"OBLIZEKI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE": U sklopu Špancirfesta, od danas do nedjelje, najljepše dvorište u Varaždinu, ono Varaždinske županije, pretvara se u mjesto vrhunskog gastro doživljaja

RAJ ZA NEPCE: Danas na meniju buča u tri slijeda – kao predjelo sa sirom, kao glavno jelo sa zagorskom puricom i kao desert – u štruklima s makom. A tek vina…

Objavljeno: 26.08.2021. AB

Najljepše dvorište u Varaždinu, ono barokne palače Varaždinske županije, zelena je oaza koja se od danas do nedjelje, 29. kolovoza, pretvara se u mjesto vrhunskog gastro doživljaja. Kroz događanje “Oblizeki Varaždinske županije” gosti će moći uživati u stoljetnoj tradiciji spravljanja jela od lokalnih namirnica interpretiranih kroz suvremeni gastronomski izričaj.

– Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama – ističu iz TZ-a Varaždinske županije.

Špajzkarta za:

Četvrtak, 26. kolovoza

Svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i košticama u košarici od prhkog tijesta

Pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim mlincima na pireu od buče

Štrukli od buče s makom


Varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na Vama je da odlučite prija li Vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.

A uz buču glavna zvijezda menija u četvrtak je zagorska purica sa zagorskim mlincima. Obzirom da je prvi pečeni puran krasio blagdanski stol lepoglavskih pavlina davne 1561. godine, dok su u mlince umiješane kulinarske tajne naših domaćica iz davnine, današnji oblizeki prezentiraju tradicionalna jela u novom modernom ruhu.

Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.

Uz delicije preporučamo Pinot sivi iz 2020. godine od Vinarije Šafran, no tu su i Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru 2021.).  

– Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju “Oblizeka Varaždinske županije” od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro. Vidimo se! – poručuju organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba