SAGA U KRAPINSKIM TOPLICAMA SE NASTAVLJA: Dječak opet nije mogao ući, prosvjednici su i dalje pred školom, ravnatelj je pozvao policiju, a najavljen je i dolazak pravobraniteljice za djecu

“Pozvali smo policiju jer se nismo osjećali sigurno i dobro. Neželjena ponašanja trebamo anulirati, odnosno, maknuti iz dvorišta škole”

Objavljeno: 14.09.2021. zagorjeinternational

Učenik koji odbija nositi masku jutros je opet pokušao ući u Osnovnu školu Krapinske Toplice, ali nije mogao, pa je ostao ispred škole u pratnji svoga oca i majke. Podršku im i danas daje desetak prosvjednika, a ispred škole su zaštitari.
Ravnatelj Samson Štibohar potvrdio nam je da je pozvao policiju, koja je izašla na teren.
Ponovio nam je kakve je upute donijela škola za ovu školsku godinu.

Dobar pomak

– U našoj školi u učionicama se ne nose maske. Isto tako i u zbornici, gdje se nalaze odrasle osobe i svi su cijepljeni, također se ne nose maske. Maske se nose samo u prostorima koje dijelimo, dakle, hodnik i toalet. Moja su očekivanja bila da će konačno prevladati razum i da će se dogoditi ono o čemu smo razgovarali cijeli prošli tjedan. Učenik je ponovno, nažalost, došao u pratnji prosvjednika koji podržavaju njegovo ponašanje i ponašanje njegovog roditelja. Nadao sam se da će to sve prestati, ali s obzirom na broj okupljenih, način na koji su oni došli, s mobitelom, snimali sve te događaje, bili smo primorani pozvati policiju na intervenciju jer se nismo osjećali sigurno i dobro. Policija je djelovala, udaljili su ih sa školskog terena, kako bi učenici i svi koji su ovdje, koristili cijeli školski prostor i kako bi nesmetano mogli obavljati svoje dužnosti, odnosno, nastavni proces – rekao nam je ravnatelj.
Na pitanje može li se situacija ikako riješiti i može li se postići neki kompromis, Štibohar odgovara da, ako se radi o kompromisu, to podrazumijeva da jedna strana mora popustiti.

– Škola je napravila kompromis u smislu da u razredu učenici ne trebaju nositi maske. Mislim da je to jedan dobar pomak od onoga što smo imali prošle nastavne godine. A u drugom dijelu, važno je jedino poštivati pravila i misliti jedni na druge. To je jedini kompromis – istaknuo je ravnatelj pa otkrio da je za danas najavljen dolazak pravobraniteljice za djecu i mlade, a jučer je psihološki tim napravio obradu.

– Vidjet ćemo dalje postupanje. Smatram da moramo zaštititi svu djecu koja polaze našu osnovnu školu, a neželjena ponašanja na neki bismo način trebali anulirati, odnosno, maknuti iz dvorišta škole – kaže Štibohar.

Mjesto u razredu

Na pitanje kako komentira činjenicu da učenik sa svojim roditeljima sjedi ispred škole, odgovara:

– Ne bih komentirao taj dio performansa roditelja i onih koji su se snimali ispred škole, ispred zaštitara, kako bi možda nekome pokazali koliko dječak želi učiti. Njemu mjesto nije vani, nego u razredu, s njegovim vršnjacima. Treba pustiti profesionalcima da rade svoj posao, a to su učitelji, koji rade svoj posao na razini onoga za što su educirani – zaključuje ravnatelj Štibohar.

Prosvjedovanje pokraj škole inače je kažnjivo s pet do 20 tisuća kuna, pa su iz redakcije 24 sata pitali Policijsku pravu krapinsko – zagorsku hoće li prosvjednici biti kažnjeni.

– Policijski službenici PU krapinsko-zagorske provode kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano za okupljanje ljudi. Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja, bilo kojeg čovjeka, odnosno sudionika, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima – poručili su iz zagorske policije. (vh, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba