[FOTOGALERIJA] KRAPINA: Svečano otvoren 56. Tjedan kajkavske kulture

MINISTRICA KORŽINEK: Ova manifestacija iznimno doprinosi očuvanju kajkavskog narječja i tradicije – jako je važno što se prepoznaje vrijednost dijalekata

Objavljeno: 05.09.2021. zagorjeinternational

Mimohodom počasnih postrojbi koji je prethodio svečanom otvorenju najbitnijeg krapinskog tjedna u godini, u kojem je sudjelovalo 14 povijesnih postrojbi, a koji je ujedno i novost ove godine, počeo je 56. Tjedan kajkavske kulture. 

Otvorenim ga je na pozornici koja je ove godine smještena ispred mosta kod sv. Ivana, proglasila ministrica Ministarstva kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako je ova manifestacija izuzetno važna ne samo za kajkavce, već i za cjelokupnu hrvatsku kulturu. Osim nje, otvorenju Tjedna prisustvovali su brojni uglednici, sadašnji i bivši državni tajnici, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici te brojni drugi gosti, dakako, uz brojne Krapinčane, od kojih su mnogi došli podržati i svoje najmlađe iz Dječjeg vrtića ‘Gustav Krklec’, čija je grupa ‘Pčelice’ zapjevala ‘Lepe ti je’ i oduševila mnoštvo.

Posjetiteljima je prezentiran i novi krapinski suvenir, Festivalski štrukelj, projekt učenika ŠUDIGO – a i SŠ Pregrada, podržan od strane Ministarstva turizma i TZ grada Krapine. Radi se o gastro suveniru koji uključuje zagorski štrukelj i glinenu posudu s otisnutim logom u koji se štrukelj pakira.

Od festivala do festivala

– Drago mi je opet biti u Krapini, biti u poziciji čestitati organizatorima, ali i svim sudionicima, od najmanjih do onih malo iskusnijih. Ovo je manifestacija koja na iznimno vrijedan način doprinosi očuvanju kajkavskog narječja i tradicije. Okuplja sve kajkavce, ali i puno šire od Hrvatskog zagorja jer sudionici dolaze iz svih dijelova Hrvatske u kojima se koristi kajkavsko narječje. Dobro je što se potiču izričaji u svim područjima kulture, dakle i likovno stvaralaštvo i glazba, a naravno kajkavske popevke su ono što čini ovaj Festival prepoznatljivim. Mi dajemo punu podršku i nastavit ćemo podržavati Tjedan kajkavske kulture i sve aktivnosti koje se oko njega događaju. Jako je važno što se prepoznaje važnost i vrijednost dijalekata, a vidimo da ovdje gdje se koristi kajkavsko narječje, profesori ulažu trud da zainteresiraju djecu i mlade da uče i njeguju narječje. Činjenica je da smo brojnim upisima narječja u registar nematerijalne kulturne baštine isto tako doprinijeli da jezična baština bude nešto čime se zajednice identificiraju i čime se zaista mogu ponositi, tako da kroz programe Ministarstva kulture i medija uvijek potičemo i financiramo takve programe. Stoga čestitam svim profesorima i nastavnicima jer znamo da se to događa i izvan kurikuluma, kroz izvannastavne aktivnosti, oni kroz obrazovni sustav potiču učenje narječja i da se djeca izražavaju na svom narječju – kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović uvodno se zahvalio svim donatorima i onima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju ovogodišnjeg

– Nakon što smo iz godine u godinu organizirali Tjedan kajkavske kulture, imali sve više novih sadržaja i sve više posjetitelja, prošle godine, kada se dogodila epidemija koronavirusa, dogodio se ‘hladan tuš’, no nismo prekidali tradiciju te je također bio održan Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki, doduše s puno manje sadržaja. Ove godine bili smo između naših želja i onoga što smijemo napraviti s obzirom na epidemiološke mjere, ali vjerujem da smo našli sredinu kojom ćemo zadovoljiti sve, jer pripremili smo niz sadržaja i vjerujem da će svi koji će doći u Krapinu biti zadovoljni. Tjedan kajkavske kulture je najsvetiji krapinski tjedan jer svugdje se vrijeme mjeri od Nove do Stare godine, jedino u Krapini od festivala do festivala. Kad se nešto gradi i radi, pita se da li će biti gotovo do festivala, tako da je to naš najvažniji tjedan – poručio je Gregurović.

O važnosti manifestacije govorio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– S obzirom na velik broj naših zagorskih velikana koji su ostavili traga u hrvatskoj povijesti, ovo je hrvatska manifestacija i posebno me veseli što smo ove godine poseban naglasak stavili na djecu. Posebno sam zadovoljan što je Županija pokrovitelj “Malog Kaja“, da imamo 109 škola iz desetak hrvatskih županija koje su se uključile sa svojim likovnim radovima, pjesmama, recitacijama i plesom. To je samo dokaz da kajkavsko govorno područje pokriva skoro dva milijuna ljudi i zbog toga je moj poziv bio da se svi uključe jer tradicija i kultura je nešto što nam zapravo daje identitet, a uvijek je najbolje djecu od malih nogu učiti da vole svoje, a poštuju tuđe i tada će cijeli svijet biti bolji i ljepši – rekao je Kolar.

Nastavak bogatog programa

Nakon svečanosti otvorenja manifestacije, prigodan glazbeni program nastavljen je uz Adama Končića i Savske valove, a potom su okupljene nastavili zabavljati ‘Kumovi’.Inače prije otvorenja Tjedna kajkavske kulture, ispred Festivalske dvorane održano je i otvorenje Izložbe dječjih likovnih radova, na kojoj ove godine, kako je otkrila kustosica Galerije grada Krapine Vesna Kunštek, sudjeluju osnovnoškolci iz 70 osnovnih škola, kajkavskog, ali i nekajkavskog govornog područja iz deset županija i Grada Zagreba. Na raspisani natječaj pristiglo je više od 700 radova na temu zagorski pejzaž, licitari i tradicijske dječje igračke, rađeni različitim tehnika, od pastela, akvarela, tempere, gvaša, kolaža do suvremenih načina izražavanja, kompjuterskom grafikom, među kojima je prosudbena komisija odabrala 314 najboljih koji su izloženi u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina.


Sutra će se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, s početkom u 11 sati, održati 20. znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, dok će se u poslijepodnevnim satima, u Atriju franjevačkog samostana, s početkom u 18.45 sati, održati koncert Gordane Ivanjek Tušek uz klavirsku pratnju Jurice Vugreka, a ljubitelji kazališta, od 20 sati, imaju prilike nasmijati se uz hit komediju GFUK-a “ Četiri poze, sretan svršetak“. U sportskom dijelu programa, na vanjskom dijelu igrališta kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, s početkom u 18 sati, održat će se Streetball.Posjetitelji će imati prilike uživati u mnoštvu događanja sve do subote, kada krapinski Tjedan kajkavske kulture završava jednim od najpoznatijih hrvatskih glazbenih festivala – Festivalom kajkavskih popevki –  u sklopu “Večeri novih popevki“  bit će izvedene 22 nove pjesme.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba