Ministarstvo financija poslalo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama

Proizvodite li rakiju za vlastite potrebe, više nećete morati plaćati trošarinu državi

Objavljeno: 09.09.2021. zagorjeinternational

Dobra vijest za sve ljubitelje rakije i drugih žestokih domaćih pića. Ministarstvo financija poslalo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama kojima građani koji proizvode jaka alkoholna pića za vlastite potrebe, više neće morati plaćati trošarine državi.

Prema trenutno važećim pravilima, građani koji su proizvodili alkoholna pića iz voća morali su biti upisani u Registar trošarinskih obveza i prema tome morali plaćati trošarine, ovisno o veličini kotla. Ti su troškovi iznosili 100 kuna za kotao zapremnine 100 litara, a za sve veće zapremnine taj je iznos bio 200 kuna.

Usvoji li Hrvatski sabor ove nove prijedloge, građani koji se bave uzgojem voća i imaju vlastiti kotao, više neće morati plaćati trošarinu i godišnju prijavu svoje proizvodnje. Ipak, svi novi mali proizvođači morat će se i dalje registrirati kao proizvođači, a morat će registrirati i svoje uređaje za destilaciju.

Iz Ministarstva ističu da su donijeli ovakvu odluku jer je podržana europskom direktivom, ali i zbog duge tradicije u proizvodnji jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe.

Trošarine se ubuduće ne bi plaćale niti za alkoholne proizvode koji se upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko – medicinskih proizvoda, a u planovima Ministarstva je i oslobađanje od plaćanja trošarina u proizvodnji dodataka prehrani, što je posebno dobra vijest za pčelare koji proizvode tinkture propolisa.

Odlučeno je i da će se poboljšati status proizvođača vina pri izvozu, novim trošarinskim olakšicama, a što bi pozitivno utjecalo na male proizvođače čija proizvodnja ne prelazi 1000 hektolitara godišnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba