Povodom Dana Varaždinske županije, Anđelko Stričak otkrio nam je kako su mu protekli prvi mjeseci na mjestu župana i koji su njegovi prioriteti u sljedeće četiri godine

“Brza cesta od Varaždina do Krapine trebala bi ići bliže Bednji i Trakošćanu, kako bismo dvorac još više približili našim turistima“

Objavljeno: 11.09.2021. zagorjeinternational

Anđelko Stričak (HDZ) pobjedom na lokalnim izborima u svibnju zasjeo je u fotelju čelnog čovjeka Varaždinske županije, a kako su mu protekli prvi mjeseci na toj funkciji i koji su mu prioriteti u četverogodišnjem mandatu, otkrio nam je u intervjuu povodom Dana Varaždinske županije.

Za početak, kako ste se snašli na novoj funkciji čelnika Varaždinske županije?

Ovaj je posao vrlo dinamičan, čak i više nego što sam mislio. S obzirom na to da nastojim primiti svakoga tko mi se najavi s nekom idejom, prijedlogom ili ima neki problem, to mi malo opterećuje raspored, ali smatram da je to moja dužnost. Nastojim na sve gledati pozitivan način i biti proaktivan i uvijek idem u smjeru da je svaki problem rješiv.

Što se trenutno radi na području vaše županije? Je li bilo kakvih “zastoja“ zbog korona krize?

Malo se je usporilo, ali bitno da se nastavilo s projektima, tako da je unatrag nekoliko godina cijelo ovo područje jedno veliko gradilište, s investicijama koje su započele još u prošlom mandatu Vlade premijera Plenkovića, a nastavljaju se i u ovom. Radi se o oko dvije milijarde kuna investirane u zdravstvo, obrazovanje, zaštitu okoliša, očuvanje radnih mjesta, komunalnu i društvenu infrastrukturu, a buduće se investicije penju na još kojih tri milijarde. Trenutno je u tijeku izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica Opće bolnice Varaždin te spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama. Dograđene su škole u Martijancu i Velikom Bukovcu, a u Svetom Iliji se gradi nova. Grade se i dva centra kompetentnosti, u sklopu Medicinske škole Varaždin i Srednje škole “Arboretum Opeka“ u Marčanu. U narednom razdoblju očekuje nas izgradnja centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, Sveučilišnog kampusa Fakulteta organizacije i informatike, STEM centra Sveučilišta Sjever, rekonstrukcija i izgradnja kompleksa Glazbene škole, nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo, izgradnja geotermalne elektrane, revitalizacija arboretuma Opeka i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar. Uspostavit ćemo sustav jednakih šansi uspostavom mreže Centra izvrsnosti, od vrtića preko osnovnih i srednjih škola pa sve do strukovnih centara izvrsnosti, a pokrećemo i projekt organizacije cjelodnevne nastave u osnovnim školama, u sklopu čega ćemo dograditi preostale škole i dvorane.

Što biste istaknuli kao prioritete u svome mandatu?

Definirao sam pet glavnih prioriteta svoga programa u ovom mandatu: brze ceste, zdravstvo, obrazovanje, zaštita okoliša i sigurnost, a sve ostalo će se na to nadovezivati. Prije koje tri godine započelo je projektiranje brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave, a sada je potrebno definirati daljnju trasu prema Krapini. Imamo godinu – dvije da odlučimo hoće li cesta ići u bliže Bednji i dvorcu Trakošćan ili će ići preko Očure. Zalažem se da se ide bliže dvorcu Trakošćan jer je to još jedan način da taj dvorac približimo turistima. U tijeku su i izmjene i dopune Prostornog plana jer planiramo nastaviti s izgradnjom varaždinske obilaznice, koju bismo spojili na istočnu obilaznicu Nedelišća, a tu je i Podravska magistrala. Nedavno sam naglasio da bi bilo poželjno formirati Savez Sjever, kako bismo napravili rang listu prioriteta izgradnje brzih cesta. Na području Varaždinske županije planira se izgraditi sedam aglomeracija, trenutno je u tijeku izgradnja triju aglomeracija: Varaždin, Varaždinske Toplice, Ivanec, ludbreška je projektirana, a ostale su u visokom stupnju pripreme. Među prioritetima je i proglašenje Ivanščice parkom prirode. Zbog prirodnih nepogoda prouzročenih klimatskim promjenama, tu je i pitanje sigurnosti građana, stoga s Ravnateljstvom civilne zaštite razgovaramo o izgradnji regionalnog centra i to na lokaciji gdje bi on bio najlakše dostupan i susjednim županijama.  Naša je misija u ovom mandatu svima koji ovdje žive, rade, djeluju i dolaze omogućiti iskorak. Činjenica jest da zajedničkim snagama možemo postići mnogo više, stoga je suradnja preduvjet daljnjeg razvoja. Zajedno s državom, državnim tvrtkama i ustanovama, ali i općinama, gradovima i susjednim županijama u planu su brojni projekti koji će dodatno podići kvalitetu života i učiniti ovaj prostor još ugodnijim za život. Imamo punu podršku premijera Plenkovića i s Vladom sustavno radimo na potpisivanju Razvojnoga sporazuma za sjever Hrvatske, a riječ je o dosad neviđenim količinama europskih sredstava, tako da je pred nama sigurno desetljeće razvoja.

Kada smo kod potpisivanja Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske, u kojoj je fazi ta inicijativa?

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine bio je i premijer Plenković, u pratnji ministara Horvata i Butkovića te ministrice Tramišak, koji je istaknuo kako će Razvojni sporazum za sjever Hrvatske vrijediti više od 15 milijardi kuna te omogućiti učinkovitu provedbu nacionalnih i županijskih projekata. Moja je pretpostavka da bismo u idućih mjesec, dva mogli potpisati spomenuti Sporazum za našu, Bjelovarsko – bilogorsku, Međimursku, Krapinsko – zagorsku i Koprivničko – križevačku županiju. Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor, ulaganja u znanost i obrazovanje te kulturu i turizam.

Kakva je gospodarska slika županije?

Mi smo u vrhu razvijenosti u odnosu na hrvatski prosjek, a najbolje stojimo u izvoznim prihodima i stopi nezaposlenosti. Nažalost, za hrvatskim prosjekom zaostajemo po visini neto prosječne plaće. Prošlu smo godinu završili s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj, a bolji smo i od prosjeka Europske unije. U godini pandemije i krize imali smo stopu nezaposlenosti od 4,3 posto, što je najmanja stopa u Hrvatskoj, ispod nas bio je jedino Grad Zagreb. Naša županija trenutno bilježi jednu od najvećih potreba za stranom radnom snagom. Trenutno je na našem području oko tri tisuće stranih radnika, najviše iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala, Vijetnama i Kosova. Da nema tih stranaca, pitanje je bi li pojedine naše tvrtke uopće mogle poslovati. Smatram da je naša dužnost ljudima koji s nama grade naše gospodarstvo, pružiti ruku dobrodošlice. Pred nama je i provedba industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske, u okviru koje smo utvrdili pet prioritetnih sektora kako bismo mogli provesti transformaciju gospodarstva EU sredstvima.

Kako ćete razvijati turizam u narednom razdoblju?

Kad pogledamo brojke i usporedimo ih s prošlom godinom, u prvih osam mjeseci imamo rast noćenja za 54 posto, a posebno veseli da su gotovo 60 posto noćenja ostvarili turisti iz stranih država. To su bili poglavito Poljaci, Nijemci i Ukrajinci. Naravno da nas sve to raduje i da ćemo nastaviti u tom dobrom smjeru kroz oplemenjivanje sadržaja, ponuda i objekata, a sve kako bi iduće godine brojke bile još bolje. Planiramo daljnji razvoj zdravstveno – lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice, a kvalitetu turističke ponude nastavit ćemo razvijati kroz projekt  “Kuće za odmor s pričom“. Uskoro započinjemo i s novim projektom, “Agroturizam s pričom”, koji će biti spoj turizma, gastronomije i poljoprivrede. Našu županiju krase i mnogobrojni kulturni i prirodni spomenici, a diljem Hrvatske poznate su naše manifestacije, kao što su Špancirfest, Dani ludbreške Svete Nedjelje, Lovrečevo Festival u Varaždinskim Toplicama, Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, Advent u Varaždinu, Festival varaždinskih dvorišta, Dani vrganja i crnog tartufa u Paki, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada u Vidovcu, Bitka za utvrdu Čanjevo, Ivanečki rudarski dani, Antunovo v Marofu. Znamo i da je velik dio EU sredstava za Nacionalni plan oporavka i otpornosti usmjeren prema kontinentalnom turizmu, koji postaje sve važniji i to za razvoj nove infrastrukture i ljudskih kapaciteta i resursa, pa se kod planiranja i o tome vodi računa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba