Ta rijetka i smrtonosna bolest ubija mlade ljude, a u Hrvatskoj trenutačno najstarija osoba oboljela od te bolesti ima 36 godina

KONAČNO! Povjerenstvo HZZO-a napokon je, na današnjoj sjednici, odobrilo lijekove za oboljele od cistične fibroze

Objavljeno: 07.09.2021. zagorjeinternational

Povjerenstvo HZZO-a napokon je, na današnjoj sjednici, odobrilo lijekove za oboljele od cistične fibroze.  Riječ je o lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji oboljelima od te smrtonosne bolesti doslovno mogu spasiti život. Index doznaje da je odluka o uvrštenju lijeka donesena te je naloženo da se za njih iznađu financijska sredstva. 

I ministar zdravstva Vili Beroš prošlog se tjedna založio za uvođenje spomenutih lijekova na listu HZZO-a, čiji trošak, kako je kazao, na godišnjoj razini za 150 oboljelih od cistične fibroze iznosi 130 milijuna kuna. Ta rijetka i smrtonosna bolest ubija mlade ljude, a u Hrvatskoj trenutačno najstarija osoba oboljela od te bolesti ima 36 godina. Oboljeli se već dugo bore da se spasonosni lijekovi uvrste na listu lijekova HZZO-a.  Peticiju za uvrštenje lijekova potpisalo je više od 130.000 ljudi. 

– Povjerenstvo za lijekove HZZO-a na današnjoj je sjednici ponovno razmatralo prijedloge za stavljanje lijekova za liječenje cistične fibroze na listu lijekova HZZO-a, a koje je, putem ovlaštenog predstavnika Medison Pharma d.o.o., predao Nositelj odobrenja Vertex Pharmaceuticals (Ireland) Limited. Nakon analize prijedloga, dostavljene dokumentacije te financijske ponude podnositelja prijedloga uvažavajući su lijekovi odobreni u Europskoj uniji te je, s obzirom na to da se radi o lijekovima za liječenje rijetke bolesti, za koju ne postoji druga specifična opcija liječenja, zaključeno da će Povjerenstvo za lijekove uputiti pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova zaštićenih imena Orkambi, Kaftrio i Kalydeco, za liječenje cistične fibroze, na Osnovnu listu lijekova HZZO-a – rekli su iz HZZO-a.

Dodaju da će Povjerenstvo za lijekove HZZO-a uputiti pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova na Osnovnu listu lijekova za primjenu tih lijekova kod bolesnika s točno određenim genskim mutacijama i ovisno o dobi za koju su lijekovi registrirani za primjenu i za koju je podnositelj prijedloga predao zahtjev za stavljanje na listu lijekova.

– Pozitivno mišljenje se daje uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju. Sljedeći korak je potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s Nositeljem odobrenja – kažu iz HZZO-a, dodajući da onda konačan prijedlog ide na Upravno vijeće HZZO-a.

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze je u priopćenju poručila da je današnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu tek prvi korak prema mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

– Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a da do kraja provede postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima – kažu u Udruzi.

Prosječna životna dob oboljelih je između 30 i 40 godina, a najstarija osoba oboljela od cistične fibroze u Hrvatskoj ima 36. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba