Izložba “Veselja naših babica“ otvorila novu sezonu u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti

Članice Udruge žena Zlatar pokazale kak’ se to pripremala zlatarska svadba u starinskoj zagorskoj hiži

Objavljeno: 04.09.2021. zagorjeinternational

Sezona u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti počela je u petak, zahvaljujući članicama Udruge žena Zlatar. Njih desetak organizirale su zanimljivu i poučnu etno izložbu, točnije, prikaz zagorske hiže i zlatarske svadbe. Tako su se na svadbenom stolu našle izvorne domaće delicije, od pečenog odojka, race s mlincima, šunke pečene u kruhu do domaćih kolača raznih vrsta, uz obaveznu gibanicu i lopare, sve ruku djelo članica spomenute udruge. 

Galerijski prostor bio je urešen domaćim radovima, od vezenih stolnjaka, ručnika, pokrivača, sve domaće platno. Događaj pod nazivom “Veselja naših babica“ privukao je veliku pozornost publike. Uz domaće, bili su tu i posjetitelji iz Oroslavja, Bedekovčine, Belca, Lobora, Mača, Zlatar Bistrice… Veseloj atmosferi pridonijeli su i glazbenici pod vodstvom Borisa Brežnjaka, članovi glazbene sekcije Kulturno – prosvjetnoga društva Zlatarjeve, kao i članice pjevačke sekcije DORA, pod vodstvom Jasminke Krušelj. Bio je to ujedno dobro osmišljen uvod u rujanska zlatarska događanja vezana  uz Dane kajkavske riječi.

Čestitku mladencima pročitala je Greta Cvetko, koja će sada krenuti u prvi razred, dok je nešto starija osnovnoškolka Vjera Posarić pročitala tekst Zlatarščanke Dragice Reinholz “Starinski običaji na zagorskoj svadbi nekad“, a autorica kazivala stihove svoje pjesme “Kravica“, ispjevane na kajkavskom. Brojne sudionike pozdravili su v.d. ravnateljica Galerije Božena Slunjski, predsjednica Udruge žena Zlatar Ankica Kudelić, koja je zahvalila svim sudionicima u pripremi ovoga etno doživljaja te u ime spriječene gradonačelnice, vijećnik Kazimir Sviben.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba