Zagorski veterani i njihovih osmero slovenskih kolega, na vojnom strelištu "Jamadol" u Karlovcu proveli bojevo gađanje iz hrvatske jurišne puške VHS-2 i pištolja HS-9

Po prvi puta se susreli s ponajboljim pješačkim naoružanjem na svijetu, ali zahvaljujući iskustvu, rezultati gađanja bili su odlični

Objavljeno: 07.09.2021. AB

Zagorski su veterani, njih 30-ak, okupljeni u Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja, u subotu na vojnom strelištu “Jamadol” u Karlovcu, proveli bojevo gađanje iz hrvatske jurišne puške VHS-2 i pištolja HS-9. Cilj je ovog gađanja bio da se hrvatski vojni i policijski časnici, mahom sudionici Domovinskog rata, a sada umirovljenici, upoznaju s novim vatrenim oružjem kojim su naoružani Hrvatska vojska i Policija, kao i da nakon kratke obuke praktično isprobaju njegovo korištenje i efikasnost.

Prenošenje znanja

Gosti zagorskih časnika i veterana Domovinskog rata bilo je osmero slovenskih veteranki i veterana iz Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo – Šmarje pri Jelšah, s kojima je u proteklih nekoliko godina uspostavljena intenzivna prekogranična suradnja. Posebni gosti bili su i Zagorci, pripadnici ZNG-a, koji su do zadnjeg dana hrabro i požrtvovno branili Vukovar.

Zahvaljujući Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske koje je odobrilo korištenje strelišta i najposlije proizvođaču naoružanja, HS-Produktu iz Karlovca i njihovim stručnjacima koji su proveli kratku i intenzivnu obuku te osigurali puške i pištolje te potrebitu količinu streljiva, gađanje je proteklo uz provođenje svih sigurnosnih mjera, kao i epidemioloških standarda. Zagorski su se časnici i njihovi gosti tako na najbolji način upoznali s vrhunskim hrvatskim pješačkim naoružanjem koje nisu u svom ratnom i poslijeratnom radnom vijeku koristili, s obzirom na to da je to naoružanje dizajnirano i proizvedeno nakon njihovog napuštanja djelatne službe. Stečeno znanje moći će, zatreba li, prenijeti na pričuvni sastav Hrvatske vojske i Policije.

Najprodavaniji u SAD-u

I premda su se Zagorci uključeni u ovaj projekt prvi puta susreli s modernim naoružanjem, važno je napomenuti da su rezultati gađanja bili odlični. Iskustvo iz Domovinskog rata, iako na sasvim drugom tipu naoružanja, ipak je pomoglo u korištenju ovog, i u svjetskim razmjerima, vrhunskog naoružanja proizvedenog po najnovijim zahtjevima bojišnice i prema NATO standardima. Treba spomenuti da jurišnu pušku VHS-2 još koristi više vojski i policija u svijetu, a da je pištolj HS-9 najprodavanji pištolj na američkom tržištu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba