Na današnji dan

Prije 33 godine preminuo Enzo Ferrari -najslavniji proizvođač jednog od najpoznatijih sportskih automobila

Objavljeno: 14.08.2021. zagorjeinternational

Na današnji dan, 1988. godine preminuo je Enzo Ferrari, jedan od najpoznatijih i najvažnijih ljudi u čitavoj povijesti automobilizma, utemeljitelj najuspješnije sportske momčadi Scuderia Ferrari i najslavniji proizvođač sportskih automobila, piše Autoportal.hr.

Rođen je 19. veljače 1898. godine u razmjerno imućnoj modenskoj obitelji, no u Prvom svjetskom ratu, njihov obiteljski posao je propao,  a on se 1919. godine zaposlio u maloj tvornici automobila CMN te počeo nastupati na utrkama. Dvije godine kasnije prešao je u Alfa Romeo.

Uz trkaću karijeru koja mu je išla sve bolje, bavio se i mehaničarskim poslom, ali i organizacijom trkaće momčadi, pa je tako 1929. godine osnovao momčad Scuderia Ferrari, koja se bavila pripremom Alfa Romea za utrke.

Od 1947. godine, Ferrari proizvodi trkaće i cestovne automobile, koje krasi slavni amblem – Propeti konjić. Njegovi nasljednici uspjeli su nastaviti tradiciju, tako da je sve do danas Ferrarijeva vodeća uloga u svijetu utrka i sportskih automobila, ostala neupitna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba