U Zlataru održana završna konferencija 560.000 kuna vrijednog projekta “Zaželi - ostvari“ i početna konferencija 1,3 milijuna kuna vrijednog projekta “Prilika za bolji život“

ONI SU IM SVE: “S korisnicima smo proživljavali i dobre i loše trenutke – uz nas se vežu kao za svoje najmilije i rastanak im teško pada”

Objavljeno: 17.08.2021. zagorjeinternational

Završna konferencija projekta “Zaželi – ostvari“ čija je ukupna vrijednost 560.000 kuna te početna konferencija projekta “Prilika za bolji život“, koje provodi Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije održane su u ponedjeljak u Zlataru.

Provedba projekta “Zaželi-ostvari“ trajala je 14 mjeseci, a kroz njega je zaposleno devet žena za 42 korisnika, a projekt “Prilika za bolji život“ ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna trajat će 20 mjeseci.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek kazala je da je Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije iz Zlatara izuzetno vrijedna udruga, koja provodi niz projekata na korist svojih članica i članova, kao i šire društvene zajednice te da je projekt “Zaželi“, osim što je izuzetno koristan, ujedno i jako emotivan.

Ostvarivanje kontinuiteta

-Zapravo, na završnim konferencijama vidimo koliko je teško za korisnike prekinuti njegovu realizaciju. To znači da se osiguravanjem gerontodomaćica zaista provodi jedna sjajna usluga. Ono što bi trebalo napraviti je da se ne dozvoli vremenski prazan prostor između provedbe dva projekta s istom namjenom, nego da se jedan natječaj nadovezuje na drugi odnosno da se ta odlična usluga financira u kontinuitetu – istaknula je Petek.

Predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije Zdenka Valjak, koja je ujedno i voditeljica projekata “Zaželi – ostvari“ rekla je da su kroz ovaj projekt na izuzetno vrijednim poslovima zaposlene žene koje su bile dugotrajno nezaposlene i na neki način isključene iz zajednice. Dodala je i da postoje preveliki prekidi od projekta do projekta te da se žene u tom međurazdoblju vraćaju na burzu rada, dok korisnicima teško pada gubitak osobe koja im je dolazila dva, tri puta tjedno i pomagala mu na razne načine.

Načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec otkrila je da su područje općine Mače obuhvaćala 11 korisnika te su zaposlene četiri žene, a s područja grada Zlatara 20 korisnika i dvije zaposlene žene, dodavši kako su ovakvi projekti izuzetno potrebni.

Jedna od djelatnica na projektu “Zaželi-ostvari“ Anita Mutak kazala je:

-Zajedno sa svojim korisnicima proživljavali smo i dobre i loše trenutke. Naš posao je prvenstveno psihološki i u tome se jednostavno treba naći. Osobe s invaliditetom, stari i bolesni ljudi se uz nas vežu kao za svoje najmilije. Znači mi smo im doktori, psiholozi, kućne pomoćnice. Mi smo im zapravo sve, tako da rastanak na kraju projekta zapravo za njih predstavlja pravu katastrofu – rekla je Mutak.

1.295.960 kuna

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Zdenka Valjak iznijela je neke detalje vezane uz projekt “Prilika za bolji život“.

– Prilika za bolji život je 1.295.960 kuna vrijedan projekt s ciljem razvoja usluga osobne asistencije za osam korisnika. Projekt će trajati 20 mjeseci te se provodi u partnerstvu s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca. Za korisnike to znači da će dobiti osobnog asistenta četiri sata, pet dana u tjednu, što znači veću socijalnu uključenost u život zajednice, smanjenu izoliranost jer je nažalost većina osoba s invaliditetom izolirana, a ovime imaju priliku za bolji i kvalitetniji život – pojasnila je Valjak.

Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije koja je partner u projektu, Miljenka Radović, kazala je kako udruga sa sjedištem u Čakovcu pruža usluge osobne asistencije za 32 korisnika, dodavši da je usluga osobne asistencije, jedna od najkvalitetnijih usluga koje može dobiti osoba s invaliditetom, te da je mogu dobiti samo osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba