Varaždinski župan Anđelko Stričak robotičaru Juraju Kolariću i matematičaru Emanuelu Tukaču uručio priznanja za osvojeno srebro i broncu na međunarodnim natjecanjima

“Konkurenti su se natjecali s robotom čiji kotač košta 1000 eura, a Juraj s onim kojeg su sami ‘sklepali’ za 10.000 kuna – to je pokazatelj da prevagu čine ljudi“

Objavljeno: 16.09.2021. zagorjeinternational

Robotičar Juraj Kolarić i matematičar Emanuel Tukač osvojivši srebro i broncu, briljirali su u međunarodnoj konkurenciji učenika.

Varaždinski župan Anđelko Stričak, na prijemu u atriju Županijske palače uručio im je priznanja, kao i novčane nagrade – Juraju 3000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, a Emanuelu 2000 kuna za brončanu medalju.

Čestitke izvrsnim učenicima i njihovim mentorima, Ivici Kolariću i Tatjani Plantak, uputili su i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, dožupanica Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, a prijemu su nazočili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić, kao i ponosni Emanuelovi roditelji.

Juraj je učenik drugog razreda Elektrostrojarske škole Varaždin i polaznik Centra izvrsnosti za nove tehnologije – programa za robotiku, a na virtualnom svjetskom natjecanju RoboCup 2021. Worldwide, RoboCup Junior – Rescue, u lipnju ove godine osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji učenika od 14 do 19 godine kao član tima Školska knjiga CRO Team. Mentor mu je Ivica Kolarić.

Pet godina

– Robotikom se bavim već pet godina, a ovo mi je bilo treće veliko svjetsko natjecanje. Na prvom natjecanju u Kanadi osvojio sam prvo mjesto, prošle godine sam u Sydneyu bio drugi, a ove godine ponovno drugi na virtualnom natjecanju za koje smo se pripremali tri godine. Sva iskustva s prošlih natjecanja smo primijenili na ovogodišnjem na kojem smo se natjecali u konkurenciji 27 ekipa iz Italije, Kine, Japana i drugih država. Svi oni imaju puno veću financijsku podršku, primjerice jedan kotač na njihovom robotu košta 1000 eura, a naš cijeli robot košta 10.000 kuna. Ta razlika je velika, ali mi smo sve nadoknadili znanjem i programiranjem robota te smo osvojili drugo mjesto – rekao je Juraj.

Emanuel je učenik trećeg razreda Prve gimnazije u Varaždinu i polaznik centara izvrsnosti za matematiku i informatiku. Osvojio je brončanu medalju pojedinačno i brončanu medalju ekipno na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) održanoj krajem kolovoza u Zagrebu. Mentor mu je Tatjana Plantak iz Centra izvrsnosti za matematiku.

– Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi natječe se desetak europskih država, a kvalificirao sam se nakon niza natjecanja organiziranih u Hrvatskoj. Na samom natjecanju postoje dvije kategorije, pojedinačna i ekipna. U pojedinačnoj konkurenciji natjecanje se sastoji od četiri zadatka i traje pet sati, dok ekipno osam zadataka rješava pet učenika, što također traje pet sati. Pripremao sam se više godina kroz Centar izvrsnosti za matematiku, a najviše posljednje dvije godine s profesoricom Tatjanom Plantak – rekao je Emanuel.

Treći prijem

Župan Stričak istaknuo je da je ponosan što je ovo već treći prijem za izvrsne učenike u samo tri mjeseca.

– Kao što je Juraj dao dobru usporedbu, njihovi konkurenti su se natjecali s robotom čiji kotač košta 1000 eura, a oni s robotom koji su sami “sklepali“ za 10.000 kuna. Upravo to pokazuje da prevagu čine ljudi. U fokusu rada nam je upravo obrazovanje i poduzet ćemo sve da dogradimo i opremimo potrebne prostore i učionice. Međutim, iskorak čine ljudi, a to su naši sjajni ravnatelji, profesori, učitelji i učenici. I stoga me zaista veseli što su ovdje, a već se veselim novim prijemima na kojima ćemo svakome dati javnu potporu, priznanja i novčane nagrade, jer to zaslužuju. Buduća vremena, bit će izazovna i zahtjevna, ali ćemo uz ovako sjajne učenike, profesore i mentore sve savladati. Još jednom čestitke sjajnom Juraju i Emanuelu te njihovim mentorima – kazao je Stričak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba