REAKCIJE NA SITUACIJU U OŠ KRAPINSKE TOPLICE: Premijer Plenković kaže da su "cirkusi pred školama neprihvatljivi", a iz HND-a ističu da je potrebno zaustaviti nasilje prema učenicima, nastavnicima i novinarima

“Tražimo zaštitu za naše kolege koji se trude informirati javnost, a imamo i poruku za sve koji novinare nazivaju ‘Hitlerovim ljudima'”

Objavljeno: 16.09.2021. zagorjeinternational

O situaciji koja se od početka školske godine odvija ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama, u srijedu se oglasio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.


– Ove što upadaju u škole treba najoštrije sankcionirati, to je nedopustivo. Mislim da treba poštovati mjere Stožera, to nije improvizacija, nego stav epidemiologa. Još jednom naglašavam, nije mi jasno odakle takvo iritantno ponašanje ljudi, mi smo bili izrazito obazrivi. Da su ovi koji rade cirkuse, išli van, shvatili bi da smo bili blagi. Ne vidim razlog, jedino ako netko ovo radi namjerno, izaziva reakciju policije, pa krenu neki prosvjedi – rekao je Plenković, pa na današnjoj sjednici Vlade dodao da su “cirkusi pred školama potpuno neprihvatljivi”.
Svoje priopćenje uputilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, iz kojeg ističu da je potrebno pod hitno zaustaviti nasilje prema učenicima, nastavnicima i novinarima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Osuđujemo prijetnje našem kolegi Ivanu Kovačiću, koji je prvi izvještavao o događajima u Krapinskim Toplicama gdje se prosvjednici okupljaju u znak podrške ocu koji ne želi da mu sin u školi nosi zaštitnu masku. Kolega Kovačić postao je meta huškačke kampanje na društvenim mrežama, gdje se danima objavljuje njegovo ime i prezime i broj mobitela te se poziva da ga se uznemirava ne bi li se na njega napravio pritisak.
Stoga za djecu, školsko osoblje, za naše kolegice i kolege te sve one koji se trude informirati javnost o svim, pa i ovakvim ekscesnim događajima, tražimo zaštitu. Podsjećamo da i novinari, kao i svi građani ove zemlje, imaju Ustavno pravo obavljati svoj posao i biti sigurni u svakom smislu. Od policije zato tražimo da reagira kao i u slučajevima kada su znatno benignijim prijetnjama bili izloženi političari i državni funkcionari, od DORH-a da po službenoj dužnosti goni počinitelje takvih kaznenih djela, a od sudova očekujemo da promptnim presudama ubuduće spriječe nasilje kao metodu rješavanja društvenih konflikata.
Osuđujemo također i postupke “urednika” i “novinara” Z1 televizije, koji su se nekritički svrstali na jednu stranu, aktivno sudjelovali u sprječavanju ulaska učenika u školu i prijetnjama ravnatelju te se danima neovlašteno kretali po školskom prostoru. Stoga očekujemo i reakciju ministrice kulture i medija, kao i Vijeća za elektroničke medije.
A onima koji novinare sada nazivaju hijenama i “Hitlerovim ljudima” možemo samo poručiti da se Hitler dočepao vlasti upravo nasiljem i uličnom, batinaškom demokracijom koju su u djelo provodili njegovi pristaše, a “konačno rješenje” je prema “krivcima” moglo početi onog trenutka kada su iz javnog života eliminirani svi slobodnomisleći intelektualci, pa tako i novinari.”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba