Uz Dan općine Sveti Križ Začretje, razgovarali smo s načelnikom Markom Kosom

“Naši su mališani dobili novi vrtić, a uređujemo i dječji ‘zipline’ – bit će to jedinstvena atrakcija u našoj općini”

Objavljeno: 14.09.2021. zagorjeinternational

Uz Dan općine i župe Sveti Križ Začretje, načelnik Marko Kos osvrnuo se na projekte koji su obilježili proteklih godinu dana te nam otkrio kakvi su planovi za buduće razdoblje.

Koje biste projekte istaknuli i na što ste posebno ponosni u posljednjih godinu dana?

Naš najveći projekt definitivno je izgradnja dječjeg vrtića, koji je otvoren početkom godine, a od većih i važnijih radova svakako bih spomenuo asfaltiranje nerazvrstanih cesta, koje se odvijalo od sredine ožujka. Ukupno je asfaltirano 17 dionica nerazvrstanih cesta i iako je prvotna procijenjena vrijednost radova bila 2,3 milijuna kuna, postupkom javne nabave ugovorene su niže cijene, pa je naposlijetku vrijednost radova iznosila 1,8 milijuna kuna. Tako zahvaljujući uštedi možemo nastaviti s asfaltiranjem, jedino je za realizaciju nužno uskladiti proračunske akte i programe građenja. Inače, projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta prijavljen je i na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te su Općini Sveti Križ Začretje odobrena bespovratna potpora u iznosu od 200.000 kuna. Ovih je dana završila i sanacija klizišta u Vrankovcu, vrijedna oko 600 tisuća kuna, s time da su Hrvatske vode sufinancirale projekt sa 60 posto. Cesta uz klizište ponovno je stavljena u funkciju, što nas posebno veseli. Početkom godine je izgrađeno i 240 metara nogostupa u Pustodolu Začretskom, uz županijsku cestu 2161. Radovi su bili vrijedni 198.555 kuna. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste, realizirana je i izgradnja nogostupa u Mirkovcu, uz Županijsku cestu 2166 prema naselju Križanče/Bedekovčina. Radovi koje financira Općina, u iznosu od 294.895 kuna, izvršeni su u cijelosti, a ŽUC će radove na asfaltiranju završiti do kraja rujna. Završila je i izgradnja i opremanje Dječjeg parka Brezova, a taj je projekt bio sufinanciran europskim sredstvima. Nastavljamo i s projektom “Banovina”, koji, nažalost, ide sporijim koracima nego što bismo mi to željeli, ali ne odustajemo. Prvi dio uspješno je realiziran, pa je tako izgrađeno parkiralište, u sklopu kojeg su osigurane instalacije vodovoda i struje koje će omogućiti priključenje na komunalnu infrastrukturu za najavljenu stanogradnju na obližnjim lokacijama. Ugovorili smo i izgradnju trafostanice, a što se tiče obnove i rekonstrukcije objekata, izradili smo projektnu dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole, ali smo zapeli na rješavanju imovinsko – pravnih odnosa s vlasnicima susjednih parcela, koji su uložili žalbu na lokacijsku dozvolu koja nam je izdana. Međutim, žalba im je odbijena, pa mi sada krećemo dalje u ishođenje građevinske dozvole, najprije za uređenje okoliša, a onda za obnovu i uređenje objekta. Važno je spomenuti i da je početkom godine na prostoru Sportskog parka Jedinstvo uređen nogometni teren s odbojnim ogradama. Vrijednost radova iznosila je 87.255 kuna, a projekt je u potpunosti financiran iz općinskog proračuna. Uređujemo i dječji ‘zipline’ na prostorima Ski kluba Stars, iza Muzeja Žitnica, što će biti jedinstvena atrakcija za najmlađe.
Kakvi su vam planovi za buduće razdoblje?
Pred nama je dovršetak prve faze izgradnje sustava kanalizacije u sklopu Aglomeracije Zabok i time ćemo riješiti problem zbrinjavanja otpadnih voda na jednom dijelu naše općine. U suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom izrađena je i projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane, koja nam je velika želja i za koju smo već ishodili i građevinsku dozvolu. Također je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića, izgradnju tržnice i rekonstrukciju vatrogasnog doma u Svetom Križu Začretju i to su sve projekti koje planiramo prijaviti na natječaje Europske unije. Imamo i problem nedostatka ukopnih mjesta pa se trenutno novelira ranije izrađena projektna dokumentacija, kako bi se mogao provesti postupak nabave. Naše je Općinsko vijeće donijelo i odluku o osnivanju glazbene škole, pa sada moramo osigurati prostorne i druge uvjete za realizaciju tog projekta. Nadamo se da će u roku godine dana zaživjeti glazbena škola i u našoj općini.

Prošlu je čitavu godinu, zapravo godinu i pol, obilježila pandemija koronavirusa. Kako je to utjecalo na financijsku sliku Općine?

Nažalost, pandemija je pogodila naše poslovne subjekte, a smanjenje njihovih prihoda, smanjilo je i naše općinske prihode. Također, do ograničavanja našeg budžeta došlo je i zbog oslobođenja koja smo poduzetnicima odobrili prošle godine te provođenja poslova prisilne naplate u izrazito smanjenom obujmu. Međutim, dobrom se pokazala odluka o prodaji općinskih udjela u Zagorskom metalcu, čime smo osigurali financijska sredstva za realizaciju kapitalnih investicija, pa smo uspjeli realizirati gotovo sve što je bilo planirano, vezano uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Najvažnije od svega jest da smo uspjeli realizirati ono što nam je bio prioritet, a to je dječji vrtić, uređenje parkirališta i asfaltiranje nerazvrstanih cesta.

Unatoč izazovnim vremenima, vrlo ste uspješno realizirali “Prvi glas Zagorja”. Jeste li zadovoljni ovogodišnjim izdanjem ove najpoznatije svetokriške manifestacije?

Posjećenost je bila vrlo dobra, komentari pozitivni, tako da, naravno da smo jako zadovoljni. Što se tiče programa, ove smo godine uveli i neke novosti, pa je tako organiziran Dan purice i vina uz Tomislava Špičeka i svetokriške restorane. Našim smo gostima ponudili tradicionalna, ali i neka malo manje tradicionalna, pa čak i inovativna jela, ali bazirana na našem zagorskom specijalitetu – purici z mlincima. Ali i tijekom čitavog smo tjedna posjetiteljima nudili raznoliku gastronomsku ponudu, a uz “Čarobnu šumu”, ove se godine kao dobar novitet pokazala i terasa ispred vinoteke, gdje su organizirani koncerti namijenjeni manjem broju ljudi. Središnja pozornica na trgu, kao i uvijek, bila je rezervirana kulturni program i nastupe estradnih zvijezda. Ove godine koncerte su održali Sandi i Petar Grašo.

Što biste poručili svojim sugrađanima povodom Dana općine i župe?

Najprije bih im poželio dobro zdravlje i da nam napokon završi ova borba s koronom. Želja mi je, naravno, i da svi naši žitelji imaju osigurana radna mjesta i kvalitetne uvjete za život. Na nama je da radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture i općenito na poboljšanju kvalitete života. Vjerujem da smo na dobrom putu i da naša općina, zahvaljujući svim spomenutim ulaganjima, postaje iz dana u dan mjesto poželjno za život, rad, ali i odmor. Svim mještanima općine Sveti Križ Začretje čestitam naš dan!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba