U KZŽ stiže bogat kulturno - umjetnički program pod nazivom “Suvremeno u Zagorju“

OD NEDJELJE DO SUBOTE: U Humu na Sutli, Klanjcu, Gornjoj Stubici i Zaboku uživajte u suvremenoj plesnoj i cirkuskoj umjetnosti

Objavljeno: 11.09.2021. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji od ove nedjelje pa sve do sljedeće subote održavat će se bogat kulturno – umjetnički program pod nazivom “Suvremeno u Zagorju“.

Tako će ove nedjelje u zgradi Vetropacka u Humu na Sutli, Kolektiv “Škvadra“ izvesti predstavu “Bazen“, koja je nastala kao reakcija na rušenje skejterskog bazena u Studentskom centru u Zagrebu. Predstavu izvode plesačice Eva Kocić, Marta Habulin, Ema Kani, Margareta Firinger, glazbenici Ivan Marojević i Roko Crnić, dok koreografiju potpisuju Ema Crnić i Šimun Stankov.

U utorak s početkom u 18 sati na igralištu klanječke Osnovne škole Antuna Mihanovića, svoje akrobatsko – žonglersko umijeće u predstavi “Baktana” pokazat će Ron Beeri i Itamar Glucksmann iz francuske cirkuske kompanije “Lazuz“. Izvedba je dio turneje kompanije “Lazuz“, koja u rujnu, osim u Klanjcu, gostuje u Puli, Splitu, Zagrebu i Beogradu.

Nastavak programa

Na igralištu Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici, u četvrtak s početkom u 18 sati,  kao dio projekta “Cirkus na margini“, svoj autorski projekt “Moja smrt i ja“ izvest će cirkuska umjetnica Petra Najman. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva, scenski je razvila svoje viđenje smrti.

U Zaboku će pak u subotu s početkom u 19 sati, na igralištu iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, pokraj skate parka, igrati predstava “Love will tear us apart“, plesni solo Petre Hrašćanec, autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića. Predstava žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. godine nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.

Kulturno – umjetnički program “Suvremeno u Zagorju“ program je orijentiran na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne i cirkuske umjetnosti. Publici se nastoji približiti suvremeni ples, pokret i cirkus te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore, koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u KZŽ.

Realizacija projekta

Nositelj projekta je udruga Kućni kolektiv iz Klanjca koja umjetnički i programski upravlja Kućom Klajn, umjetničkom rezidencijom i društveno – kulturnim centrom, dok se projekt realizira u suradnji s Gokulom  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, Udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples. Projekt je sufinanciran sredstvima KZŽ i Grada Klanjca.

Donatori programa razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva  kroz projekt Centri znanja. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba