Danas je službeno počeo popis stanovništva u Hrvatskoj – do 26. rujna se možete popisati sami putem sustava e-Građani

KOLAR: Očekujem da će nas nažalost biti manje, broj Zagorki i Zagoraca trebao bi se kretati oko 124.500

Objavljeno: 13.09.2021. Alen Brodar

Danas je službeno počeo popis stanovništva u Hrvatskoj. Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, a druga faza popisivanja, kada popisivači izlaze na teren, trajat će od 27. rujna do 17. listopada. Tim je povodom u Krapini održana u konferencija za medije, na kojoj su župan Željko Kolar i županijska pročelnica za opću upravu i imovinsko – pravne poslove Silvija Profeta – Fabijančić pojasnili kako će teći postupak popisivanja.  

Šest ispostava

– Formirali smo Županijsko popisno povjerenstvo i šest ispostava – Krapina, Klanjec, Zabok, Donja Stubica, Zlatar Bistrica i Pregrada te imamo 19 popisnih centara koji imaju svoje voditelje. U popisu će sudjelovati šest instruktora, po jedan za svaku ispostavu, 27 kontrolora i 239 popisivača. Ovo je prvi popis stanovništva koji je kompletno digitalan, s time da prva dva tjedna građani imaju mogućnost da se putem e-Građana popišu sami, a nakon toga će popisivači dolaziti do ljudi na kućni prag – kazao je Kolar i nastavio:

– Očekujem da će nas nažalost biti manje, ali očekujem da će taj pad biti manji nego što je bio od 2001. do 2011. godine i manji nego što je bio od 1991. do 2001., godine, kada se kretao oko 10.000 stanovnika manje. Vjerujem da ćemo sada mi biti na oko 124.500 stanovnika. Pozivam sve koji mogu, da iskoriste priliku i da se popišu sami, a ostalima da pripreme dokumentaciju i da se taj posao odradi u zadanom roku i na zadovoljstvo svih, dakako, pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi – kazao je župan Kolar pa riječ prepustio pročelnici.

– Prva faza traje od danas do 26. rujna, do kada se građani mogu sami popisati u sustavu e-Građani, putem osobne vjerodajnice. Jedna osoba može popisati sve svoje ukućane i ta će osoba imati status referentne osobe. Ona to može učiniti u bilo kom trenutku i u periodu kada joj to najviše odgovara, ne mora čak ni od jednom. Pravilo je da jedna vjerodajnica popisuje jedno kućanstvo. Ako unutar jedne kuće postoje dva kućanstva, kao što je to kod nas često slučaj, tada morate imati dvije vjerodajnice. Nakon uspješnog ispunjavanja popisnice i generiranja podataka, dobiva se kontrolna šifra, koja se daje popisivaču kada stigne na vaš prag, a oni će hodati po terenu od 27. rujna do 17. listopada. Bitno je da se ta šifra isprinta, poslika i sačuva te da se onda da na uvid popisivaču kada stigne. Za vrijeme trajanja čitavog popisa, bit će omogućena i tehnička podrška Državnog zavoda za statistiku, na broju telefona 0800 900 997. Na internetskoj stranici www.popis2021.hr , je dostupna poveznica za samopopisivanje, koja potom preusmjerava na sustav e-Građani – pojasnila je pročelnica Profeta – Fabijančić.

Koja su pitanja?

Sam popisni upitnik ima 16 stranica na kojima su pitanja koja se tiču stanovništva, kućanstava i stanova. 

Građani će tako trebati ispuniti podatke koji se tiču identifikacije, što uključuje, dakako, grad odakle dolaze, ulicu, ali i podatak o broju osoba u stanu. Što se tiče podataka o osobi, državu zanimaju njezino bračno stanje, vrsta životne zajednice u kojoj živi, broj djece, razlog prisutnosti u mjestu u kojem se nalazi, koliko se dugo u tom mjestu namjerava nalaziti, živi li osoba od rođenja u naselju u kojem je trenutno, odakle se osoba doselila, koji je razlog doseljavanja (rad, obiteljski razlozi, povratak, potres, školovanje…) itd. Tražit će se i podaci o roditeljima,  odnosno majci. Tako je među upitima i ono o mjestu stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe. Upiti se tiču i onih koji su odsutni, pa anketni listić obuhvaća i temu učestalosti vraćanja u mjesto stanovanja, razloge odsutnosti, ali i namjerava li se osoba vratiti u mjesto stanovanja, koliko je dugo osoba odsutna, koliko dugo namjerava biti odsutna itd…

Prvi rezultati popisa trebali bi biti 60 dana nakon njegovog završetka, a definitivni rezultati trebali bi biti dostupni u drugom kvartalu sljedeće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba