DJEČJI VRTIĆ "MALI KAJ" U NOVOM GOLUBOVCU SVOJA BI VRATA TREBAO OTVORITI 4. LISTOPADA

JOŠ IMA SLOBODNIH MJESTA! Primamo djecu od navršenih godinu dana i nema posebnih uvjeta – svaki roditelj koji želi upisati svoje dijete, ostvarit će to pravo

Objavljeno: 12.09.2021. Valentina Cigula

Bliži se dan kada će u općini Novi Golubovec Dječji vrtić “Mali kaj“, na oduševljenje roditelja i djece, otvoriti svoja vrata. Otvorenje je planirano za ponedjeljak, 4. listopada, a kako nam je otkrio načelnik Novog Golubovca Boris Tušek, sve pripreme teku po planu i zasad ne vidi razloga da vrtić s radom ne bi započeo na planirani datum.
–  Sve pripreme teku po planu, očekujemo da će do sljedećeg tjedna sve biti spremno za otvorenje. Odrađuju se još tehnički pregledi i prikupljaju dozvole. Velikog svečanog otvorenja neće biti, pozvat ćemo roditelje i djecu da druženjem obilježimo početak rada ustanove koja ima veliki značaj za općinu – kazao je Tušek, pa ukratko pojasnio kako je došlo do toga da općina dobije svoj vrtić.
– Svi koji su se javili na natječaj, dobili su sredstva za izgradnju vrtića, a mi nismo išli u to jer nemamo fiskalne kapacitete za to, a ni nemamo toliko djece da popunimo kapacitete u vrtiću. Svaka općina ima svoj vrtić, tako da je svaka ovisna o svojoj djeci, pa nam ne bi dolazila djeca iz drugih općina. No, ipak smo odlučili pružiti mogućnost roditeljima da mogu zbrinuti svoju djecu dok su na poslu, pa smo prvotno zamislili da ćemo ići s čuvaonicom za djecu koja bi imala kapacitet do 20-ero djece i s time bismo bili zadovoljni, no na natječaj nam se javio Dječji vrtić “Mali kaj“, koji u Krapini ima svoju infrastrukturu te nisu ovisni o tome da se treba upisati veliki broj djece. Tako da smo zadovoljni s time što ipak imamo vrtić te će, iako je prostor manji, djeca imati sve uvjete – pojasnio je načelnik i otkrio da će Općina sudjelovati u sufinanciranju troškova boravka u vrtiću.
– Cijena boravka iznosi 1750 kuna, a Općina će za prvo dijete sufinancirati 50 posto, za drugo dijete 75 posto, dok bi za treće dijete u potpunosti podijelila troškove – istaknuo je Tušek.


Podsjetio je i da je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donesena još jedna odluka kao pogodnost za mlade.

-Općina će sufinancirati kupnju prve nekretnine ili izgradnju nekretnine na području općine s iznosom od 25.000 kuna – kazao je Tušek.

Tri zaposlena

Koliko je interes za upis djece u vrtić te kako bi trebala izgledati sama organizacija rada u vrtiću, doznali smo od ravnateljice Dječjeg vrtića “Mali kaj“ Vlaste Držić.
– Posljednji puta kad smo imali roditeljski, imali smo 16 prijava, tako da još imamo slobodnih mjesta. Za jednu mješovitu grupu bismo mogli primiti 20-21 dijete, a ako odvajamo skupine u dvije grupe, da se jaslička skupina odvoji od vrtićke, što nam je i želja, maksimalno bismo u ovom trenutku u ovaj prostor mogli primiti 25 – 30 djece. Pokušat ćemo ih odvojiti već i sad, bilo bi dobro da se još djece upiše. Dosad je bilo dosta upita i poziva. Kolegica pedagoginja sljedeći tjedan ima razgovore, tako da ćemo tek tada vidjeti koliko se roditelja odlučilo na upis – otkrila je Držić.
Istaknula je i da broj zaposlenih ovisi o konačnom broju djece koja će se upisati.
– Nadam se da će ih biti 20-ak, tako da će zasad biti tri zaposlena. Jedna osoba radila bi samo s nekoliko malih beba jer njih nema puno, a ako se upiše i više djece, onda bismo imali dvije skupine s četiri djelatnika, a tu je, naravno, i osoba koja bi u jutarnjim satima pomagala kod dijeljenja obroka, a u popodnevnim spremala objekt. Imali smo situaciju da smo u jednom objektu krenuli s manjim brojem djece, 12-ero, a na kraju smo došli toga da smo imali dvije skupine i 40-ero upisane djece. Najvažnije nam je krenuti, ima još ljudi koji ne znaju, a roditelji se slobodno mogu javljati i vrlo rado ćemo im dati sve informacije koje ih zanimaju. Mogu mi se javiti na broj mobitela 095/445 5554 – kazala je ravnateljica, koja je istaknula i mogućnost proširenja kapaciteta ukoliko za to bude potrebe.

Dodatni kapacitet

– Načelno u ovom objektu ima još jedna etaža koja nije uređena, te su iz Općine rekli da su, ako bi bilo interesa roditelja, spremni uložiti sredstva i urediti kat koji trenutno ne ulazi u prostor vrtića. U tom slučaju, tražili bismo povećanje tehničkih uvjeta za prostor na katu – pojasnila je Držić.
Ravnateljica je istaknula kako posebnih uvjeta koje bi dijete trebalo ispunjavati kako bi ostvarilo pravo upisa, nema te da garantiraju da trenutno svaki roditelj koji želi upisati svoje dijete, ostvarit će to pravo.
– Primamo djecu od navršenih godinu dana i ne postoje nikakvi uvjeti jer ne možete, primjerice, uvjetovati da dijete od godinu dana ne nosi pelenu. Ima djece koja pelene nose još u dobi od dvije godine, sve je to individualno. Vrtić je zato tu, da djecu, kao što ih i roditelji kod kuće uče, nauči jesti, odvikne od pelena i to je taj odgojno – obrazovni rad – zaključila je Držić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba