PROJEKT OD 1,2 MILIJUNA KUNA: U Novom Marofu obnavlja se javna rasvjeta – u tijeku je druga faza

GRADONAČELNIK JENKAČ: Cilj je zamijeniti sva rasvjetna tijela u svim našim naseljima

Objavljeno: 17.08.2021. admin

Rekonstrukcija javne rasvjete jedan je od prioriteta Grada Novog Marofa, a projekt modernizacije rasvjetnog sustava realizira se u nekoliko faza, istaknuto je iz Grada.

Početkom prošle godine završena je tako prva faza rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – dio “Štuk“ kojom su bile obuhvaćene Ulica Vladimira Nazora, Ulica Ivana Kukuljevića, Ulica Nikole Šubića Zrinskog, Kratka ulica, Ulica Mirka Račkog te Odvojak, zatim dio Ulice kralja Tomislava te dio Ulice Matije Gupca. Na ostatku dijela naselja Štuk izvedena je javna rasvjeta, djelomično na stupovima niskonaponske mreže, a djelomično na metalnim rasvjetnim stupovima sa svjetiljkama s natrijevim izvorom svjetlosti snage 70-150 W. Kroz kompletan Štuk provući će se novi podzemni kablovi i postaviti novi kandelaberi, uz postavljanje cijevi za budući širokopojasni Internet.

– U tijeku je druga faza rekonstrukcije javne rasvjete i to je sveobuhvatna priča koju želimo napraviti u ovom dijelu Novog Marofa s obzirom da je to najurbaniji dio, sam centar grada. Želimo sve to učiniti i pripremiti uoči aglomeracije kada ćemo morati sve kompletno raskopati, a nakon toga i završno urediti ulice, preasfaltirati. Trudimo se svu ostalu infrastrukturu, između ostalog i javnu rasvjetu, urediti prije tog završnog kopanja – kaže novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, uz napomenu da je vrijednost projekta 1,2 milijuna kuna.

Dio od oko 150.000 kuna sredstva su Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a preostali dio osigurat će se iz gradskog proračuna.

Jenkač ističe da su u Gradu pripremaju i za ESCO model kroz koji će se, bude li moguće, zamijeniti kompletno sva rasvjetna tijela po svim novomarofskim naseljima novom LED rasvjetom.

– Imamo puno rasvjetnih tijela, stoga je važno da imamo i stalne partnere. S druge strane, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 350.000 kuna i u našoj režiji mijenjamo kompletno sva rasvjetna tijela, od rotora u Novom Marofa, sve do tvrtke Knauf Insulation, a to je oko 6,7 kilometara. To su dosad bile natrijeve svjetiljke od 400 W koje mijenjamo puno štedljivijim LED svijetlima do 130 W – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter