'TO JE VIŠE OD MANIFESTACIJE, DOGAĐAJ KOJI OBILJEŽAVA ZAGORJE': U nedjelju se u Krapini otvara 56. Tjedan kajkavske kulture – predstavljen je bogat program koji će se održavati sve do 11. rujna

“Svi mi koji volimo ‘kaj’, osjećamo posebno uzbuđenje jer u fokusu je promocija kajkavske glazbe, riječi, likovne umjetnosti – svega onoga po čemu je Krapina brend u Hrvatskoj“

Objavljeno: 01.09.2021. zagorjeinternational

Ove nedjelje otvara se 56. Tjedan kajkavske kulture u Krapini, a bogati program koji će se u ‘glavnom zagorskom gradu’ odvijati sve do subote, 11. rujna, predstavljen je na press konferenciji održanoj u dvorištu gradske Galerije. 

– Ured Turističke zajednice zadužen je za takozvana vanjska događanja. I ove godine pripremili smo bogati program, kako za naše građane, tako i za posjetitelje. Program će se odvijati na Trgu Ljudevita Gaja, šetalištu i ispred Osnovne škole “Ljudevit Gaj“. Novost ove godine je Mimohod počasnih postrojbi prilikom otvorenja Tjedna kajkavske kulture. U goste nam dolazi 14 povijesnih postrojbi – otkrila je Nedeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice grada Krapine, pa najavila promociju ovogodišnjeg festivalskog suvenira.

– Kao što znate, unazad nekoliko godina u suradnji sa srednjim školama, a ove godine to su Srednja škola Pregrada i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, predstavljamo novi suvenir festivala. Ove godine to je festivalski štrukelj, koji će biti prezentiran prilikom otvorenja festivala. Štrukelj je prepoznatljiv u Zagorju, a taj će suvenir dodatno obogatiti gastro ponudu našeg kraja. Kao što znate, još uvijek su na snazi mjere za suzbijanje bolesti COVID-19, pa su i događanja premještena na otvorene prostore, u ponedjeljak u atrij franjevačkog samostana, u utorak u dvorište Galerije grada Krapine, gdje se, uz promociju knjige, održava koncert Nine Kraljić, te u srijedu, kada se u dvorištu Galerije održava recital kajkavske poezije. U četvrtak nam se ponovno vraća Dječji dan, u sklopu kojeg Društvo Naša djeca priprema radionice u parku. Nakon toga počinje program na Trgu i Vinskom placu, koji će biti otvoren od 19 do 21 sat, u četvrtak, petak i subotu, uz prigodni program. Na Trg Ljudevita Gaja vraćaju se i veliki koncerti, pa u četvrtak imamo Grupu Vigor, u petak Crvenu Jabuku, a u subotu Klapu Rišpet. Ugostiteljima je dana mogućnost da si prošire terase, radno vrijeme je, nažalost, vezano uz mjere Stožera civilne zaštite, samo do 24 sata, ali ja vjerujem da će svi oni koji dođu u Krapinu, imati mogućnost okrjepe za dušu i tijelo – zaključila je Vodolšak.

Kruna Tjedna kajkavske kulture je Festival kajkavskih popevki, o kojemu je detaljnije govorio Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Znanstveni skup

– Posebno je veselje slušati najavu ovih programa. Vjerojatno ste i vi svjesni da se vraćamo, i da smo vrlo blizu onoga što smo uspjeli napraviti 2019. godine. Puno je toga zamišljeno, sve će se to i održati. Nadamo se da ćemo imati sreće s vremenom, da će nas i to poslužiti. Ono što organizira Društvo, su takozvana unutarnja događanja, iako je to uvjetno rečeno, jer su i Grad i Županija i Društvo partneri. U ponedjeljak se održava Znanstveni skup o kajkavskom jeziku, gdje sudjeluje 35 vrsnih hrvatskih jezikoslovaca. Jedno sjajno događanje, oni uvijek imaju nešto novoga za reći i uvijek se otkrije nešto novo o tom našem bogatom kajkavskom jeziku. Navečer imamo predstavu GFUK-a, a u utorak dječji recital. Tu moram reći da raste interes djece pa tako ove godine u svim programima koje Društvo organizira, sudjeluje 130 škola s kajkavskog govornog područja. To je jedan respektabilan rezultat, ako se sjetimo da smo još prije četiri – pet godina imali interes samo od strane naših lokalnih škola. Mislim da je ovo nešto najbolje što nam se moglo dogoditi i da nam to garantira da će ta priča živjeti i puno duže od nas – rekao je Novina.

U srijedu se održava Recital kajkavske poezije za odrasle recital, s više od 70 pjesama i devetero vrsnih interpretatora, dok će u zborniku biti objavljeno 38 najbolji uradaka.

– U četvrtak se održava “Mali Kaj“, program “Kajkavski u slici, riječi i djelu’. Bit će izvedene 22 popevke, a sudjelovat će škole s cijelog kajkavskog govornog područja. Klinci su se odlično pripremili, nešto što stvarno treba pogledati. Nažalost, još uvijek nismo došli do toga da taj program opet snima Hrvatska radiotelevizija, ali to je jedna dugogodišnja borba kojoj svjedočimo svake godine. Nadamo se da ćemo sljedeće godine uspjeti. U petak, tradicionalno, “Popevke za navek“, stari hitovi ili pjesme od kojih se nekih sjećamo, a nekih se sjetimo tek kad ih izvođači počnu izvoditi pa nam zazvone u uhu i onda se sjetiš kak’ je to bilo dobra popevka. Tome to i služi, da vrati sve ono što se proteklih, evo, sad smo i blizu skoro 60 godina, izvodilo na krapinskim festivalima. Jake snage pjevaju, naši domaći izvođači, ima i nekih koji nisu izvorno kajkavci ali moramo se podsjetiti da su neke od najboljih kajkavskih popevki otpopevali ili napisali upravo ljudi koji nisu s kajkavskog govornog područja, i to govori o tome koliko taj kajkavski i koliko taj “kaj“ vrijedi, kada se svi hoće okušati u tome da naprave stvarno nešto dobro, nešto što će ostati zapisano i u sjećanju zauvijek, na jeziku koji izvorno nije njihov. U subotu “Večer novih popevki“ – 22 nove pjesme, petero debitanata, neke od starih snaga, kao što su Hrvoje Hegedušić, Tanja Mršić… Nažalost, tih starih je sve manje, ili nisu živi ili ne mogu više pjevati, ali veliko je zadovoljstvo vidjeti da dolazi puno novih, da nikad nemamo problema s tim koje pjesme izabrati, da se uvijek, otprilike, tri – četiri puta više autora i izvođača prijavi nego mi uopće možemo u toj subotnjoj večeri izvesti. Nije jednostavno izabrati, ali je lijepi osjećaj kad imate tu slatku muku, kada imate iz čega izabrati. Ove godine potvrđujemo ponovo direktan prijenos Hrvatske radiotelevizije u petak i u subotu, još nismo 100 posto sigurni na kojem budu programu. Čeka nas jedan sjajan tjedan. Ove godine smo malo promijenili, radi epidemioloških mjera, lokaciju Vinskog placa. Lani ga gotovo i nije bilo, imali smo samo dva vinara, a ove godine će se on održavati kod Osnovne škole “Ljudevit Gaj“, na košarkaškom igralištu, uz Gospodarski zbor u četvrtak, petak i subotu – najavio je Damir Novina.

Sportski programi

O sportskim programima govorio je Saša Kundih, predsjednik Krapinskog športskog saveza.

– Održat ćemo devete Dane krapinskog sporta, koji započinju 20. jubilarnim otvorenim natjecanjem u stolnom tenisu, petim Memorijalom Jurice Spačeka, organizaciji stolnoteniskog kluba Zagorec. Prijavljeno je šezdesetak igračica i igrača. Nažalost, zbog COVID-a ove godine neće biti publike. Od 5. do 12. rujna Teniski klub Zagorec Krapina organizira 28. Prvenstvo grada Krapine i Memorijalni turnir “Jurica Mehun“. Prijavljeno je 25 igrača. Također, 5. rujna u organizaciji Športsko – ribolovnog društva Krapina održava se tradicionalni 36. Kup grada Krapine u kategoriji lov ribe udicom na plovak. Istog dana u organizaciji Krapinskog kluba KASK bit će tradicionalna utrka “Neandertalka“. Događanja organizira i Košarkaški klub Krapina – 6. rujna na igralištu kod Osnovne škole “Ljudevit Gaj“ održat će se Street ball, natjecanje u košarci 3 na 3. 9. rujna Organizacija društva sportskih igara učenika uz dogovor i suglasnost profesora krapinskih osnovnih škola, u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina organizira finalna natjecanja krapinskih osnovnoškolaca u futsalu i rukometu. 10. rujna u restoranu KTC Šahovski klub Krapina organizira Šahovski memorijalni turnir Miljenka Medića. Lista je već popunjena, prijavili su se igrači iz cijele države. Istog dana održat će se malonogometni turnir u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Krapina, na vanjskom igralištu Srednje škole Krapina u čast šestorice preminulih branitelja s područja grada Krapine. 11. rujna u organizaciji Rukometnog kluba Zagorec, ako vrijeme dozvoli, na vanjskom terenu Srednje škole Krapina  održat će se Rukometni turnir mlađih dobnih skupina. Napominjem, planirali smo da se sve aktivnosti, osim šaha i stolnog tenisa, održe na otvorenom, ukoliko nam to dozvole vremenske prilike te su svi sudionici dobili upute da se pridržavaju epidemioloških mjera – istaknuo je Kundih.

Na predstavljanju programa bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao da je Tjedan kajkavske kulture više od manifestacije, da je to događaj koji obilježava Zagorce.

– Ovdje, osim očuvanja naše tradicije i kulture, kada govorimo o “kaju“, govorimo o našem identitetu i izuzetno me veseli ovo što je rekao gospodin Novina, da imamo 130 škola koje su se uključile, s područja čitavog kajkavskog područja, i to je zapravo bogatstvo i cilj Tjedna kajkavske kulture, da očuvamo našu kajkavsku riječ i približimo je našoj djeci, koja će nastaviti tu tradiciju. Volio bih u ove dane vidjeti da nam se u Krapinu slijevaju kolone automobila iz svih dijelova Krapinsko – zagorske županije jer to je ne samo podrška manifestaciji, već pitanje identiteta. Iskoristit ću priliku da zahvalim predsjedniku republike, gospodinu Zoranu Milanoviću, koji je pokrovitelj krapinskog Festivala, Ministarstvu kulture, koje je pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture i predsjedniku Sabora gospodinu Jandrokoviću, koji je pokrovitelj manifestacije “U ozračju kaja“, kao i svim sponzorima koji su se zajedno s nama uključili u financiranje Tjedna kajkavske kulture – rekao je Kolar, pa zahvalio i svim organizatorima te pozvao sve kajkavce, ali i ljude iz svih krajeva RH, da posjete manifestaciju.     

Dobrodošlicu je posjetiteljima poželio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, istaknuvši da je pred nama još jedno izdanje najznačajnije manifestacije kajkavskog govornog područja.

Povratak u normalu

– Nakon što smo prošle godine mislili da se više nikada neće ponoviti, ni ove se godine nažalost ne možemo vratiti na onu 2019. i napraviti dodatni iskorak. Međutim, polako se vraćamo u normalu i opet imamo više novih sadržaja – ne onoliko i na onakav način kako bismo to željeli, ali u svakom slučaju pripremljeno je mnogo toga i svatko tko će doći u Krapinu, moći će pronaći nešto za sebe. Koristim stoga priliku da pozovem sve da dođu u Krapinu i posjete događanja u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Potrudili smo se svi zajedno da ga organiziramo tako da bude pun sadržaja, kako sportskih i kulturnih, tako i zabavnih, pa do finalnog i onog najvažnijeg, koji se u Krapini događa po 56. put, a to je Festival kajkavskih popevki – kazao je gradonačelnik Gregurović, kojeg su novinari upitali hoće li se do početka Tjedna kajkavske kulture za promet otvoriti most u Ulici Ante Starčevića (kod dm-a op.a.).

– Za ulazak u sam centar Krapine s južne strane, osim tog mosta postoji obilazni pravac, odnosno više njih. Most je u rekonstrukciji, bio je u izuzetno lošem stanju. Međutim, preko njega će se do početka Tjedna kajkavske kulture, odnosno do početka nove školske godine, osigurati pješački prolaz. Ja u tome stvarno ne vidim nikakav problem što se tiče samog Tjedna kajkavske kulture – odgovorio je Gregurović.

Obratio se i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Svi mi Krapinčani i Krapinčanke, ali i svi ljudi koji vole ‘kaj’ i Hrvatsko zagorje, osjećamo jedno ozbiljno uzbuđenje, jer dolazi nam još jedan Tjedan kajkavske kulture. Čestitam i iskazujem poštovanje gradonačelniku Greguroviću i njegovom timu, koji su uz Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Krapinsko – zagorsku županiju i krapinsku Turističku zajednicu, zaslužni za organizaciju ovog Tjedna, koji uistinu jest centralni kulturni događaj Krapinsko – zagorske županije. Ono što moramo svi zajedno raditi u godinama ispred nas, je da se kroz ovu našu krapinsko – zagorsku priču, ova manifestacija ‘usidri’ u srca svih ljudi diljem svih kajkavskih krajeva – od Podravine, Međimurja, Gorskog kotara, Turopolja, Moslavine, Zagreba i Prigorja. Na tome smo i prošlih godina predano radili. Malo je korona neke stvari usporila, no uvjeren sam da ćemo ubuduće nastaviti raditi jednakim, ako ne i jačim tempom – rekao je saborski zastupnik Tušek te dodao:

–  Ono što mi je posebno lijepo vidjeti, jest da Tjedan kajkavske kulture uistinu postaje ono što i treba biti, baš tjedan kajkavske kulture, gdje su sve manifestacije komercijalnog karaktera popratne, a fokus je na promociji kajkavske glazbe, riječi, likovne umjetnosti i općenito kajkavskog kulturnog stvaralaštva. Tako to uistinu treba i biti. Naime, svega ovog ostalog može biti i u ostatku godine, no u Tjednu kajkavske kulture u fokusu mora biti ‘kaj’ i umjetnost koja je vezana uz njega i po čemu je Krapina, a samim time i Hrvatskog zagorje, prepoznatljivo i brend u cijeloj Hrvatskoj. Stoga ljudima koji su pokrovitelji manifestacije, predsjedniku RH, Vladi RH, ministarstvima koja su se uključila, svim javnim trgovačkim društvima uistinu iskazujem zahvalnost, kažem im hvala, ali kažem im da se to i pristoji, jer to ‘kaj’, Krapina i Hrvatsko zagorje uistinu zaslužuju i u budućnosti očekujemo još bolju i kvalitetniju podršku. Svim stvarateljima koji su na bilo koji način utkali sebe, svoje stvaralaštvo, svoj posao, svoj volonterski rad u ovu manifestaciju, unaprijed od srca zahvaljujem i veselim se tjednu koji je ispred nas – zaključio je Tušek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba