POPEVKE ZA NAVEK: Festivalskog petka u Krapini na svoje su došli svi ljubitelji kajkavske popevke, koji su u Festivalskoj dvorani imali prilike uživati u nekim od najljepših popevki

“Krapina posebno diše uz ovaj tjedan i Festival – to je duboko ukorijenjeno u svim Krapincima“

Objavljeno: 10.09.2021. zagorjeinternational

Predzadnjeg dana krapinskog Tjedna kajkavske kulture, koji je bio ispunjen mnoštvom događanja te je svaki posjetitelj mogao pronaći nešto za sebe po svom ‘guštu’, na svoje su došli svi ljubitelji kajkavske popevke, koji su imali prilike u Festivalskoj dvorani uživati u retrospektivnom koncertu “Popevke za navek“, na kojem su izvedene neke od najpoznatijih popevki. Dobra je to uvertira za ono što posjetitelje očekuje sutra – 56. Festival kajkavskih popevki na kojem će se izvesti nove skladbe. Da će to biti odlična večer, pokazala je atmosfera ispred Festivalske dvorane, koju su nastupom ‘zagrijavali’ Gradski puhački orkestar i Krapinske mažoretkinje.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurević istaknuo dobru zabavu i atmosferu i očekivao te da se veseli i ‘Večeri novih popevki’.

-Uvijek sam govorio da je festivalski tjedan najvažniji tjedan u Krapini, jer bilo što da se radi uvijek se pita hoće li biti gotovo do Festivala, a ne hoće li biti gotovo do konca godine. Tako da Krapina nekako posebno diše uz ovaj tjedan, uz ovaj Festival i to je duboko ukorijenjeno u svim Krapincima. Stoga i ove godine, nakon što smo prošle godine morali odustati od niza sadržaja, ipak smo neke opet pokrenuli. Na žalost, ne u onom obujmu kako bi to željeli, s obzirom na to da moramo naći sredinu i poštovati epidemiološke mjere, međutim mislim da smo našli jedan dobar kompromis da zadovoljimo sve posjetitelje Krapine – kazao je Gregurević, pa govorio o “Večeri novih popevki“.

Kruna tjedna

– Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pokrovitelj Festivala kajkavskih popevki je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović koji na žalost ove godine nije mogao biti s nama. Međutim, na “Večeri novih popevki“ trebali bi nam se pridružiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te ministar Darko Horvat.

Izaslanik predsjednika Sabora RH večeras bio je saborski zastupnik Žarko Tušek,  koji je ujedno i kao Krapinčan, ali i autor brojnih dosadašnjih popevki, pozdravio u Krapini ‘na domaćem terenu’, sve prisutne koji su došli biti dio jedne tradicije, manifestacije koja je duboko ukorijenjena u srcu i životu cijelog Hrvatskog zagorja.

Posebne emocije

– Na neki način i kao stvaratelj na ovom festivalu, doista iskazujem svoje poštovanjem svim prvacima ovog festivala tokom svih ovih 56 godina koji su ovdje ostavili pečat, koji su obilježili hrvatsku glazbenu kulturu, kajkavsku tradiciju, ali i prema svim svojim kolegama koji su stvarali ove godine i koji  su nastupili u večeri’ evergreena’, te onima koji će sutra prezentirati svoje nove popevke. Imamo jedan lijepi festival i lijepo je vidjeti da Krapina i Hrvatsko zagorje žive, nakon pomalo teške prošle godine u kojoj smo se našli, iako ni danas to još uvijek nije idealno. Ide to na neki način nabolje, vidim da su se ljudi opustili i trebaju se opustiti. Neka se cijepe, da budemo što sigurniji u vremenu koje je ispred nas – rekao je Tušek pa dodao kako zajedno s obitelji ovom festivalu daje svoj doprinos onoliko koliko može, razvijajući glazbenu kulturu i tradiciju.

– Festival nema nagrade, revijalnog je karaktera, svi smo prije svega došli pokazati svoju emociju i ljubav prema kajkavskoj tradiciji i kulturi – poručio je Tušek.

Inače, izvedeno je šest pjesama i dva potpurija – po gradovima i vinski, a nastupili su brojni poznati izvođači, od kojih ističemo domaće Krapinčane – Dinu Leško, Rajka i Barbaru Suhodolčan, Ivu i Ellu Ranogajec Inkret, Ivana Benca te Gordanu Ivanjek Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba