Održana treća po redu ''Županijska berba'' u Varaždinskoj županiji

“Ovo je kolijevka vinogradarstva bregovite Hrvatske. U Varaždinskoj županiji godišnje se proizvede 1300 tona grožđa i više od 8000 hektolitara vina, a kvaliteta sve bolja”

Objavljeno: 13.09.2021. AB

U nedjelju je u vinogradima u vinogradima Vinarije Šafrana u Breznici, na samom jugu Varaždinske županije, održana treća po redu ”Županijska berba”, čiji je primarni cilj očuvanje starih običaja i tradicije, a sama je berba, do sad treća po redu, organizirana u vinogradima Vinarije Šafran u Breznici.

Mukotrpan rad

Za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav Čolo, a sudjelovali su članovi Udruge vinogradara i voćara ”Pinta” iz Novog Marofa, Limene glazbe Sveti Martin Breznički Hum, Udruge “Prigorčica” Breznica i Visoko, te Lovačko društvo ”Vepar” iz Novog Marofa. Branju grožđa pridružio se i varaždinski župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborski zastupnik i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Breznički Hum Marko Fišter, Darinka Andrašek ispred Općine Breznički Hum, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i ostali gosti.  

– Županijskom berbom želimo očuvati stare običaje, a istovremeno označavamo početak sezone berbi u Varaždinskoj županiji. Ponosni smo na naše vinogradare koji cijelu godinu mukotrpno rade. Svi znamo da vinograd ne treba gazdu, nego slugu i zato vjerujemo da će sav trud isplatiti i da će svi imati jako dobru berbu – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec i zahvalila organizatorima i svima okupljenima.

Stoljetna tradicija

-Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, a tom iskustvu i znanjima su naši vinari posljednjih godina pridružili nove tehnologije. Prema podacima iz Vinskog registra, u Varaždinskoj županiji godišnje se proizvede 1300 tona grožđa i više od 8000 hektolitara vina. Kvaliteta vina je iz godine u godinu sve bolja, pa nisu izostali ni rezultati na najprestižnijoj svjetskoj izložbi vina, ”Decanteru” u Londonu. Naravno da nas to veseli i da sljedeće godine na izložbama očekujemo još veću ‘berbu’ medalja – dodao je Stričak.

Ovogodišnji domaćini, Vinarija Šafran, među najvećim je proizvođačima vina, a čiji se vinogradi prostiru na 20-ak hektara. Dobrodošlicu svim beračima poželjeli su i vlasnici Stjepan Šafran i Josip Tržec.

– Ovo je kolijevka vinogradarstva bregovite Hrvatske. Profesionalna briga o vinogradima započela je za vrijeme Austro-Ugarske, na tadašnjim grofovskim imanjima, a kasnije i u biskupskim vinogradima. Najstariji službeni zapis je iz davne 1692. godine, a tim povijesnim kontinuitetom u vinogradarstvu i podrumarstvu se doista možemo ponositi – istaknuo je Josip Tržec, voditelj Vinarije Šafran čija se godišnja proizvodnja kreće od 70.000 do 100.000 litara vina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba