradicijskih dječjih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a.  


– Imamo svoje domaće cvijeće, sve kod sebe doma proizvodimo u rasadniku. Od začinskog bilja, cvjetnih maćuhica, sve do krizantema sad na jesen i sobnog cvijeća, ciklama i raznih puzavca – rekla nam je izlagačica Maja Čuček iz zabočke “Vrtlarije Čuček“, dok smo na drugom štandu susreli Ivanku Savić, koja također Zagrepčanima ovih dana nudi svoje proizvode.


– Moj suprug Mladen Savić bavi se proizvodnjom keramičkih suvenira, reljefnih, sve je ručno izrađeno u našoj radionici, od ideje do finalnog proizvoda. Ovdje nismo prvi puta, već smo sudjelovali i prije, doduše 2018. i 2019. godine nismo zbog velikog obujma posla pa nismo stigli. Ali inače se uvijek odazivamo – kazala nam je naša sugovornica.

Uvijek dobrodošli

Od izlagača doznajemo i da su izuzetno zadovoljni manifestacijom, a voljeli bi da se održava i češće.
– Ovo je hvalevrijedna priredba, samo da se bar više puta godišnje može tako pripremiti. Dosta pomaže u samoj promociji jer kad ste vi u kontaktu s kupcem, onda možete pojasniti što je što – ističe Veljko Osrečak s OPG-a “Osrečak“ iz Dobrih Zdenaca.


Na sajmu smo susreli i zamjenicu krapinsko – zagorskog župana Jasnu Petek.


– Ova manifestacija izuzetno je važna za našu županiju. Dvanaesti puta zaredom smo u Zagrebu s našim “100% zagorskim“, imamo 70 izlagača, nešto manje nego onih najboljih prijašnjih godina, ali mislim da je i to veliki broj s obzirom na situaciju s pandemijom – rekla je Petek te dodala kako Zagorke i Zagorci uvijek vrlo rado dolaze u Zagreb i da su uvijek lijepo dočekani.


O važnosti ovakvih događanja za promociju Zagorja razgovarali smo i s Viktorom Šimunićem, gradonačelnikom Oroslavja.


– Podržavam ovakvu promociju naših proizvođača, naravno, bio sam i u Rijeci, danas sam tu i doći ću i ubuduće jer smatram da je to pozitivna promocija našega kraja. Smatram da ako mi Zagorci nećemo podržati jedan ovakav prekrasan događaj, tko hoće? Mislim da moramo sami sebe podržati da bi nas drugi cijenili – zaključio je Šimunić.
U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program, a svi zainteresirani mogu posjetiti ovaj događaj još sutra od 8 do 20 sati. (kr, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba