Među 150 folkloraša iz osam hrvatskih KUD-ova i ansambala, bili su i Zagorci

Članovi marijabistričkog KUD-a “Lovro Ježek” nastupili u Bakru

Objavljeno: 02.08.2021. zagorjeinternational

Folkloraši i tamburaši marijabistričkog Kulturno – umjetničkog društva “Lovro Ježek” u petak su nastupili u Bakru, gdje se na rivi Bakranima predstavilo više od 150 folkloraša, svirača, plesača i pjevača iz osam kulturno – umjetničkih društava i ansambala iz krajeva od Dalmacije do Slavonije, piše Radio Marija Bistrica.

Žal ribara

Večer je započela otvorenjem izložbe fotografija “Tragom hrvatske baštine“, autora Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina, u sklopu manifestacije “Margaretino leto”, postavljene u crkvi sv. Margarete, kao “nepokretnog“ dijela istoimenog projekta. Na Žalu ribara istovremeno se održavalo otvorenje njezinog “pokretnog“ dijela, gdje je osam kulturno – umjetničkih društava s područja cijele Hrvatske plesom i pjesmom oživjelo motive s 23 izložene fotografije.
Osim KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice, na pozornici Žala ribara nastupili su i članovi KUD-a “Seljačka sloga” Šljivoševci, KUD-a Dicmo, Folklornog društva “Studenac” iz Nerezina, Folklornog društva Orlec, KUD-a “Sv. Juraj” iz Krasa, KUD-a Barban i Folklornog ansambla “Dr. Ante Starčević” iz Gospića.

Običajna “slikovnica”

Projekt “Tragom hrvatske baštine“ zamišljen je kao običajna “slikovnica“ koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima, putem fotografskog, ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše, na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati i družiti se.

– Putem 23 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske – vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir i drugi, odana je počast svima onima koji su u Primorju našli drugi dom, ali i koji su Primorju dali dio sebe – kazala je autorica izložbe Slavica Mrkić Modrić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba