Iz Niskogradnje Pregrada uputili su apel građanima zbog neprikladnog odlaganja i odvajanja otpada na pojedinim lokacijama

“Imamo redovan odvoz, zelene otoke i reciklažno dvorište – budite odgovorni, učinimo sve da Pregrada bude uredan i čist grad, kako mu to i dolikuje”

Objavljeno: 31.07.2021. zagorjeinternational

Iz Niskogradnje Pregrada su, zbog neprikladnog odlaganja i odvajanja otpada na pojedinim lokacijama u gradu te nesavjesnog razbacivanja otpadom i biootpadom te kartonskim ambalažama, ali i nedopuštenim razmještanjem spremnika po zelenim otocima, mještanima uputili apel da se pridržavaju zakonskih odredbi o održivom gospodarenju otpadom.
– Na području grada Pregrade uveden je učinkovit sustav gospodarenja otpadom, koji uključuje redovni odvoz otpada iz kućanstava jednom tjedno, odvoz korisnog otpada, papira i plastike jednom mjesečno i odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje. Postavljeni su zeleni otoci u svakom mjesnom odboru, a tu je i reciklažno dvorište koje može primiti većinu vrsta otpada koji nastaje u kućanstvima. Molimo vas da otpad, karton, vreće i slično, ne odlažete izvan spremnika za otpad te da otpad kao što su kante raznih vrsta boja, igračke, kašete, elektronički otpad, namještaj i slično, ne odlažete u spremnike na zelenim otocima jer oni nisu predviđeni za takvu vrstu otpada. Na zelene otoke moguće je samo povremeno odložiti pojedine vrste otpada, ovisno o postavljenim kontejnerima, odnosno, staklo u zeleni, papir u plavi, plastiku u žuti te manji metalni otpad u crni spremnik – pojasnili su iz Niskogradnje Pregrada.
Građani prethodno navedeni otpad, glomazni otpad i druge vrste otpada koje nastaju u kućanstvima, a nisu obuhvaćene redovnim odvozom otpada ili zelenim otocima, mogu predati u reciklažno dvorište koje se nalazi na lokaciji Vrhi Pregradski 23, kraj stočnog sajma, a koji za građane radi tri puta puta tjedno – ponedjeljkom od 7 do 15 sati, srijedom, u zimskom razdoblju od 7 do 15, a u ljetnom od 12 do 20 sati te subotom od 7 do 15 sati.
– Pravilnim zbrinjavanjem i odvajanjem otpada čuvamo okoliš, doprinosimo efikasnom i održivom gospodarenju otpadom i smanjenju broja odlagališta, budući da se ovako odvojeni otpad može reciklirati i ponovno staviti u uporabu, čime se smanjuje zagađenje i postiže energetska učinkovitost. Učinimo sve da grad Pregrada bude uredan i čist, kako mu to i dolikuje. Da bi se to ostvarilo, uz dostupne mogućnosti zbrinjavanja otpada, potrebno je samo malo dobre volje i savjesnosti – poručili su iz Niskogradnje Pregrada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba