PONOS I RADOST: Uz 25. obljetnicu ulaska u Vetropack grupu, organiziran je Dan otvorenih vrata Vetropack Straže

TIHOMIR PREMUŽAK: Hvala mještanima Huma na Sutli koji su uvijek ‘fabriku’ smatrali dijelom svoga mjesta. A ‘fabrika’ se svesrdno trudila svih ovih godina vratiti im to na primjeren način

Objavljeno: 11.09.2021. zagorjeinternational

U godini u kojoj obilježava 25 godina od integracije u Vetropack grupu, poznato zagorsko poduzeće Vetropack Straža organiziralo je Dan otvorenih vrata i druženje s građanima.

Okupljenima je dobrodošlicu zaželio direktor poduzeća Tihomir Premužak.

– Unatoč teškoćama kroz koje smo svi zajedno prolazili kroz posljednjih godinu i pol, odlučili smo ponovno otvoriti vrata naše tvornice i pokazati što smo značajno napravili od prošlog Dana otvorenih vrata. Tada, 2015. godine, predstavili smo naš najveći ekološki projekt, filter za pročišćavanje dimnih plinova i visoki dimnjak koji od tada dominira ovom humskom dolinom. Danas pak želimo pokazati da razvoj tvornice tada nije stao. Naprotiv, u jednoj od najtežih godina poslovanja našeg poduzeća, proveli smo remont obojene peći, točnije, na istom mjestu napravili smo potpuno novu peć, 50 posto većeg kapaciteta od prethodne. Proširili smo i proizvodni pogon, dodali jednu proizvodnu liniju, instalirali najmodernije strojeve i uređaje koji se mogu naći na tržištu te smo zbog povećanja kapaciteta te peći, zaposlili još 33 ljudi. Time smo kapacitet cijelog pogona pomaknuli iznad 300 tisuća tona stakla, što znači preko 1,2 milijarde komada godišnje. I ukupnim prihodom približili smo se milijardi kuna na godišnjoj razini te uz puni kapacitet u narednoj godini, bez korone i sličnih nedaća, tu ćemo magičnu brojku ukupnog prihoda i premašiti po prvi puta u našoj povijesti – istaknuo je Premužak, pa otkrio da zbog korona krize prošle godine nisu bili u mogućnosti obilježiti 160. godišnjicu tvornice, ali zato ove godine obilježavaju 25 godina od ulaska tvornice stakla Straža u Vetropack Grupu, što je također jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti tvornice.

Počasni gost

Istaknuo je i da je Vetropack Straža u posljednjih 25 godina stasala u modernu europsku staklarnu značajno većeg kapaciteta te je postala važan motor Vetropackovog snažnog stroja.

Premužak je zahvalio svim akterima koji su doprinijeli Vetropackovom uspjehu, a posebno lokalnoj zajednici.

– Zahvaljujem mještanima Huma na Sutli, koji su uvijek ‘fabriku’ smatrali dijelom svoga mjesta i razumjeli posebnosti proizvodnog procesa i njegovog utjecaja na život u mjestu. ‘Fabrika’ se svesrdno trudila svih ovih godina vratiti to na primjeren način, vjerujem da je naš trud primijećen i da smo uvelike u tome uspjeli – zaključio je Premužak.

Počasni gost bio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, njegov osobni savjetnik Velibor Mačkić.

– Radnice i radnici Straže, odnosno Vetropack grupe, dozvolite mi da vam u ime predsjednika Republike Zorana Milanovića čestitam na čitavom nizu vaših uspjeha. Dozvolite mi da vam u ime predsjednika Republike čestitam na tome što sada i ovdje, u ovoj poziciji sve one stvari i sve one poruke koje pokušavam i koje šaljem otkad sam na ovoj funkciji, vama ne trebam reći. Vama ne trebam reći da je potrebno osmisliti novi ekonomski identitet Republike. Vama ne trebam reći da bi Hrvatska trebala biti idealna zemlja za rad, a ne idealna zemlja za odmor. Ne trebam vam reći kompaniju zajednički stvarate, zato što uz vaše vodstvo, upravo vi radnici ste ključ stvaranja jedne moderne, konkurentne, održive kompanije koja je okrenuta izvozu i koja sve svoje rezultate dijeli sa svojom lokalnom zajednicom, koja pazi na okoliš, koja pazi na to da ulažući danas, dobije puno više sutra, koja stvara dodatnu vrijednost, koja ne preraspodjeljuje. Sve te stvari vama ne trebam reći. Malo je reći da vam u mnogim dijelovima Republike zavide, ali to znate i sami. Ostanite ovdje, gradite i dalje – poručio je Mačkić zaposlenicima Vetropacka.

Vodstvu Vetropacka na uspjehu je čestitao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Socijalna komponenta

– Mi često razgovaramo da kada bi, primjerice, ‘kihnulo’ gospodarstvo u Humu na Sutli, mi u Krapinsko – zagorskoj županiji imali bismo gripu ili upalu pluća. Toliko je jaka ova gospodarska zona, toliko je zapravo jako gospodarstvo ovdje u Humu na Sutli i toliko je značajno za Krapinsko – zagorsku županiju. Kao što je rekao ministar Čorić, “E, da nam je barem u svakoj županiji u Hrvatskoj barem po jedna Straža, gdje bi nam bio kraj“. Ono što posebno treba uvijek naglasiti, osim što se ovdje ulaže u nove tehnologije, osim što se ulaže u znanje i ljude, osim što se ima kvalitetan proizvod, ovdje se uvijek vodila briga o lokalnoj upravi, uvijek se imala ta socijalna komponenta i tvrtka je ekološki osviještena. Sve te komponente u jednoj tvrtki vrlo teško je naći bilo gdje u Hrvatskoj – rekao je Kolar.

Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša istaknuo je kako je ponosan što je i sam 18 godina proveo u tom sustavu.

– U duši sam i dalje ‘Stražarac’ jer ovo je naša sudbina. Zahvaljujući Straži, ovdje je stvoren jedan zametak koji je rezultirao otvaranjem i drugih poduzeća u ovom kraju, koja su zaposlila značaj broj radnika. Stražarci, ali i svi ostali, mogu biti sretni jer ovdje je početak radne kulture koja nas obilježava i na koju svi možemo biti ponosni – istaknuo je Jutriša.

Među brojnim uzvanicima i posjetiteljima, na Danu otvorenih vrata bili su i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec.

Program su svojim nastupima uveličali Limena glazba Straža te Barbara i Rajko Suhodolčan, a za sve zainteresirane organiziran je i obilazak tvornice. (jj, vh)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba