KOLIKO TRAJE IMUNITET OD CJEPIVA? Jedan od vodećih naših epidemiologa Branko Kolarić objavio rezultate istraživanja

“Morat ćemo se docjepljivati dok ne stavimo epidemiju pod kontrolu, to je rješenje za izlazak iz krize”

Objavljeno: 07.09.2021. zagorjeinternational

Epidemiolog Branko Kolarić je u razgovoru za RTL otkrio preliminarne rezultate istraživanja o trajanju imunosti od cjepiva, prenosi Poslovni.hr.

– Istraživanje je provedeno na 120 korisnika jednog doma za starije koji su primili cjepivo na samom početku kampanje cijepljenja. Rezultate još skupljamo, ali prvi preliminarni rezultati kažu da 30 posto ispitanika više nema zaštitu, 20 posto ima nisku razinu, a 50 posto ima solidnu zaštitu – rekao je Kolarić.

Na pitanje očekuje li da isto vrijedi za sve dobne skupine, odgovorio je niječno.

– Ovo istraživanje provedeno je na skupini ljudi čiji je prosjek godina 82. Postoje rezultati i za mlađe dobne skupine, tamo će zaštita od cjepiva sigurno dulje trajati – rekao je Kolarić, pa dodao:

– Bilo je očekivano da će kod starijih i imunokompromitiranih osoba zaštita trajati kraće. Čini se da smo tu na granici od šest mjeseci za osobe u dubokoj starosti – kazao je.

Na upit ima li smisla cijepljenje trećom, četvrtom ili petom dozom, kazao je da ima.

– To je rješenje za izlazak iz krize. Za neke bolesti, poput gripe, imamo redovno cijepljenje. Imunost od cjepiva neće biti doživotna, nego ćemo se morati docjepljivati dok ne stavimo epidemiju pod kontrolu – zaključio je Kolarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba